Salomon Shift

Salomon Shift
Märke: Salomon
Årsmodell: 2021
Vikt: 850 gram
Pris: 5500 Kr
Tillverkarens beskrivning
Få har väl missat att höra talas om Shift-bindningen. Shift MNC 13 är en low tech-bindning uppför som sen med ett enkelt handgrepp ställs om till en högkapabel friåkningsbindning utför. Shift var den första bindningen där du kan gå uppför med tech och åka utför med full säkerhet med samma bindning. Du kan även använda den utför med din vanliga alpinpjäxa utan tech-inserts. Vill du ha en bindning till all åkning? Shift MNC 13 är svaret.

Ny för i år är Shift MNC 10 som är samma bindning som Shift MNC 13 men DIN-skala från 4-10 för de lättare åkarna och så kommer den i svart, bara en så sak..

(Officiell information från Salomon)


Forumämnen om Salomon Shift

Salomon Shift  »
Salomon QST 99 eller MTN Explore 95 som enda skida?  »
Salomons nya bindning S/LAB SHIFT MNC 13  »

Vad tycker du om Salomon Shift?
5
4
3
2
1
Carlssone
2021-12-02
Styrkor:
Stabil utför
Lättanvänd
Allsidig
Trygg

Svagheter:
Har inte upptäckt några ännu.

Sammanfattning:
Recensionen bygger på att bindningen passar mig och min åkning. Jag åker med vänner och då mest offpist i de förhållanden som ges och är inte främmande för att topptura ett par heldagar. Samtidigt åker jag med familj och andra vänner i pist och här gillar jag både när det går fort och hårt eller lugnt och skönt med frugan. Ekonomin tillåter ett par skidor och lite fler skiddagar eller tvärt om och då prioriterar jag skiddagar framför fler par skidor.

För mig passar Shiften perfekt då jag upplever den som säker och trygg i pisten och varierad offpist med bra kraftöverföring. Samtidigt har den fungerat utan strul i Tech-läget när jag har turat. Den extra vikten kan säkert spela roll om man är ute fler dagar eller vill hålla högt tempo uppför. För min del har jag aldrig tänkt på det alls.

Peppar, peppar så har bindningen aldrig strulat för mig varken i utförsläge, uppförsläge eller skiftet mellan dessa två. Ser ju på andra recensioner att problem har funnits men för mig som kört på dem varierat ca: 25 skiddagar har de funkat utan problem.

Årsmodell: 2021
Danatt
2021-11-03
Styrkor:
Bra kompromiss för mina bredare ofpistskidor. Behöver inte fundera på inför resan om det ska toppturas eller brännas i pister, jag kan göra både. Enkla att justera.

Svagheter:
Inget jag går Haute route med, men det beror kanske mer på de skidor de är monterade på

Sammanfattning:
Kör även Beast Light, men Shift känns mycket tryggare. Enkel att hantera och inte upplevt problem med snö/is i bindningen. Bra bindning att kombinera med mina Technica Cochise när jag vill ha lite biffigare prylar på fötterna. Monterade på Down Countdown 114 LTD. En hybridbindning med få kompromisser

Årsmodell: 2020
Felix
Felix (Gäst)
2021-03-04
Styrkor:
Lätt att använda

Svagheter:
Löser ut extremt lätt

Sammanfattning:
Väldigt besviken på denna bindning. Man kan inte lita på den alls, antingen tappar man skidan på vägen upp eller så löser den för att man åker lite hårt på vägen ner.

Årsmodell: 2021
Grane
2020-02-10
Styrkor:
Bra utför

Svagheter:
Många irriterande problem uppför skitoppern åker ner titt som tätt i brant terräng.

Sammanfattning:
Ganska besviken.

A_Scott
2019-04-22
Styrkor:
Se sammanfattning

Svagheter:
Se sammanfattning

Sammanfattning:
Hade Shift när jag säsongade i Revelstoke 2019. En del hade massa strul med dem och andra inget, men man kan sammanfatta det såhär:

Vill du topptura mycket och ta dem där 2000 höjdmeter varje dag lämpar det sig kanske med en tech-bindning då den är lättare och benen kommer inte palla pressa skidan såpass mycket att en rejälare bindning kommer behövas.

