Köpguide: Välj rätt ryggsäck

Att köpa ryggsäck har aldrig varit enkelt och har på sätt och vis blivit svårare med tiden. Antalet ryggsäcksvarianter såväl som åkarnas krav på sina bärdon har ökat oerhört. Även om möjligheten att hitta den perfekta bärkompanjonen för din rygg har ökat har det blivit betydligt knepigare att navigera utbudet. För att hjälpa dig genom djungeln har Freeride.se därför återupplivat den gamla serien köpguiden! Välkomna till köpguiden – att välja rätt ryggsäck.

Ryggsäckar är ett ganska komplext ämne, guiden kommer därför vara uppdelad i två delar. Den första delen tar upp allmänna tips om ryggsäckar, deras konstruktioner, och vad som är bra att tänka på. Den andra delen kikar på funktioner och varianter för specifika användningsområden.

Passform?

Den första pucken som gäller vid skaffande av bärkompanjon är att hitta en modell som passar. Att hitta en säck för din rygg är inte nödvändigtvis riktigt lika mycket ett ståhej som att hitta ett plastskal för din fot, men passform bör ändå beaktas. Speciellt vid köp av större ryggsäckar eller ryggsäckar som ska användas för att bära tungt är det mycket viktigt med passform och storlek. Att åka skidor med en stor, tung, och dåligt sittande ryggsäck är ungefär lika bekvämt som att åka med felsittande pjäxor, enda skillnaden är att smärtan kommer i ryggen istället för fötterna.

För de som har medellånga ryggar är ryggsäckar lite som att köpa kläder – det finns nog med spelrum åt alla håll för att det mesta i “standardstorlekarna” ska fungera bra. För de som är långa eller korta i ryggen kan jakten bli mer komplex. En bra tumregel för storlek är att när höftbältet placeras över höften ska axelremmarnas infästning på ryggsäcken vila ungefär på skuldrans överdel. Notera att det är axelremmarnas infästning som avses, det vill säga där axelremmarna är fästa i ryggsäcken, inte fästen för eventuella lastavlastare. (Lastavlastare är remmar som går längst axelremmarna och är fästa ovanför axelremmarnas infästning. De används på större ryggsäckar för att lyfta upp axelremmarna något och därigenom lägga större vikt på höftbältet.)

Som sagt blir en god passform på ryggsäcken viktigare ju tyngre ryggsäcken är lastad. En liten 10-literssäck för att ha med snickers, en halvliter vatten och solbrillor vid piståkning är inte allt för noga med. Vid införskaffande av en ryggsäck för flerdagarsturer, där åtskilliga kilon ska packas, behöver dock till och med de som själva lika gärna skulle kunnat stå modell för ryggsäcksutformningen tänka något varv extra på passform. Vid köp av de största ryggsäckar är det dessutom vanligt att storlekarna är mer detaljerade än S/M/L, i vilket fall det är en bra idé att mäta ryggen för att sikta på rätt storlekar. Exakt hur det görs kan kunnig butikspersonal hjälpa till med, alternativt finns det många händiga guider på internet, till exempel hos REI eller Backcountry Edge.

Uppbyggnadstyp?

Kanske den äldsta frågeställningen gällande designval på ryggsäckar är om ryggsäcken ska vara av klassiskt topplockssnitt, eller vara mer modernt byggd med dragkedjor. Nu för tiden är det betydligt vanligare med ryggsäckar som har dragkedjelösningar än vad det är med en mer klassisk ”säckdesign”, men det innebär inte att dragkedjor nödvändigtvis är bättre.

Överskådligt ger dragkedjor oftast smidigare åtkomst till packningen, eftersom det blir mer naturligt att dela in ryggsäcken i flera olika fack som går att öppna separat och komma åt på olika sätt. Säckdesigner å andra sidan ger bättre möjligheter att trycka ner riktigt mycket saker i säcken. Eftersom de fungerar som en säck som snöras ihop i toppen finns det inte dragkedjor som kan börja separera eller behöver hållas ihop för att kunna få igen säcken.

