Rätt storlek på pjäxorna: vad är mondopoint och hur mäter man sin fot?

Varför går det inte att köpa pjäxor i storlek 43? Jo, för att pjäxors storlek anges i mondopoint. Och vad är det för skala då? Mondopoint är baserat på fotens centimetermått. Vi reder ut begreppen kring denna standardisering.

Att välja rätt storlek när du köper pjäxor kan verka svårt. Men faktum är att det inte alls behöver vara speciellt komplicerat.

Storlekarna på pjäxor anges i något som kallas mondostorlekar (kallas också mondopoint) vilken är en standardisering framtagen av International Organization for Standardization (ISO).

Vad är mondopoint?

Så vad innebär då mondopoint? Jo, det är helt enkelt innerskons centimetermått. Enkelt, eller hur? Ändå är det vanligt att skidåkare har alldeles för stora pjäxor. Anledningen till det är att många provar pjäxor på samma sätt som de provar skor och väljer en pjäxa som sitter skönt i butiken, men som ofta visar sig vara för stor när den väl används. Pjäxan är ett sportredskap som via bindningen ska överföra rörelser till dina skidor, glapp undvikes helst således.

En för stor pjäxa leder till att du måste spänna pjäxan allt hårdare under dagen vilket stryper blodtillförseln, vilket i sin tur resulterar i kramp och kalla tår. Läs mer om att köpa rätt pjäxor här.

Det bästa är alltid att gå till en butik med en kunnig bootfitter som kan hjälpa dig med vilken storlek du ska ha samt vilken pjäxa som passar dig. Har du inte den möjligheten så kan du mäta din fot själv för att ta reda på vilken storlek du ska ha.

Så här gör du för att mäta din fot:

  • Lägg ett tomt A4-papper på golvet mot en vägg, ta fram linjal och penna. Tips från coachen är att tejpa under pappret så att det ligger still.
  • Ställ foten på pappret samtidigt som du har hälen mot väggen, mät barfota eller med en tunn strumpa.
  • Böj lätt på knäet och rita runt den främre delen av din fot (underlättar om någon hjälper till).
  • Upprepa samma sak med den andra foten
  • Mät det du har ritat för båda fötterna, det längst måttet är din teoretiskt perfekta mondostorlek, skarva upp/ner till lämplig mondostorlek som finns IRL.

Att mäta själv är lite småkrångligt, men det går. Vill du ha exaktare mätning så be en vän hjälpa till eller köp/låna en mätsticka.

Komfort eller prestanda?

En tumregel är att välja den storleken som ligger precis ovanför ditt centimetermått om du prioriterar komfort, mäter din längsta fot exempelvis 26,9 cm ska du i regel välja en pjäxa med storleken 27.5. Vill du ha maximal prestanda kan du i vissa välja den storleken som ligger under ditt centimetermått om du hamnar mellan två storlekar, och i detta fall skulle du då hamna på mondostorlek 26.5.

Är dina fötter 25,2 cm och 26 cm som i mätexemplet kan 25,5 vara ett alternativ om du vill sitta tight och är beredd att slå i höger stortå ibland, men storlek 26,5 är för de flesta mer rimligt. Att bootfitta en pjäxa på längden är väldigt svårt, eftersom det efter ganska få millimeter kan börja påverka hur pjäxan sitter i bindningarna, att bootfitta på bredd och trycka ut enskilda punkter för knölar på dina fötter är enklare.

Endast hela storlekar i intervallen på ytterskal

Det som kan vara något förvirrande med pjäxor och mondo-storlekar är att det oftast bara går att köpa i exempelvis  26.5, 27.5 och 28.5. Alltså det är en hel storlek mellan varje intervall. Detta är en kostnadsfråga för tillverkarna, som väljer att endast göra de hårda ytterskalen till pjäxorna med en hel storleks intervall emellan.

Innerskorna däremot finns ibland i tätare intervall, men sitter då i ett skal som egentligen är lite väl rymligt. En pjäxa som är 27.0 har alltså ett ytterskal som är 27.5 men innerskon är anpassad efter halvstorleken mindre dvs 27.0. Detta fungerar hyfsat om du åker skidor sällan. Åker du lite mer och ställer högre krav på prestandan kan det bli problem eftersom innerskons material med tiden ger vika och formar sig efter din fot, vilket i sig är bra, men det kan gå för långt och pjäxan blir helt enkelt för stor. Detta går att trixa till, exempelvis att lägga en platt extra sula under innerskon.

Den bästa pjäxan för din fot är så klart den som behöver minst modifikationer efteråt, men samtidigt om man vill sitta tajt och bra och inte ha ont så krävs det lite bootfitting för många av oss. Här har vi listat hur du de facto kan gå till väga när du provar pjäxor i tio steg.

Blev det rörigt? Låt oss säga att du mätt dina fötter som är 26,8 och 26,9 centimeter så kan du lämpligen välja en pjäxa med storleken 27.5 (precis som vi nämnt tidigare). Skulle du välja storlek 28.0 innebär det att innerskon sitter i ett skal anpassat efter en innersko som mäter 28,5 centimeter. Detta innebär att innerskon som är 28,0 centimeter med största sannolikhet kommer att töjas ut och bli för stor på sikt eftersom skalet är större. Skulle du däremot välja storlek 27.0 så sitter innerskon i ett skal som är anpassat efter en innersko som mäter 27,5 centimeter och då kan du lika gärna välja 27,5 direkt om du ska åka en del skidor.

Tabell Mondopoint – Euro storlek:

Observera att detta är endast är en övergripande riktlinje.
I första hand ska du mäta din fot och välja mondostorlek utifrån det.
Att översätta sin vanliga skostorlek till mondo kan vara ett riktmärke, men det blir mindre precist.

Mondopoint Storlek
20,5 32
21 33
21,5 34
22 35
22,5 35,5
23 36,5
23,5 37
24 38
24,5 38,5
25 39
25,5 40
26 40,5
26,5 41
27 42
27,5 42,5
28 43
28,5 44
29 44,5
29,5 45
30 45,6
30,5 46
31 47
31,5 47,7
32 48
Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.