Prova pjäxor – 10 steg för att hitta den perfekta passformen

Att testa pjäxor är tidskrävande och tråkigt. Men kom ihåg att pjäxorna är skidåkarens mest underskattade pryl. Tiden du lägger på att hitta en bra pjäxa är väl investerad – dina fötter kommer att tacka dig. Freeride guidar dig i konsten att prova skidpjäxor.

Ingen har någonsin påstått att det är inspirerande och lattjo att prova pjäxor och det är en konst att lyckas välja rätt och köpa alpina pjäxor. Det tar tid, det gör ibland lite ont och det är förvirrande.

Men om du gör det på rätt sätt kan det gå lite snabbare, göra lite mindre ont och bli lite tydligare i jakten på den perfekta pjäxan. Nedan följer flera tips som du kan ta med dig när du ska prova nya pjäxor oavsett vilken nivå du åker på.

1. Ta hjälp av kunnig personal

Ett bra tips när det vankas nya pjäxor är att söka upp en butik med kunnig personal och ett bra utbud. Det är alla gånger värt att åka lite extra för den servicen. Följer du detta råd så kommer personalen i vald sportbutik att hjälpa dig genom att mäta och kolla på din fot och därefter välja ut ett antal pjäxor som passar din fot. Om du inte lyckas få tag på en person som hjälper dig att mäta foten så måste du göra det själv innan du börjar testa pjäxor, det är A och O.

Fötter ser olika ut och kan vara breda, smala, långa, korta och så vidare – på samma sätt som pjäxor är uppbyggda olika. Vänder du dig till en välsorterad sport- skidshop med bra personal så kommer du spara både tid och energi, eftersom de kan hjälpa dig att sålla bort delar av utbudet redan innan du ens behöver prova pjäxorna.

Sen ska man komma ihåg att butikspersonal inte är några gudomliga häxmästare, det finns fötter och problem som faktiskt är riktigt svåra att lösa. Men en bra dialog med kunnig personal och/eller bootfitter kan hjälpa dig hela vägen fram i de allra flesta fall, och om inte annat göra det så bra som det bara går att få det för just dig.

2. Rätt strumpor

Skippa tubsockorna och testa istället pjäxor med den typ av strumpor som du planerar att åka skidor med. Här rekommenderas en så tunn strumpa som möjligt, gärna i merinoull, men det går fint med andra material också.

Tunnare strumpor ger bättre kontakt med skidorna och är faktiskt, hör och häpna, många gånger varmare. Se också till att strumporna inte knölar sig. Dubbla strumpor är inte ett alternativ, vare sig för vuxna eller barn. Nya pjäxor är som minst när de är just nya, med tiden ger materialet i innerskon med sig en del och volymen i pjäxan blir lite större. Det är också ett skäl att pröva med tunna strumpor, kanske till och med även om du planerar att åka med tjockare dito.

3. Knäpp upp pjäxan

Innan du försöker stoppa i foten ser du till att pjäxans alla spännen är uppknäppta samt att kardborremmen längst upp är öppen. Alla som någon gång försökt trycka i foten i en pjäxa med ett eller flera spännen knäppt vet att det inte är någon behaglig upplevelse. Kontrollera också så att det inte ligger något utfyllnadsmaterial så som papper eller dylikt i pjäxan eller att några lappar åkt ned.

4. Ned med foten

Dags att köra ned foten i pjäxan. Ta hjälp av öglan som oftast finns på innerskons plös och dra den uppåt och utåt från pjäxan för att öppna upp samtidigt som du lirkar i foten. Är pjäxan väldigt styv kan du ibland behöva bända isär plasten litegrann också för att komma i med foten. Akta dig för pjäxans spännen om du ska sära på plasten, de kan vara vassa, speciellt om du slinter.

5. Plösen på rätt ställe

När foten väl är inne i pjäxan måste du se till att plösen sitter som den ska, det är inte ovanligt att den hamnar lite snett. Dra plösen lite lätt uppåt och se till att den ligger rakt mot smalbenet. En vanligt fel är också att plösen hamnar utanför innerskons sidor, så se till att plösen ligger närmast benet och inget annat. Vid det här skedet kan du uppleva att det trycker lite eller känns trångt (typ Stig-Helmer i Snowroller) men det är inget att oroa sig för än innan du knäppt pjäxan på rätt sätt.

6. Spänn pjäxan på rätt sätt

Dunka hälen i golvet och knäpp sedan pjäxans två översta spännen, börja högst upp och dra sedan också åt kardborremmen. Ställ dig sedan upp och böj på knäna några gånger så att pjäxan flexar framåt. På detta vis hjälper du hälen att komma bak ordentligt där den ska vara vilket både ger bättre hälgrepp och gör att tårna inte tar i där fram. Därefter knäpper du resterande spännen. Pjäxan ska sitta tight utan att det gör ont. Detta sätt att spänna pjäxorna kan du använda när du ska ut i backen senare också.

7. Simulera skidåkning

Vissa butiker som är belägna på skidanläggningar tillåter dig att prova pjäxorna några åk. Har du den möjligheten ska du givetvis ta den, inget kan ge en bättre vägledning än att du själv får prova pjäxorna i dess rätta miljö. De flesta har ju dock inte chans till detta och då kan du istället ställa dig med pjäxorna parallellt samtidigt som du flexar dem framåt och åt sidorna genom att ha böjda knä och höfter, precis som du gör när du åker skidor. På detta sätt kan du bilda dig en uppfattning kring hur pjäxan kommer kännas när du väl står i backen. Lägg ingen nämnvärd vikt vid hur pjäxorna känns när du går runt i dem, det är ju inte det som en pjäxa är till för (ja, om du inte ska topptura då så klart).

