...

Skidtest Fischer Ranger 108 ”En total fröjd att åka på”

Friåkningslaggen Fischer Ranger 108 har fått sig ett par viktiga uppdateringar. Den nya versionen är så bra att vårt test ger den maximal poäng i betyg.

Ännu ett skidtest har gått av stapeln, och denna gång var det den eminenta nykomlingen Fischer Ranger 108 som sattes på prov. ”Nykomling?”, tänker ni. Well, produktserien till namnet är inte ny, men det är däremot konstruktionen.

De två Ranger-serierna som tidigare hette TI och FR är nu sammanslagna till en och samma serie, med en rad helt nyutvecklade skidor.

De nya Ranger-modellerna kommer i midjemåtten 96, 102, 108 och 116 och separeras inte efter kön, utan alla skidor riktar sig till både killar och tjejer. Ett rimligt såväl som uppfriskande beslut från Fischer, som på så vis föregår med gott exempel i en annars väldigt könssegregerad bransch.

Den modell som vi specifikt har testat, Ranger 108, riktar sig till den äventyrslystne friåkaren som kräver prestanda och inte bangar en djup dag på berget. Håll i er, nu åker vi.

Ja, och innan vi kickar igång detta specifika test kan vi tipsa om samlingsartikeln Årets bästa freeride-skidor och det finns en motsvarande även för all mountain-skidor. Ok, tillbaka till Ranger 108!

Testplats och skidföre

Vi har varit på plats i den schweiziska pärlan Verbier. Tidpunkten är precis i skiftet mars/april och vindarna vänder snabbt. Bokstavligt talat. Vi börjar därför detta skidtest med en snabb väder-recap, för att sätta oss in i vad Ranger 108:an faktiskt har tagit sig igenom.

I år bestämde sig nämligen vindarna för att föra upp ett rejält lass med sand från Sahara och finströssla de gyllene kornen över de annars vitgnistrande bergstopparna. Solstrålarna slushade därefter upp pisterna i sedvanlig ordning och vårtrötta skidåkare spanade ut från lunchterrasserna över de gröna fälten som snarare liknade en kuliss tagen rätt ur Sound of Music än något annat. Och vips, så dundrade vädermolnen in. På ett ögonblick var de gröna fälten ett minne blott och en meter med orörd snö lade sig i väntan på att bli uppåkt.

Men nog om vädret. Låt oss få lite kött på benen om Verbier som skidort. När detta skidtest kickades igång var byn fortfarande hög på adrenalin från Xtreme Verbier 2022 som hade gått av stapeln dagen innan ankomst, där våra svenska talanger hade briljerat med sin närvaro. Verbier är en spännande by på många sätt. Den erbjuder samma känsla som när velour möter frotté i en perfekt mix, lyxliv blandas med lågbudgetsäsongsliv och grym skidåkning kan toppas med minst lika grym fest.

Själva skidsystemet är anslutet till det större systemet 4 Vallées, som är ett samlingsnamn för orterna Verbier, Nendaz, Veysonnaz, Thyon, La Tzoumaz och Bruson. Du kan själv välja om du vill att liftkortet enbart ska omfatta Verbier eller hela paketet. Här kan alla skidåkare hittar något som passar just dem, vare sig det är skogsåkning i Bruson eller högalpin friåkning från toppen av Mont Gelé.

Om skidan

Ranger 108 är alltså Fischers nyutvecklade version av den tidigare tvådelade Rangerserien. Skidan är ett resultat av 30 månaders produktutveckling där både atleter, säljare och ingenjörer fick vara med och tycka till. Fischer själva beskriver skidan som både kraftfull och lekfull, och menar att just denna variant gör sig allra bäst i djupt puder. Nå, vi kan efter denna testerfarenhet kort och gott konstatera att de talar sanning.

Skidan har en kärnkonstruktion av poppel och bok, freeski rocker och Shaped Ti; vilket innebär en slags förstärkning som ger ett optimalt grepp och en stabilare sväng. Produkten är helt utvecklad och producerad i Europa och förutom ett noga urval av naturmaterial består den även av en hel del återvunnet material för att sträva efter minimalt avtryck.

