Freeride vs Freetouring: Vad ska du köpa för skida?

Är ”Freetouring” bara ett modeord för att beskriva en typ av skidor byggda för rejäla toppturer? Vad är skillnaden mellan freetouring- och freeride-skidor? Detta kikar vi närmare på.

Tycker du också att det är svårt veta skillnaden mellan freeride-skidor å ena sidan och freetouring-skidor å andra sidan?

I denna video ställer vi K2:s all mountain och freeride-serie Mindbender mot deras nya touring-serie Dispatch. Detta blir en kamp mellan två grymma kämpar, om någon av de faktiskt vinner får du se om du hänger med.

Samma tänk som benas ut i filmen gäller också för andra skidmärken, det är tämligen universel kunskap lite som att du kan uppleva samma bubblande skidglädje på olika berg och resorts runt om i världen.

För dig som söker skidan som klarar allt: fortsätt att leta

Har du hört kommentaren ”den här skidan klarar allt”? Tja, det är sant kanske om vi som skidåkare kompromissar en del.

Ungefär som på den tiden när all mat skulle tillagas i den fantastiska nya mikrovågsugnen som slog igenom brett på 1980-talet. För det finns oss veterligen ingen skida med isgrepp som hanterar blåiscarving där dina axlarna skrapar i samtidigt som den tillgodoser dina krav i parken, håller dig flytande i två meter djup pudersnö, fixar en uppkörd halvhård sluttning i offpisten och dessutom är fjäderlätt att topptura med, samt är tillräckligt kort för barnbacken när du står med en gråtande 3-åring vid benen som ska lära sig att bromsa.

Om vi trattar ner ovan lätt överdrivna resonemang ser vi att många åkare idag vill ha en skida som funkar till pist, offpist och topptur. I takt med att den tekniska utvecklingen på hårdvaran tagit ett språng framåt med riktigt bra hybrid- och kraftiga techbindningar, samt bra åkpjäxor med funktionella gålägen och inserts så tar vi oss längre bort från liftarna, eller skippar liftarna överhuvudtaget.

Men det kräver lite eftertanke om man ska ha en skida till att göra allt det där som man vill. Och ska man då välja en något rejälare och tyngre freeride-skida eller ska man gå på en lättare byggd freetouring skida? Det är den 10 000-kronorsfrågan som vi borrar igenom i filmen ovan.

Back to basics

Är du i grunden förvirrad kring det här med att köpa skidor så är det kanske inte rätt att skärskåda det specifika valet mellan freetour och freeride. Då kan det vara läge att klura kring om det är race carve, pist, all mountain, freeride eller offpist-skidor som du ska sikta in dig på.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.