Klädskolan del 1 – Underställ

I första avsnittet av Freerides Klädskola snackar vi om kläderna vi har närmast kroppen. Vår reporter Kristoffer tar hjälp av Niklas Kull på Tierra för att reda ut vad som egentligen gäller.

Underställ är viktigt eftersom kläderna närmast kroppen är grunden för hela trelagersprincipen. Trelagersprincipen går ut på att fukt ska transporteras bort från kroppen – blir fukten kvar nära huden kyls man ner snabbare än om man håller sig torr. Ett dåligt underställ pajar hela tårtan.

Alla material transporterar bort fukt, men de gör det mer eller mindre bra. Både ull- och syntetmaterial är bra på det, däremot ska man undvika bomull. Några saker skiljer ull och syntet åt – ull har naturlig anti-odör som gör att det inte luktar, och det värmer även när det är blött. När det gäller syntet kan man bygga upp fibrerna på olika sätt för att ge det speciella egenskaper på olika sätt, det är slitstarkt och är generellt sett lite billigare än ull.

Det finns även plagg som har en blandning av ull och syntet – antingen genom att man blandar själva fibrerna i väven, eller att man använder olika material i olika delar av plagget för att ge bästa möjliga funktion.

När det kommer till passform är det bästa om understället sitter tajt. Är plaggen nära huden går det lättare att transportera bort fukt än om det sitter lite löst och fladdrigt. Tänk bergsguide, inte baggy.

Att sköta kläderna rätt är också viktigt. Ull är ett ganska känsligt material som har naturliga fetter i sig. Dessa kan förstöras av starka tvättmedel så ullunderställ bör tvättas med milt tvättmedel eller ulltvättmedel. Har du en tvättpåse är det att rekommendera för att skydda det från blixtlås och annat. Syntet är inte lika känsligt som ylle, men vissa syntetplagg är behandlade med olika finishar, till exempel anti-bakteriell, och dessa kan försvinna efter ett visst antal tvättar.

En allt vanligare grej vi tar hänsyn till, även när det kommer till kläder, är miljö och återvinning. Vad gäller ylle vill man ha mulesing-fri ull, då mulesing är en process som skadar fåren vid klippning. Både ylle och syntet går att återvinna, även om det än så länge inte finns särskilt många ställen där man kan lämna in kläder till återvinning. En sak som kan vara bra att tänka på när det kommer till syntetplagg är att blandningar av två olika, t.ex. nylon och polyester är svårare att återvinna än ett plagg som är helt och hållet i samma material.

Sammanfattning underställ

 • Transportera fukten bort från kroppen så håller du värmen. Undvik bomull.
 • Ull har naturlig anti-odör.
 • Syntet är slitstarkt och lite billigare.
 • Ull håller värmen även när det är fuktigt.
 • Tajtare passform ger bättre funktion.
 • Tänk på hur du tvättar.
Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. JohanKristofers
  1

  Visst finns det merinoullsstrumpor!
  Jag har både som vardagsstrumpor och skidstrumpor. Dyrt men så in i helvete värt!

 2. Hawk100
  2
  Hawk100 | 2014-03-23 22:22          

  Efter att ha investerat i merinounderställ finns det inget i världen som skulle kunna få mig att gå tillbaka till syntetunderställ. Visst kostar syntetställen bara en bråkdel, men efter två dagar luktar man ju så j...a mycket skunk att man först vill bränna syntetunderstället och därefter fortsätta med att elda upp sig själv.....
  Ett merinounderställ däremot kan man nästa ha på en hel skidvecka i sträck och ändå behålla det på när man ska ut på en "första date".......

  Ta den trista investeringen (tex på reorna nu när säsongen går mot ett slut) och res med lätt packning på kommande skidresor!

  En sista fundering. Finns det skidstrumpor i merinoull?
  Och funkar det lika bra mot oönskad pjäxodör som underställen ???

 3. la_grave
  0
  la_grave | 2014-03-21 21:22          

  Alltså, alla som har ullundertäll (jag) vet att det är en myt att de värmer när de är blöta. Sedan kan man i normalfallet helt strunta i tvättmedel när man tvättar ull (om man inte spillt typ ketchup). Jag kör mina ställ på 30-40° skontvätt utan tvättmedel någon gång per säsong när de blivit alltför stela (stelheten beror på salt).

 4. Vattendroppe
  0
  Vattendroppe | 2014-03-20 09:18          

  Diplomatiskt att beskriva syntet som "lite" billigare, min erfarenhet är att man utan problem kan få två eller tre syntetunderställ på ett ulldito!