Vilken är Sveriges bästa skidort 2023?

Det är återigen dags att kora Sveriges bästa skidort i omröstningen som nu har blivit ännu bättre. Omröstningen är öppen till och med 31 januari och alla som är med och röstar har chansen att vinna ett par skidor från K2.

Sex år i rad har vi på Freeride gjort den största undersökningen om vilken som är Sveriges bästa skidort. Åre vann omröstningarna 2017 och 2018, 2019 tog Funäsfjällen hem segern, vintern 2020 vann Dundret och 2021 samt 2022 vann Stöten i Sälen.

Uppdaterad omröstning

Årets stora nyhet är att omröstningen avgörs på ett annat vis. Freerides läsare röstar precis som vanligt men efter omröstningen har en utvald jury möjlighet att påverka resultatet, så här går det till:

Omröstningen är öppen fram till den 31 januari, därefter utses topp tio i samtliga kategorier. Juryn kan därefter rösta på toppkandidaterna. Juryn röster räknas till 40 procent och läsarnas till 60 procent. Därefter sammanställs resultatet och vinnarna kan koras.

Vinn skidor från K2

Alla som röstar och tar del av nyhetsbrev från Freeride och K2 är dessutom med i en utlottning av ett par skidor från K2 (Disruption 78ti) inklusive binding (Marker MXC 12) årsmodell 2023-24, värde 9000 kronor. Längd 170 eller 177 centimeter.

Dessa skidor är en del av Disruption-serien som bygger på en massiv träkärna som är förstärkt med metall, så kallad ”I-Beam”, som tar vibrationerna vid de stora stötarna och ojämheterna. Materialet ” Dark Matter Dampening”, som sitter i nos och tail, dämpar de små vibrationerna och ger skidan en otrolig exakt och dämpad känsla oavsett fart. Skidans sidewalls är också förstärkta för att ge dig extra kraft under foten när det blir riktigt hårt underlag. Skidan har ett traditionellt spann med en lätt rocker i nosen.

Här röstar du

Förutom huvudkategorin Sveriges bästa skidort, korar vi också: Sveriges bästa park, Sveriges bästa skidort för barnfamiljer, Sveriges bästa pist, Sveriges bästa offpistberg samt Sveriges bästa topptursområde. Mer om hur vi har tänkt med omröstningen läser du längst ned.

Hjälp gärna till med att sprida denna undersökning till dina vänner, så att vi kan få fler deltagare och därmed en riktigt bra och rättvis lista. Här delar du omröstningen på Facebook.

Har du svårt att välja? Du kan kryssa i tre alternativ per kategori.VILKA ÄR NOMINERADE OCH VARFÖR?

I huvudkategorin bästa skidort är drygt 30 skidanläggningar möjliga att välja. Det är de orter som är populärast (flest sökningar, mest trafik, flest sidvisningar etc) på freeride.se. Till de övriga fem kategorierna har vi tagit hjälp av forumet på freeride.se, där medlemmar fått chansen att tycka till, vi har också lyssnat på de kommentarer som har kommit in under föregående års omröstningar.

Vi kommer inte att lägga till några fler alternativ när nu röstningen är igång. De skidorter, pister, offpistberg, barnvänliga destinationer och parker som inte är med i år får chansen att nomineras till nästa år. Skriva därför gärna en kommentar om det är någon ort du saknar.

FUNÄSFJÄLLEN, ÅRE, VEMDALEN OCH SÄLEN – VAD INGÅR EGENTLIGEN?

Notering om gränsdragning. En sak som komplicerar en sådan här typ av omröstning en smula är de skidorter som hävdar att de har flera skidsystem i sig. Åre, Funäsfjällen, Sälen och Vemdalen hör allesammans till denna skara. Det är inte möjligt att utan bil/buss/apostlahästar/cykel/moped/bandvagn/åsna eller annat transportmedel ta sig mellan vissa delar av respektive skidorter, allt är inte sammankopplat med lift. Du skidar inte mellan centrala Åre och Duved, du kan inte åka skidor från Stöten till Lindvallen och ner till Kläppen, du kan inte åka skidor mellan Vemdalsskalet och Björnrike och du kan inte bränna ner från Ramundberget och sedan hamna i Tänndalen eller Tännäskröket. Ni förstår poängen…. så hur löser vi detta i omröstningen?

Vi har tänkt så här: de skiddestinationer som har liftkort som inkluderar åkning i flera system, där du inte behöver köpa ett dyrare särskilt liftkort, är att betrakta som en och samma skidort. Detta gäller för Åre, Funäsfjällen och Vemdalen. Det är bara Sälen som det inte gäller för. Dalarnas största skidområde delas upp i: Stöten, Kläppen och Ski Stars Sälen (Lindvallen-Högfjället & Tandådalen-Hundfjället) där det sistnämnda klustret har samma ägare och du åker i alla dessa fyra system på samma liftkort. Och allra längst norrut i vårt land åker du på samma liftkort i Riksgränsen och Björkliden, som ligger tre mil isär.

Vad gäller vissa andra kategorier, exempelvis bästa barnskidort, har vi dock valt att separera eftersom man där vill ha ett så specifikt svar som möjligt. Aningens bökigare logistik och barn är inte två saker som gifter sig särskilt väl. Är du nyfiken på förra årets resultat? Här ser du vinnaren i Sveriges bästa skidort 2022. Allright det var allt, glöm inte att rösta ovan nu då!

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.