Skidtest: Faction Prodigy 3.0 [2022]

Vi har testat Faction Prodigy 3.0. En lugn och trygg framåtfokuserad twintip för hela berget. 

Låt oss börja med det uppenbara. Jag känner mig lite för ohipp för den här skidan. Faction är ett skidmärke som blev stort när Candide Thovex klev in 2013, en av världens bästa friåkare och förmodligen den med mest och bäst stil.

Fransosen som växte upp i byn vid foten av La Clusaz har skickat wow-känslor genom skidvärlden ett otal gånger med kreativa filmproduktioner och fantastiska tävlingsprestationer. 14 år gammal vann han franska juniormästerskapet i puckel, 2003 förändrade han X Games när han tillsammans med CR Johnsson gick större än snowboardåkarna i halfpipen. Candide har även plockat medaljer i big air och slopestyle på X Games och andra internationella freeskiing-tävlingar. 2010 sopade han banan med alla på Freeride World Tour.

När Faction drog igång i Verbier 2006 åkte Candide för Rossignol, några år senare blev det Coreupt för att som sagt för att för åtta år sedan bli Faction. Candide utvecklade där en serie med signaturmodeller, idag går den serien under namnet CT, gissa vad de två bokstäverna står för? Ledtråd: tänkt initialer.

Men det är faktiskt inte längre Faction CT 3.0 som är den skida som är störst för märket här i Sverige. Det är Prodigy 3.0 som har seglat om den fåordige skidsuperhjältens signaturmodell i de svenska säljarnas excel-ark.

Testplats och skidföre

Det är fredag i mitten på mars i Sveriges största skidort. Det har blåst och snöat under natten. Dagen är lite lätt mulen. Vinden har slutat ryta och på morgonen kommer det besked som alla svenska skidåkare i Åre alltid hungrar efter: högzon öppnar.

Lika ohipp som en tvåbarnsfarsa just fyllda 40 år från Göteborg kan känna sig, lika knivslug och rävig kan densamme vara. Till Nedre Tväråvalsliften är det ingen rusning. Skiers left om denna finns några öppna, crusiga pitchar med bra snö.

Det är mjuka svängar i fluff, lite hårda segment emellanåt där vinden effektivt puffat bort snön och lämnat ett renblåst och isigt före, det är också en del små stenbumlingar som bör kryssas förbi om inte belaget ska få smaka på osunt mycket friktion. Här kör vi tre inledande laps.

Vi tar oss vidare upp till toppen av Åres liftsystem, varifrån vi skråar vänster om det nedisade kabinhuset för att senare falla höger ned mot gamla tusenmetersliften, sikten är dålig, föret varierat med fluff och lite halvhårt.

Vi tar oss in i Östra ravin, åker några skönt branta svängar i riktigt härlig snö för att sedan bomba Susabäcken, som är välfylld med snö, i ett mjölsyremättat och härligt svep med avslut i pisten ned till VM6:an.

Lite liftköande i corona-avståndens tid, lite liftåkande, en snickers och några klunkar vatten senare, är vi tillbaka på toppen och kör favorit i repris, men går in i ravinen från toppen (se klippet längre ned) där snön är rätt mycket kassare.

Dagen rullar vidare, vi klipper Svartberget med en skrå från Hummelliften. De sista timmarna är jag allena, och åker en isig version av svarta pisten Slalombacken. Det sista krämet i benen blåser jag ur kring de röda pisterna och liftnära offpisten kring Fjällgårdsexpressen där föret är greppigt och fint, nattens fluff är sedan länge uppåkt.

Om skidan – Faction Prodigy 3.0

Faction Prodigy 3.0 var helt omgjord till denna vinter. Skidan som vi har teståkt behåller allt från årets version, utom grafiken. Hej då säger vi till björnansiktet och vinylskivan, hej säger vi till ljudvågor i marinblått, ljusblått och grönturkost med text på franska. Ett känt franskt palindrom; Engage le jeu que je le gagne, vilket betyder ungefär ”starta spelet så att jag kan vinna”

Prodigy-seriens smalare version 2.0 är en allmountain-parkskida, medan 3.0 är mer av en freerideskida. Det är en directional twin tip, alltså en åka-framåt-fokuserad-skida (eller hur man nu ska uttrycka det…) där det också fungerar fint att åka baklänges, men skidan är inte symmetrisk.
Prodigy-serien finns i fyra olika versioner, där bredd varierar, från smalast till bredast är det Prodigy 1.0, 2.0, 3.0 (106mm) och 4.0. Skidorna finns också i kortare längder med samma konstruktion, men med annan grafik och tillägget X.

Testskidan som är i längden 184 cm har måtten 133 – 106 – 125 mm. Radien är 20 meter, skidan är konstruerad med elliptisk skärning, där radien så att säga inte är helt jämn som en cirkel över hela skidan utan blir kortare ut mot tip och tail, vilket ska göra att åkaren lättare kan välja hur stora eller små svängar denne vill göra. Rocker i tip och tail, ett relativt lugnt spann under foten på cirka 2 mm.

Träkärnan är i poppel, under foten är skidan förstärkt med metall och blir mot tip och tail mjukare. I konstruktionen har man även lagt in två ”surf zoner” som är cirka 20 centimeter av jämnmjukt flex en kort bit in från där rockerböjarna startar och skidorna lämnar snön om de ligger platt. Dessa surfzoner ska dels göra att hugg undviks, dels agera platåer när du gör butters på fram eller bakändarna, och surfar ned så där new school-snyggt.

Skidan kommer i längderna 172, 178, 184 och 190 cm. Vikten är 2100 gram per skida i 184 cm. Skidorna är byggda i Österrike.