Tyvärr finns det inga exakta svar på vad som är bäst, utan det handlar om vilka egenskaper som föredras och personlig preferens. Generellt spelar storleken på ryggsäck in på vilken typ av säck som väljs. Mindre ryggsäckar är i princip uteslutande konstruerade med dragkedjedesign – det finns oftast inte samma krav på att mosa ner innehållet i ryggsäcken, då är det enklare att bara skaffa en större ryggsäck. Just större ryggsäckarna blir, desto vanligare är det med någon typ av säck- eller kombinationsdesign – det är inte alltid ett praktiskt alternativ att byta till en större säck, utan det finns en poäng med att bokstavligt talat kunna trycka ner innehåll i säcken och fortfarande stänga igen den.

En variant som blivit vanligare de senaste åren är ryggpanelsaccess. Kort innebär det att ryggsäckens ryggpanel kan öppnas som en lucka, och på så sätt ge en god överblick över hela packningen på en gång. Många gånger är det extremt smidigt, men det är värt att tänka på att ett fack som bara har ryggpanelsaccess inte kan öppnas utan att ryggsäcken tas av. Det finns alltså ingen möjlighet för dig att be din polare att ta fram din vattenflaska, extra vantar, eller vad du kan tänkas behöva, och på så sätt slippa ta av dig säcken. Ryggpanelsfacken är dock oftast kombinerade med en ”vanlig” öppning, antingen av säcktyp eller dragkedjetyp.

Airbag?

Från att ha avhandlat en av de absolut äldsta frågeställningarna kliver vi rakt in på en av de mest moderna. Airbag eller inte? För de som uteslutande håller sig i pist eller park är det naturligtvis inte intressant och svaret på den frågan ett glasklart ”nej”, men för övriga skidåkare är det helt klart något som bör övervägas.

”Men hur kommer det sig att inte alla åker med ballongsäck? Tyvärr är inte allt guld och gröna skogar med ballongsäckarna, det mest uppenbara är kanske prisbilden.”

Men hur kommer det sig att inte alla åker med ballongsäck? Tyvärr är inte allt guld och gröna skogar med ballongsäckarna, det mest uppenbara är kanske prisbilden. Även om prisnivån sjunkit betydligt jämfört med för några år sedan går det inte komma ifrån att en ballongsäck är betydligt mycket dyrare än motsvarande ryggsäck utan ballong. Nu när tekniken funnits ett tag så går det dock att hitta ballongsäckar till riktigt rimliga priser både begagnat och på diverse utförsäljningar, men det är fortfarande en prisklass upp jämfört med vanliga ryggsäckar.

Nästa detalj är det faktum att ballongsystemet både väger extra och tar en del av ryggsäckens packutrymme. Även här har det blivit markant bättre med åren, och de moderna systemen börjar bli riktig drägliga gällande storlek och vikt. Den lättaste säcken på marknaden idag väger strax över 2 kg med säck, ballong och utlösningskomponenter. Tyvärr är det också så att det där med ”moderna systemen” står i direkt konflikt med att köpa begagnat eller på utförsäljning, så prisbilden för de små och lätta system är hög.

En tredje nackdel är flygresor. Den vanligaste typen av ballongsäck använder en eller flera gaspatroner som är satta under tryck. Det är visserligen godkänt att flyga med patronerna enligt IATA, så det ska gå bra att flyga med dem i hela världen, utom USA, men ”your mileage may vary” som de säger i staterna. Oftast går det smidigt, och i överlag är det väldigt sällan en tvingas flyga utan sin patron, men om du har en ballongryggsäck med gaspatron så se till att alltid ha med tillverkarens specifikationer på patronerna tillsammans med ett papper över IATAs regler. Det är också bra om det framgår att just den patrontypen du använder är godkänd att ta med på flyg. Till den här generella regeln finns dock nästan lika många undantag som ryggsäcksmodeller på marknaden, allt från patroner som är godkända med att flyga med i staterna till batteridrivna system. Men bara ballongryggsäckar skulle gå att skriva en helt artikel om, så jag sätter punkt för genomgången av tekniska detaljer här.

