...

Skidtest Salomon QST Blank: ”– en av de mest livfulla skidor jag någonsin testat”

Freeride teståker Salomon QST Blank. En offpistskida kvickare än en vessla och smidigare än en leopard.

Vi har tagit med oss ett par Salomon QST Blank till norska Stryn för ett stycke sommarskidåkning i sin bästa form. Detta är en skida som konstruerats för offpiståkning, och även om pudret lyser med sin frånvaro under försommaren så är förutsättningarna för att testa denna typ av skida mer eller mindre optimala på det norska Vestlandet.

Om skidan

Salomon QST Blank lanserades till säsongen 2021/2022 och inför säsongen 2022/2023 så är skidans konstruktion oförändrad. Inuti denna skida hittar vi en träkärna av poppel som är förstärkt med kolfiber i tip och tail samt metall där bindningen fästes. 

QST Blank har traditionellt spann under foten och har utrustats med en väl tilltagen rocker i både tip och tail. Skidans bredaste punkter sitter långt in på skidan vilket gör att QST Blank inte är speciellt bred i sitt brätte trots den i sammanhanget snäva radien på 17 meter i testlängden 186 centimeter.

Specifikationer

Mått: 138 – 112 – 127 (@186 cm)
Längder: 178, 186 och 194 centimeter
Radie: 15, 17 och 18 meter
Vikt: 2100, 2250 och 2450 gram

Testplats och skidföre

Detta test genomförs i norska Stryn under två dagar. Skidorna får följa med på ett hisnande äventyr upp till diverse toppar i området med catski samt åka en del liftburet i skidsystemet. Underlaget är i stort sett uteslutande mjukt och slaskigt och tyvärr stundvis klistrigt. 

Alla som någon gång besökt Stryn Sommerski vet också att det inte finns några preparerade nedfarter, mer än ett sicksackmönster på fjället från pistmaskinen, därmed är förutsättningarna att testa skidans pistegenskaper högst begränsade under detta skidtest. Denna skida är ju å andra sidan sannolikt skapad för att åka utanför pisten med sina 112 millimeter under midjan.

Omdöme och intryck av skidan

Det här kan låta som nonsens, men vissa skidor går det att börja gilla endast genom att se och känna på dem, och Salomon QST Blank är en sådan skida. Så fort jag kliver i bindningarna så stärks min tes ytterligare och jag känner att skidorna är väldigt smidiga att handskas med.

Men nu är det dags att börja åka. Första delen av testet sker i ytterst tveksam sikt på glaciären i Stryn. Ett par, för mig, nya skidor under fötterna skulle kunna ställa till det i dessa förhållanden. Men dessa skidor känns oerhört lättåkta redan från första stund och jag känner mig trygg längs vägen ned.

Det mest anmärkningsvärda med QST Blank är att de är så extremt kvicka i sidled. Skidorna svarar direkt på kommando och är aldrig ens nära att köra fast i snön trots att det är rejält slaskigt. Ett hockeystopp har nog aldrig känts enklare.

I lite större svängar är laggen fortsatt lekfulla och lättmanövrerade. Skidan är kvick in i sväng och är väldigt lättsladdade ut ur sväng, det går verkligen att känna rockern i skidans bakre del jobba. Jag uppelever skidan som kortare än vad den är (det vill säga 186 centimeter), antagligen beror det på att rockerprofilen gör att långt ifrån hela skidan ligger mot snön.

Salomon QST Blank är tunna och mjuka i tip och tail, vilket med största sannolikhet är något som ytterligare spär på skidans lättsvängda och lekfulla egenskaper. Rent teoretiskt skulle en skida som är 186 centimeter lång och 112 millimeter bred kunna vara en gnutta klumpig, men i detta fall finns inte en tillstymmelse till klumpighet.

I skidsystemet testar jag att kantställa skidorna i det lilla preparerade spåret som pistmaskinen kört upp. Skidorna svarar snabbt och börjar svänga samtidigt som de på något vis vill börja sladda per automatik. Det känns som att dessa skidor är konstruerade för att spreja puder i ansiktet på sig själv.

Skidorna får också känna på lite luft i parken i Stryn och även där känns de smidiga för sin storlek och det skulle garanterat inte vara några problem att snurra ett par varv med dessa skönheter under fötterna (även om jag inte gjorde det).

Salomon QST levererar övervägande bra egenskaper om någon frågar mig. Men det finns en sak som skaver litegrann… 

Låt mig förklara det så här; i min värld är en bra skida ofta en skida som du knappt reflekterar över. Den delen av utrustningen ska liksom bara bli en förlängd del av dig själv och göra så som du vill, utan överraskningar. På det sättet kan en förutsägbar, för vissa kanske tråkig, skida vara något som jag föredrar. 

Salomon QST Blank är inte en sådan skida. Faktum är att detta är en av de mest livfulla och speciella skidor som jag någonsin testat  dock övervägande i god mening. Men ibland upplever jag att skidan är så extremt kvick och lättsvängd att den känns lite orolig och nervös, Salomon QST Blank är helt enkelt makalöst lättsvängda.

Sammanfattning

Salomon QST Blank är en fantastiskt lekfull, kvick och lättåkt skida. Den är som gjord för dig som vill sladda runt i stökig terräng så som pudertäcka kuddformationer eller slaskiga vårpucklar. QST Blank är smidig trots väl tilltagna mått vilket talar för att Salomon har skött sitt jobb i jakten på den perfekta skidan.

Du som letar efter en hård och stabil charger-skida som går som tåget bör antagligen se dig om efter något annat och den relativt korta radien på 17 meter är väl en smaksak? Salomon QST Blank är riktigt snabb i sidled  gillar du det är en den underbar.

+ Enormt kvicka och smidiga
+ Lätta att sladda med på ojämnt underlag
+ Lekfullhet har fått en ny innebörd

– För kvicka?

Betyg: 4,5/5

Vem är jag som testat skidorna?

Namn: Petter Elfsberg
Ålder: 34 år
Längd: 187 centimeter
Vikt: 80 kilo
Bakgrund: Utbildad skidlärare (Steg 4) och har arbetat flera år som skidlärare samt professionellt som tränare på skidgymnasium (slopestyle och puckel).
Övrigt: Föredrar djupa carvingsvängar i kombination med liftburen offpist och har en förkärlek till breda lekfulla skidor med rocker utan metall. Njuter till fullo av uppkörd terräng men stannar helst hemma om det är för hårt.

Artiklar om Freeride

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.