Vilken är Sveriges bästa skidort 2022?

Vilken svensk skidorts namn får ditt ansikte att spricka upp i ett leende av skidglädje? Lägg din röst i Sveriges största omröstning som återigen ska kora Sveriges bästa skidort, samt underkategorier bästa pist, park, barnfamiljsort, offpistberg samt topptursområde. Omröstningen är öppen tom 6 februari.

Fem år i rad har vi på Freeride gjort den största undersökningen om vilken som är Sveriges bästa skidort. Åre vann omröstningarna 2017 och 2018, 2019 tog Funäsfjällen hem segern, vintern 2020 vann Dundret och nu senaste vann Stöten i Sälen.

Andra orter som har placerat sig på podiet är Vemdalen, Idre, Kittelfjäll och Kläppen. Frågan som vi har ställt har varit rakt på ”Vilken är Sveriges bästa skidort?”.

Förutom huvudkategorin Sveriges bästa skidort, korar vi också: Sveriges bästa park, Sveriges bästa skidort för barnfamiljer, Sveriges bästa pist, Sveriges bästa offpistberg samt Sveriges bästa topptursområde. Mer om hur vi har tänkt med omröstningen läser du längst ned.

Hjälp gärna till med att sprida denna undersökning till dina vänner, så att vi kan få fler deltagare och därmed en riktigt bra och rättvis lista. Här delar du omröstningen på Facebook.

Och har du svårt att välja? Du kan kryssa i 3 alternativ per kategori.VILKA ÄR NOMINERADE OCH VARFÖR?

I huvudkategorin bästa skidort är drygt 30 skidanläggningar möjliga att välja. Det är de orter som är populärast (flest sökningar, mest trafik, flest sidvisningar etc) på Freeride.se. Till de övriga fem kategorierna har vi tagit hjälp av Forumet på Freeride.se, där medlemmar fått chansen att tycka till, vi har också lyssnat på de kommentarer som har kommit in under föregående års omröstningar.

Vi kommer inte att lägga till några fler alternativ när nu röstningen är igång. De skidorter, pister, offpistberg, barnvänliga destinationer och parker som inte är med i år får chansen att nomineras till nästa år. Skriva därför gärna en kommentar om det är någon ort du saknar.

FUNÄSFJÄLLEN, ÅRE, VEMDALEN OCH SÄLEN – VAD INGÅR EGENTLIGEN?

Notering om gränsdragning. En sak som komplicerar en sådan här typ av omröstning en smula är de skidorter som hävdar att de har flera skidsystem i sig. Åre, Funäsfjällen, Sälen och Vemdalen hör allesammans till denna skara. Det är inte möjligt att utan bil/buss/apostlahästar/cykel/moped/bandvagn/åsna eller annat transportmedel ta sig mellan vissa delar av respektive skidorter, allt är inte sammankopplat med lift. Du skidar inte mellan centrala Åre och Duved, du kan inte åka skidor från Stöten till Lindvallen och ner till Kläppen, du kan inte åka skidor mellan Vemdalsskalet och Björnrike och du kan inte bränna ner från Ramundberget och sedan hamna i Tänndalen eller Tännäskröket. Ni förstår poängen…. Hur lösa detta i omröstningen?

Vi har tänkt så här: de skiddestinationer som har liftkort som inkluderar åkning i flera system, där du inte behöver köpa ett dyrare särskilt liftkort, är att betrakta som en och samma skidort. Detta gäller för Åre, Funäsfjällen och Vemdalen. Det är bara Sälen som det inte gäller för. Dalarnas största skidområde delas upp i: Stöten, Kläppen och Ski Stars Sälen (Lindvallen-Högfjället & Tandådalen-Hundfjället) där det sistnämnda klustret har samma ägare och du åker i alla dessa fyra system på samma liftkort. Och allra längst norrut i vårt land åker du på samma liftkort i Riksgränsen och Björkliden, som ligger 3 mil isär.

Vad gäller bästa barnskidort har vi dock valt att separera, eftersom man där vill ha ett så specifikt svar som möjligt. Aningens bökigare logistik och barn är inte två saker som gifter sig särskilt väl. Är du nyfiken på förra årets resultat? Här ser du vinnaren i Sveriges bästa skidort 2021. Allright det var allt, glöm inte att rösta ovan nu då!

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.