8. Hur ska pjäxan kännas?

Hur tight pjäxan ska sitta beror på vad du eftersträvar och förväntar dig av pjäxan. Är du en duktig åkare som vill föra över maximalt med kraft ut till skidorna så rekommenderas en tightare passform, så kallad performance fit. Prioriterar du komfort framför prestanda kan pjäxan vara något större, vi skulle kunna kalla det turistpassform. Om det direkt trycker på specifika punkter när du prövar en pjäxa så är det antingen en varning om att du förmodligen kommer att få justera pjäxan en smula.

Många moderna pjäxor kan man idag värma både ytterskalet och innerskon på, vilket gör att den formar sig lite extra efter din fot och det blir lite som att slippa åka in pjäxorna de där första skiddagarna.

9. Känn efter

Börja känna efter. Tårna kan ta i litegrann när du står rakt upp men bör inte göra det när du flexar pjäxan och ställer dig i åkposition. Hälen ska sitta fast ordentligt och när du flexar pjäxan ska inte hälen lyfta mer än någon millimeter. Har du ett hälglapp på närmare än centimeter så är hälgreppet inte tillräckligt. Det går förstås inte att mäta glappet i hälen men du kan uppskattningsvis känna om det rör sig om millimeter eller centimeter åtminstone.
Försök också att vicka på foten åt sidorna, kan du röra foten nämnvärd i sidled är sannolikt pjäxan för rymlig. En klassiker är att pjäxan är lagom lång men alltför rymlig i sidled och när du kliver ned en storlek så att den är är lagom tight så tar tårna i även när du flexar pjäxorna. Är så fallet så är antagligen inte modellen den rätta för din fot så då är det bara att fortsätta testa.

Pjäxan ska sitta tight runt foten men känn efter så att det inte trycker hårt på några speciella punkter. En tumregel är hellre lite för tight än lite för stor, innerskon töjer ut sig, precis som ett par skor. Men om du upplever en kraftigt tryck på en eller flera punkter så är det sannolikt skalet som trycker och det formar sig inte av sig självt. Vid det här laget bör du rådfråga personalen, många butiker utför bootfitting och kan trycka ut och forma skalet på de punkter där det trycker om pjäxan i övrigt känns bra. Det är lite olika lätt att trycka pjäxan på olika ställen, vilket man bör tänka på, att trycka ut på längden är tex ofta helt uteslutet eftersom det förstår kontakten till bindningarna. På sidan av fötterna är enklare och vanligare, men det beror i vis mån också på var spännena sitter.
Det kan också vara bra att väga in om du ska göra en formgjuten sula (rekommenderas starkt) vilket kan påverka den slutgiltiga passformen.

10.  Prova ytterskalet

Detta steg kan anses som överkurs, men kan vara ett bra komplement, i synnerhet om du inte lyckats få hjälp av någon kunnig person när du testar dina pjäxor. Genom att prova pjäxans ytterskal, utan innerskon i, så kan du få en ny dimension i jakten på den perfekta storleken. Använd fortfarande tunna strumpor, eller så tar du av dig dina strumpor för att känna ännu tydligare. Om du skjuter fram din fot så att stortån precis snuddar framtill så kan du böja fram benet och kika hur mycket utrymme du de facto har kvar där bak. Man brukar säga att du ska kunna få ner två till tre fingrar (pek-, lång- och eventuellt ringfingret) mellan häl/bakdel av foten och pjäxan, lite beroende på hur tight du vill sitta. Två fingrar = performance fit. Tre fingrar = turistpassform (generellt sett). Du kan också få bättre koll på längden genom att mäta skalets faktiska innermått utan innerskon i och jämföra detta med din fots längd.

Hur brett skalet är och om det är några punkter som trycker blir också väldigt tydligt med en naken fot i skalet, är det något som trycker och går emot redan då så kommer det med all sannolikhet att göra det än mer när innerskon också ska få plats. Yes, innerskon formar sig en del men inte hur mycket som helst. Om det är tre millimeter från din fots bredast punkt till ytterskalet när du provar pjäxan utan innersko, då finns liksom inte så mycket utrymme för innerskon att fylla ut och det kommer att bli väldigt tight, förmodligen smärtsamt. Samma sak åt andra hållet – kan du svinga foten i sidled med en eller ett par centimeters marginal, då är nog lästen lite i bredaste laget.

Att ägna sig åt Shell fitting må vara lite överkurs, men det ger rätt tydliga besked om pjäxans ytterskal och om dina fötter har några punkter, eller mått på längden och bredden, som helt enkelt matchar för dåligt.

Känner du ändå att du inte orkar med detta? Det finns en genväg i form av en formsprutad innersko. Nej, inte en uppvärmd innersko, utan innersko som fylls med skum som formar sig exakt efter din fot. Det kostar lite men det kan det vara värt om du åker mycket skidor och vill ha en pjäxa med helt perfekt passform, och vill slippa det eviga provande. Självklart behöver du ha ett pjäxskal i rätt storlek innan du gör själva den formsprutade innerskon. Lycka till med dina pjäxor oavsett!

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.