Skidtest: Line Bacon 108 – ”Full pott”

Freeride sätter den nya skidan Line Bacon 108 på prov för att se vad den duger till – och det blev genast en testfavorit!

Vi har teståkt en modern klassiker i ny skepnad: Line Bacon 108. Är du intresserad av att läsa fler skidtest så har vi samlat de bästa skidorna från tidigare tester här: bästa all mountain skidor 2023bästa freeride skidor 2023 och bästa carvingskidorna för pist 2023. Du kan också kolla in vår youtube-kanal där vi publicerar skidtester på löpande band.

Om skidan

Line Sir Francis Bacon är snudd på en modern klassiker när det kommer till lekfulla friåkningsskidor och dess historia sträcker sig ända bak till 2006 då skidan lanserades på marknaden. Till nästa säsong (23/24) får Sir Francis ta ett kliv åt sidan och lämna plats för det mer (slagkraftiga?!) namnet – Bacon. Lines rimmade sidfläsk kommer i tre olika varianter: Bacon 108, Bacon 115 och Bacon Shorty som är en kortare variant som med 145 centimeter som lägsta längd.

Line Bacon 108 har en träkärna av lönn och är utrustad med lika delar rocker båda framtill och baktill på skidan samt traditionellt spann under foten. Skidan har också uppdaterats med en mer hållbar (läs stryktålig) konstruktion, symmetrisk flex samt lägre lägre svingvikt.

Specifikationer:

Längder: 166, 172, 178, 184 och 190 cm
Mått: 142-108-137 mm
Radie: 17,4 m (@184 cm)
Vikt: 2180 g (@184 cm)

Testplats och före

Line Bacon 108 testas under cirka en månad i både Tänndalen och Kungsberget och får smaka på allt från fluffigt puder till benhård manchester. Tänndalen bjuder på ett par decimeter nysnö under tiden som testet genomförs men också ett rejält stycke vind vilket gör att det främst är i skogen och i partier utanför pisten som denna skidas offpistegenskaper testas. Under dagarna i Gästrikland levererar Kungsberget förstklassiga preparerade nedfarter samt tillräckligt med snö för att testa skidans egenskaper i stökig skogsterräng som pudrats med några centimeter nysnö. Det vore dock en överdrift att påstå att Kungsbergets offpist är så episk att den låter en skida av detta slag komma till sin rätt.

Omdöme och intryck

Skidan som testas är i längden 184 centimeter. Så fort jag klickar i bindningarna känner jag hur min inre busiga sida vaknar till liv. Bindningen är monterad nära skidans mittpunkt och det i kombination med den väl tilltagna rockerprofilen gör att skidan med lätthet följer minsta rörelse i fötterna. Bacon 108 känns smidig redan på vägen till liften.

Första åken sker i pist. Detta är en bred skida som mäter nästan 11 centimeter under foten, men Bacon överraskar mig verkligen i pisten. Skidan är enkel att få in i sväng och när den väl ligger på kant så svänger det rejält (på ett bra sätt). Skidan är också följsam och svarar genom att svänga ännu mer i takt med att jag ökar trycket på skidorna och vice versa. Tack vare bredden går det att luta omkull ordentligt utan pjäxorna riskerar att ta i. Visst – isgreppet är kanske inte det bästa och nosarna kan väl fladdra till lite i tid och otid, men något annat går heller inte att räkna med från en skida av detta slag.

Värt att nämna är däremot hur Line Bacon 108 beter sig i slutet av svängen; det är nämligen extremt lätt att gå in i en sladdsväng (mer eller mindre frivilligt) under carvingsvängens slutfas. Detta fenomen beror sannolikt på att skidan har en kraftig rocker även baktill samt den centrerade montering på bindningen. Jag tycker personligen att det bjuder in till lekfull och rolig åkning även i pisten, men jag kan tänka mig att det kan störa vissa åkare.

Det vore fel att inte ta med Line Bacon 108 ut på äventyr i fluffig lössnö när tillfälle ges. Hypotetiskt bör ju denna skida göra sig bäst när snön ligger djup. Och det gör den också. Line Bacon 108 är exakt så kvick och livlig i mjuk snö som jag föreställt mig. Skidan är enkel att manövrera i terrängen jag befinner mig i som mestadels består av snårig skog och små snöfyllda fält utanför pisten. Skidans rockerprofil kommer nu verkligen till sin rätt och det är enkelt att göra kraftiga sladdsvängar i den djupa snön utan att fastna. Det här är en skida som jag verkligen kan lita på och som jag känner mig trygg och bekväm på, speciellt på detta underlag.

Vem passar denna skida till?

Line Bacon 108 passar dig som vill ha en livlig, svängglad och lättåkt freeride-skida. Du bör gilla – eller åtminstone ha som målbild – att kunna åka skidor enligt ett liknande scenario; pumpa puder, bränn ut i pisten, lägg några djupa carvingsvängar, sladda över ett krön, dra en snabb 180, glid baklänges vidare till nästa krön och vänd om innan du ger dig ut i lössnön igen. Låter ovan nämnda åkning kul? Då är Line Bacon 108 definitivt skidan för dig.

Prioriterar du hög fart på hårt underlag, oavsett om det är i eller utanför pisten, ochf år kalla kårar om någon pratar om mittmonterade skidor? Då är sannolikt inte Line Bacon 108 något för dig.

Sammanfattning

Line Bacon 108 är en livlig och lekfull skida med en mer centrerad montering och kraftig rockerprofil. I kombination med en relativt snäv svängradie så blir detta en otroligt rolig skida som förvånar med sin smidighet trots den väl tilltagna bredden. Klockren i puder och förvånansvärt rolig i pisten. Detta är en skida helt i min smak och i mitt tycke har jag inget mer att önska av en freeride-skida. Full pott!

+ Kvick och rolig som tusan
+ Svängig
+ Lätt att sladda med

– Isgreppet… men vad trodde ni?

Betyg: 5/5

VEM ÄR JAG SOM TESTAT SKIDORNA?

Namn: Petter Elfsberg
Ålder: 35 år
Längd: 187 centimeter
Vikt: Cirka 80 kilo
Bakgrund: Nuvarande chefredaktör på Freeride.se. Utbildad skidlärare (Steg 4) och har arbetat flera år som skidlärare samt professionellt som tränare på skidgymnasium (slopestyle och puckel).
Övrigt: Föredrar djupa carvingsvängar i kombination med liftburen offpist och har en förkärlek till breda lekfulla skidor med rocker utan metall. Njuter till fullo av uppkörd terräng men stannar helst hemma om det är för hårt.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.