Klädskolan del 4 – Förstärkningsplagg

Fjärde delen av Freerides klädskola handlar om förstärkningsplagg. Designern och produktutvecklaren Niklas Kull förklarar varför du alltid ska ha med dig förstärkningsplagg och går igenom fördelarna och nackdelarna med dun och syntet.

Förstärkningsplaggets främsta uppgift är att ge värme. Förstärkningsplagget är ett så kallat säkerhetsplagg och ska alltid finnas med när man vistas i fjällmiljö, antingen på kroppen eller i ryggsäcken.

Huva
När det gäller jackan får den gärna vara försedd med huva för extra skydd mot kyla och vind. Tänk på att man bör kunna dra på huvan även när man bär hjälm.

Olika varianter
Det finns flera olika typer av förstärkningsplagg utöver jacka och byxor. Väst är exempelvis bra då det ger värme till torson, och känsliga delar som hjärtat. Kjol är ett annat alternativ, liksom filt som har många användningområden. Vid skidåkning kan shorts vara att föredra framför byxor då de inte är i vägen när man ska ta på pjäxorna samtidigt som de värmer känsliga delar som rumpa och lår. Bra när man sitter ner i liften eller vid matpausen på turen.

Material
Man ska ha i åtanke att förstärkningsplaggen inte tål väta alls lika bra som skalplaggen. Förstärkningsplaggets isolering består oftast av dun eller syntet (ofta primaloft). Dunets fördelar är att det är lätt, tar inte mycket plats och ger mycket värme. Det negativa med dun är att det riskerar att kollapsa vid väta. Vid kollaps sjunker luftlagret, som dunet bildar, ihop vilket innebär att dunet inte värmer lika bra längre. Primaloft tål väta bättre men är inte lika värmeeffektivt som dun. Man håller även på att ta fram en mix där man blandar dun och syntet.

Över eller under skalplagget?
Föstärkningsplaggen kan bäras både under och över skalplaggen beroende på situation och aktivitet. Åker man i backen är det till exempel att föredra att man bär förstärkningsplagget innanför skalplagget så att skalplagget skyddar mot väta och vind. Men om man istället är på tur kan det vara bra att ha förstärkningsplagget i ryggsäcken och dra på sig det över skalplagget när man stannar och rastar. På så sätt behöver man inte ta av sig skalplagget och förlorar inte den värme som man har jobbat upp.

Packning
Många jackor har dubbelsidiga fickor vilket gör att man kan packa ihop jackan i fickan som då tar minimalt med plats i ryggsäcken. Det är dock viktigt att packa upp jackan vid hemkomst så att dunet får vila och lofta till sig igen.

Tvätt
Om plagget behöver tvättas rekommenderas ett professionellt tvätteri. Tvättar man hemma ska man följa tvättråden och tvätta med ett milt tvättmedel.

Etik
Ha koll på att dunet inte har plockas från levande fåglar. Kontrollera hela kedjan och läs mer om produkten på företagets hemsida. Gässen ska vara uppfödda för köttproduktion, där dunet kommer som en biprodukt.

Sammanfattning Förstärkningsplagg

Förstärkningsplaggets främsta uppgift är att ge värme
Plagget tar lite plats och ska alltid finnas med när man vistas i fjällmiljö
Det är extra viktigt att ha förstärkningsplagg över känsliga kroppsdelar
Förstärkningsplagg kan vara både jacka, byxor, shorts, väst, kjol eller filt
Förstärkningsplagget tål inte alls väta på samma sätt som skalplaggen
Förstärkningsplaggets isolering består oftast av dun eller syntet (ofta primaloft)
Förstärkningsplagget kan bäras både under och över skalplagget
Vid hemkomst är det viktigt att man hänger upp plaggen så att de får lofta till sig
Om plagget behöver tvättas rekommenderas ett professionellt tvätteri
Ha koll på att dunet inte har plockas från levande fåglar

Text: Fredrik Tacacho
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.