Men vad är egentligen skillnaden gentemot Faction CT 3.0 är kanske 10 000 kronors frågan? Enkelt uttryckt är Prodigy 3.0 mjukare och mer lättåkt. Prodigy har en kortare effektiv kant (kortare svängradie) som ligger i snön eftersom den har mer taper i både tip och tail.  CT 3.0 är byggd med ett hårdare flex som är jämnt över hela skidan, och designad för mer fart och kraft. Frågan om skillnaden mellan CT-serien och Prodigy är för övrigt så vanlig att Faction gjort en video om just detta.

Omdöme och intryck av skidan

Låt oss återgå till det uppenbara: denna skida är inte helt byggd för mig. Förutom hipp-faktorn, som vi vid detta laget mer än nog lagt ut texten om, är det några andra saker som inte riktigt lirar med min åkning och mina preferenser. Jag får jobba lite för att hitta rätt, och då menar jag inte jobba som i att lägga kraft och trycka, utan snarare att jag får leta för att hitta hur skidan vill åkas.

Klipp från Åreskutan på Faction Prodigy 3.0

I de fluffiga öppna cruising-fälten kring Tväråvalvet på morgonen är Faction Prodigy 3.0 intuitiva och helt grymma att åka på. I stora svängar med mjukt underlag och fart är de trygga, flyter bra och åkningen är lätt och kul. Här kan jag inte önska något mer från skidorna.

När jag åker en brant pitch ner i Östra ravin där snön är sjukt bra är skidorna också fina kompanjoner, de svarar lagom mycket utan att bli nervösa, det känns naturligt och gött.

När jag i ett senare åk skråar in i en av Vinkelrännorna och det blir lite tightare upplever jag skidorna tröga att få runt, en midja på 106 mm är självklart en faktor här, men jag hade nog gärna haft en lite styvare/poppigare skida som ger en lite tydligare retur att arbeta med in i nästa sväng och/eller en snävare radie.

På skär i stora svängar i röd pist är Faction Prodigy 3.0 stabila och sköna. Det är ingen halleluja-upplevelse men de gör jobbet väl godkänt. Den elliptiska skärningen och de mjukare flexzonerna som ska göra att man kan pressa skidorna i kortare svängar, fungerar ganska bra tycker jag – lägger man på mer kraft så blir radien klart tightare.

På eftermiddagen har jag lärt mig skidorna bättre och gör en upptäckt: om man låter skidorna skena lite lagom mycket… så briljerar de. Då kommer det som för min del är Prodigy 3.0 USP: den lugna tryggheten. Andra åket nere i Susabäcken och framförallt senare i åken kring Fjällgårdsexpressen kör jag lite på gränsen av vad jag kan hantera för fart och då är skidorna väldigt pålitliga.

I svart isig pist är det tryggt att, på mixad sladdande och skärande halvstora svängar med fartkontroll, ta sig ned med Faction Prodigy 3.0 mot VM6:ans dalstation, men så klart ingenting som går till historieböckerna. Det känns väl också ungefär så långt ifrån vad skidan är byggd för.

Jag erkänner: jag kan inte göra några ordentliga butters. Men jag tar några små knölar här och där och finner skidorna lekvilliga, men inte poppiga och livliga, utan (återigen) mer trygga och lugna.

Testskidan som jag kör har en montering +2 cm, vilket jag tror i efterhand var lite fel för undertecknad. Mer skida framför mina pjäxor, och mindre baktill hade jag uppskattat mer för att få en ännu mer åkorienterad upplevelse.

Efter en heldag på Åreskutan är Faction Prodiogy 3.0 en skida som jag skulle rekommendera till åkare som kommer från mer av en parkbakgrund än undertecknad. En skidåkare som kan nyttja skidans flex och göra sköna surfiga butters på dessa lagg skulle troligtvis älska dem.

En avancerad friåkare som vill åka fort, och som kanske ändå har en trickpåse att räkna med, har troligen roligare på CT 3.0.

Prodigy 3.0 är ingen nybörjarskida på något vis, men det är en lättåkt och lugn skida, du bör antingen vara en medelgod åkare, alternativt en avancerad skidåkare med preferens för en lite mjukare skida för att tillfullo njuta.

Betyg: 3,5/5

Omdöme i korthet: en lugn, relativt mjuk och samtidigt stabil skida för hela berget helst under fötterna på en friåkande jibber. 

Alternativa skidor i samma kategori: Faction CT 3.0, Rossignol Black Ops Sender, Armada ARV 106, K2 Reckoner 102, Volkl Revolt 104, Atomic Bentchetler 100 mfl.

Vad tycker du om Faction Prodigy 3.0?

VEM ÄR JAG SOM HAR TESTAT SKIDORNA?

Namn: Anders Wingqvist
Ålder: 40 år
Längd: 173 centimeter
Vikt: 72 kilo
Bakgrund: Utbildad skidlärare (Steg 4), arbete som dito ett par vintrar i Trysil, Åre och Hemsedal. Även säsongat i Utah, USA. Sedan 2007 ett otal reportageresor och privata skidresor runt om i världen med fokus på offpist och topptur. På senare år lite halvt fasat ut toppturandet och funnit skidglädjen i pist och liftburen, lättåtkomlig minigolf-offpist igen. 
Övrigt: Värmer upp i pisten för att sedan leta snö, helst utan att knata alltför mycket eller riskera livet allt för mycket. Referensskidorna de sista fem åren är freeride-plankor med 107-ish midja. Insett att alltför lätta skidor inte är min grej.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.