Sammanfattningsvis, ska du ha ballongryggsäck? Om du åker utanför pisten, har råd, och den extra vikten inte är ett problem är svaret ett solklart ja. Annars handlar det om att väga nackdelarna mot den ökade säkerheten. Värt att ha i åtanke är att deras användning är extremt utbredd bland bergsguider, många friåkningstävlingar har som krav att de används, och många lavinexperter tror att de i framtiden kommer bli lika självklara att ha med sig utanför pisten som transciever, spade och sond. Kort och gott, jag kan personligen inte se det på annat sätt än ett högst rekommenderat säkerhetsverktyg. Undertecknad använder personligen en och det är endast vid väldigt speciella omständigheter ballongen får stanna hemma vid skidåkning.

Vätskesystem?

Ett annat modern påfund för ryggsäckar är vätskesystem. Det är, om möjligt, ännu mer subjektivt än våra tidigare frågeställningar och det är svårt att ens säga något om generella drag vid olika användningsområden. De som förespråkar vätskesystem brukar framhäva att det är svårt att bli uttorkad med vätskesystem, eftersom det är så lätt att komma åt vattnet. Uppför med hudar? Ta en slurk. Sitta i liften? Ta en slurk. Stå i liftkön? Ta en slurk.

”De som förespråkar vätskesystem brukar framhäva att det är svårt att bli uttorkad med vätskesystem, eftersom det är så lätt att komma åt vattnet. Uppför med hudar? Ta en slurk. Sitta i liften? Ta en slurk. Stå i liftkön? Ta en slurk.”

De som inte är så förtjusta i idén brukar framhäva att det känns sådär att åka omkring med en vattenfylld mjuk påse i ryggsäcken och att det är mindre kul om slangen fryser igen när vädret är åt det kyligare hållet. Det är helt enkelt en smaksak. Men om du använder ett vätskesystem är det bra att tänka på att blåsa tillbaka vattnet ur slangen när du druckit klart, på så sätt slipper du i alla fall att det blir stopp i röret om det skulle kyla på!

Ryggskydd

Det som får avrunda den första delen är inbyggda ryggskydd. Ryggsäckar med inbyggda ryggskydd är en bra grej för den som vill hålla säkerheten på topp utan att behöva dubbla upp med både ryggsäck och ryggskydd. Det är vanligare med ryggskydd på små och mellanstora ryggsäcksmodeller, då större ryggsäckar ofta har fokus på andra funktioner. Det tvistas en del om hur effektivt det egentligen är med ryggsäckar som har inbyggd ryggskydd och det finns de som hävdar att en packad medel- till stor ryggsäck ger likvärdigt skydd med en ryggsäck med inbyggt ryggskydd. Det finns också resonemang som pekar mot att ett skydd som sitter direkt på kroppen är effektivare, men så vitt undertecknad vet finns det inga studier som pekar åt vare sig det ena eller det andra hållet.

Del två i denna köpguide om ryggsäckar publiceras måndag 30 oktober 2017. 

Freerides övriga guider:


Att välja rätt skidkläder

Det finns många begrepp som är bra att ha koll på när man ska köpa skidkläder och det är lätt att bli förvirrad av allt snack om membran och vattenpelare. I Freerides guide hittar du matnyttig information.

 


Att välja rätt pjäxor

Ett par krånglande pjäxor kan förstöra en skiddag på några sekunder. Här går vi igenom saker som är bra att tänka på gällande pjäxköp.

 


Att välja rätt skidor

Midjemått, rocker, spann, längd, flex – där har du några av faktorerna som kan vara bra att ha koll på inför ett skidköp. I den här guiden benar vi ut begreppen.


 

hjälmarAtt välja rätt hjälm

Karbon, half shell, full face, mips. Tekniken för att skapa en skidhjälm har gått framåt sen Stenmark skyddade kokosnöten med en mössa.


 

Att välja rätt goggles

Polariserat, dubbellins, sfäriska linser, outriggers. Vi förklarar vilka goggles och varför du ska välja dom.

 

 

 

Välj rätt längd på dina skidor

När carving intog marknaden på 1990-talet började det tillverkas en mängd olika typer av skidor i olika längder. För att ta reda på vilken skidlängd du ska ha räcker det inte med en standardformel för alla olika skidtyper. Freeride hjälper dig att välja rätt längd på dina alpina skidor.

 

Text: Oscar Frick
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.