Klädskolan del 2 – Mellanlager

I den andra delen av klädskolan går vi vidare till mellanlagret. Produktutvecklaren och designern Niklas Kull förklarar bland annat lagrets funktion, hur långa byxorna ska vara och om mellanlagret alltid behövs.

Mellanlagret är som namnet avslöjar klädlagret mellan understället och skalplaggen.

Uppgift
Mellanlagrets uppgift är dels att fortsätta transportera bort fukten från kroppen och dels så har det en isolerande och värmande funktion.
Mellanlager finns både för över- och underkroppen och beroende på temperatur kan man skippa över- eller underdelen. Tänk dock på att man oftast är varmare på överkroppen än på underkroppen.
Varma dagar kan man strunta i mellanlagret och köra skalplaggen direkt på understället. Men ta gärna med ett mellanlager eller ett förstärkningsplagg i ryggsäcken om det skulle bli kallare under dagen.

Material
De vanligaste materialen är liksom i understället ull och syntet. Det man ska ha i åtanke är att man nu jobbar mot skalet, vilket innebär mer skavrisker med snökjol och hårda sömmar så det är viktigt att plagget är tåligt på ytan.

Hybrider
Även här finns det hybrider. Dels att man stickar ihop materialen men också att man exempelvis har ull närmast understället för en bra fukttransport och syntet utanpå för en bra slitförmåga mot skalplaggen.

Passform
För att fukttransporten ska fungera bra är det viktigt att mellanlgret sitter tajt.

Tvättning
Vid tvättning rekommenderas att man följer plaggens tvättråd, använd milt tvättmedel på ullen och använd tvättpåse.

Detaljer
Huva eller inte huva? Har du huva på skal- och eventuellt förstärkningsplagg är det inte att rekommendera då det kan bli lite klumpigt men om övriga plagg saknar luva kan det vara gott att kunna dra upp den om det friskar på.
Om du vill kunna vädra på ett smidigt sätt rekommenderas att du väljer ett mellanlager med zipper.

Byxor
I huvudsak finns det tre längder: fullängd, knälånga knickers och shorts. Välj byxlängd beroende på aktivitet. Om du ska åka skidor är till exempel knälånga byxor att föredra för att det inte ska bli för trångt i pjäxan.

Sammanfattning mellanlager

Transporterar bort fukten samtidigt som det har en värmande effekt
Mellanlagrets ytskikt bör vara tåligt då det kan skava mot skalplagget
Tajt passform är viktigt för fukttransporten
Varma dagar kan man skippa mellanlagret
Vanligaste materialen är ull och syntet, det finns även hybrider
Följ plaggens tvättråd, använd tvättpåse och milt tvättmedel på ull
Välj byxlängd utifrån aktivitet

Text: Fredrik Tacacho
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.