Vill du droppa och köra stora klippor med back flips och är van vid DIN 16 så lämpar sig inte heller bindningen. Den är lite ömtåligare än en rejäl rambindning.

Är du en mer Svensson som gillar och variera topptur, slack country samt pist och vill ha den bästa kompromissen för detta är Shiften det du ska ha. När jag åkte utför kände jag ingen större skillnad mot en vanlig binding. Nu droppar/hoppar jag kanske inte mer än 1-1.5 meter och då funkar dem bra.

Det som kan vara bra att veta är att vara rädd om dem när man hanterar dem. Många smådelar, så stampa inte bara rätt ner. Också att man låser dem ordentligt man turar
Man behöver också skruva upp DIN:en mer än vad man annars brukar göra. Tidigare har jag kört på 9, men med shiften körde jag 11.

Årsmodell: 2019
JohanSundstrom
2019-04-13
Styrkor:
Det just nu bästa alternativet för de som inte vågar lita helt på tech men som tycker rambindning är för tungt.

Svagheter:


Sammanfattning:
Nyss hemkommen från en 3-dagars topptursresa där jag fick chansen att prova mina Shift på riktigt. Körde en ganska tung kombination jämfört med övriga åkare (Opinion 118 med Shift) men var inga större problem att hänga på uppförs alla dagarna.

Underbart att fullständigt kunna lita på att bindningen håller trots att man drar på rejält och underlaget är lite hårdare (haft några riktigt obehagliga tjuvlös med en äldre tech-bindning).

Skistoppersen löste ut 2 gånger under resan (troligtvis pga handhavandefel) då det ibland kan vara svårt att veta om gå-läget är helt nertryckt. Vilket i det stora hela inte var något problem då vi betade av ganska många höjdmeter totalt sett. Inte heller några problem med att tå-delen löste ut uppförs heller.

Summa summarum; En bindning som är tyngre än de klassiska tech-bindningarna men som ger en känsla av trygghet nedför som gör att jag är beredd att bära ca 200 gram mer per bindning. Självklart med undantag för om man ska gå riktigt långt och mycket.

För mig kan det vara nära den perfekta bindningen faktiskt. Ska bli kul att se vad konkurrenterna kommer med!

Årsmodell: 2019

Jonas
Jonas (Gäst)
2019-03-05
Har nu haft denna bindning på min först puder-resa. Är rätt besviken. Vid turning så löser stoppers ut sig så fort du får ett litet slag mot skidan. Slutade med att de fick tejpas upp med silvertejp.
På tre dagars skidåkning så hade jag flera omotiverade utlösningar av tådel och flera gånger fick jag stanna i åket och kliv ur och i bindningen då pjäxan rörde sig i tådelen.

Årsmodell: 2019
Alf
Alf (Gäst)
2019-02-27
Styrkor:
Variabel

Svagheter:
Inga hitintills

Sammanfattning:
Komplett lätt och väldigt användbar Nu har jag bara ett par skidor i packningen. Måste jag åka mycket pist får jag hyra skidor.

Årsmodell: 2019
Teijo
2019-02-13
Styrkor:
Fungerar lika bra uppför som nedför. Förhållandevis lätta och fungerar precis som en "riktig" alpinbindning utför.

Svagheter:
Låsningen av ski-stoppern är lite lurig att låsa och att låsa upp. Men det kanske bara är en vane-fråga...

Sammanfattning:
Är det den ultimata bindningen...? Ja, jag tror det! Mångsidiga är bara förnamnet. Känner mig väldigt trygg i dem. Har dock inte "klotat" med dem än mendet går finfint att slå ur pjäxan i sidled. Förhållandevis enkelt handhavande när det ska bytas från gåläge till åkläge och vice versa. Visst, den kostar sina dryga femtusen pengar men jag vill påstå att de är värda det. Rekommenderas!

Årsmodell: 2019

termons
2019-02-03
Styrkor:
Solid alpinbindning neråt. Pins uppåt. Otroligt skönt att slippa pinsen neråt. Bromsarna har inte tjuvlöst under tur. Viker alltid upp dem med handen före ändring till gåläge.

Svagheter:
Högre hälhöjare saknas. Filade bromsarna för att få bukt med låsningarna.

Sammanfattning:
Gamechanger.

Årsmodell: 2019