Är du förresten peppad på en lite smalare varian från samma serie? Kika på all mountain-skidan Fischer Ranger 96.

Om åkningen

Vid första anblick kan det vara lätt att döma ut Fischer 108 som en skida som nödvändigtvis inte presterar optimalt i pisten. I och med att detta skidtest började i ett stadie där det till och med var för varmt med underställ under skalplaggen hade vi dock inget annat alternativ än att bege oss ut i just pisten. Döm då om min förvåning när skidan då visar sig vara förvånande responsiv i sväng på nypistad, högalpin issnö. Snabb, kraftfull, lekfull. Fischers alpina racekärna lyser igenom, helt klart, och det gör gott när snön är packad och bearbetad.

Dagen gick, solen värmde, slushen kom. Att åka på Ranger 108 visade sig vara optimalt även där. Tänk motorbåt som inte reagerar på motvågor, för att den plöjer. Ungefär så kändes Ranger 108:an, dock utan att vara allt för tung och svårmanövrerad som annars brukar korrelera med ovan nämnd egenskap. En solklar win, helt enkelt.

Dagarna gick, sikten försvann, snön kom. Och vips, så stod vi på toppen av Mont Gelé med bluebird, några ynka minusgrader på termometern och en helt orörd framsida att leka oss nedför. Jag har personligen aldrig vågsurfat pga livrädd för vad som gömmer sig i vatten, men jag kan ändå tänka mig hur det känns inuti en när man fångar en riktigt bra våg. Förmodligen lite så som det kändes för mig att sväva nedför berget med Ranger 108 under fötterna. En total fröjd.

Efter några glädjeskrikande åk uppenbarade sig dock skidans dolda nackdel. Som bilderna avslöjar, är denna skida en total designsuccé. Med en gräddvit, minimalistisk grafik vill jag godtyckligt påstå att det är den snyggaste skidan på marknaden just nu. ”Men du sa ju nackdel?”, tänker ni. Jo, det skulle nämligen snabbt visa sig att utseende inte är allt.

Att hitta en gräddvit skida i djup, fluffig snö efter att du kraschat kan nämligen vara lättare sagt än gjort. Och att applicera uttrycket ”Det som göms i snö, kommer upp i tö” som ledord kan kännas något tidskrävande mitt i blomstrande vintersäsong.

Fischer Ranger 108

Tail: 133 mm
Waist: 108 mm
Tip: 142 mm
Radie: 17 m
Testlängd: 178 cm (finns i 171, 178, 185 och 192 cm)
Vikt: 2120 g

Intryck och omdömde

Rent prestandamässigt skulle jag vilja säga att detta är en skida för dig som vill ha motprestation och snabb respons i sväng, vill kunna flexa med en och annan cruise i pist mellan off piste-åken, men som ändå föredrar att hålla sig i opreparerad terräng. Om man istället föredrar att primärt hålla sig i pist, men ibland fara ut i terräng, är nog Ranger 96:an eller 102:an bättre varianter att snegla mot.

Även om man primärt håller till i svenska fjäll där snön i regel inte kommer upp i samma nivåer som Alperna tycker jag att Fischer Ranger 108 är ett solklartförstahandsval för den mer avancerade åkaren som vill investera i ett  par nya lagg inför vintern. Att åka skidor är kul, men blir på något sjukt sätt ännu roligare med ett par Ranger 108 under fötterna.

Betyg

5/5

Om teståkaren

Namn: Emma Lerider Harrysson
Ålder: 27 år
Längd: 170 cm
Vikt: 57 kg
Bakgrund: Alpin racebakgrund som ung, därefter coach för ett raceteam i ett par år följt av skidlärarjobb och säsong i Alperna. Där någonstans upptäcktes kärleken har friåkningen, som sedan dess har varit fokus – i synnerhet under de fem år som spenderades som resident uppe i Jämtland. Att sätta på stighudarna görs gärna, men då framförallt för att hitta till feta åk och orörd snö. Föredrar en stabil skida som kräver att man pushar på snarare än en förlåtande lättviktare, även om det kräver lite extra av flåset på vägen upp.

Artiklar om Freeride
Text: Emma Lerider Harrysson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.