Pjäxorna – ditt viktigaste köp!

Pjäxorna är i fokus hos en alpin tävlingsåkare. Ett flertal av åkarna i absoluta världstoppen tar faktiskt med sig pjäxorna som handbagage när de flyger mellan de olika tävlingarna. Att förlora sina favoritpjäxor inför en tävling vore en smärre katastrof!

Pjäxornas betydelse för tävlingsåkaren understryks ytterligare i en av de otaliga anekdoter om vår mest mytomspunne skidåkare, Ingemar Stenmark. Han var under många år trogen ett speciellt pjäxmärke. När favoritpjäxorna hade använts så mycket att de var på väg att gå sönder sägs det att Ingemar inte ville byta till ett par nya, hela pjäxor. Istället valde han att laga sina gamla inkörda pjäxor för hand.

Den absolut viktigaste detaljen
Jag är skidlärare, jobbar heltid med skidinstruktion i backen och ägnar mycket tid åt mina pjäxor. Jag vet att det i det långa loppet lönar sig att ha väl passande pjäxor. Kalla eller värkande fötter kan förstöra många arbetsdagar. Självklart måste tävlingsåkare och skidlärare, som tillbringar mer eller mindre hela vintern i pjäxor, vara noga med vad de har på fötterna. Men gäller detta även för den skidåkare som åker en till två veckor per år, varav halva den tiden spenderas i barnbacken med barnen?

Jag påstår att samma grundprincip gäller för alla alpina skidåkare, dvs var noga med dina pjäxor, oavsett färdighetsnivå. Den absolut viktigaste detaljen i den alpina utrustningen är pjäxorna! Pjäxorna förmedlar information från snön och skidorna till dig som skidåkare. Dessutom är det genom pjäxorna som du överför information till skidorna hur de ska svänga. Om det informationsflödet förvanskas kommer skidåkningen att bli tämligen misslyckad. Mitt utrustningstips till dig som alpin skidåkare är: ”Ägna tid och pengar åt att skaffa dig bra slalompjäxor. Fungerar inte pjäxorna spelar det ingen roll hur bra resten av utrustningen är.”

Köper du pjäxor i en bra skidaffär med kunnig personal kan du med största sannolikhet ha dina pjäxor i många år. Pjäxor behöver man inte byta efter mode eller årsmodell. De förändras aldrig i den utsträckningen.

Att tänka på när du provar pjäxor:
– Prova pjäxor för flera olika fotmodeller, dvs pjäxor med många olika läster. Det är inte nödvändigtvis samma sak som att prova många olika märken på pjäxor.
– Prova innersko och pjäxskal separat. En pjäxa måste provas i minst två etapper. Först provar du innerskon (precis som en vanlig sko). Sedan provar du skalet. Innermåttet på skalet ska vara en till två centimeter längre än din fot.
– Prova pjäxan ospänd sedan spänd. I en spänd pjäxa åker foten bakåt och lägger sig bättre på plats.
– Prova flera olika pjäxor innan du avgör vilken som passar.
– Personalen bör titta på din fot utan strumpor och göra en visuell bedömning om form och ev. knölar.
– Personalen bör mäta din fots längd, bredd och vristhöjd.
– Fråga vilken storlek det är på pjäxskalet. Pjäxskal tillverkas nämligen bara i hälften så många storlekar som innerskorna.
– Ta reda på hur mycket en pjäxas innersko töjer sig efter några skiddagars användning.

Lycka till med pjäxköpet!
Ola Rockberg
http://www.skidlararlinjen.com

Text: Ola Rockberg

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.