Skidtest: Extrem Factory 112 – ”Nära en fullpoängare”
Svenska Extrem har nyligen släppt en ny skida framtagen av sina egna hårdsatsande åkare på Åre Skidfabrik – Extrem Factory 112. Gänget i fabriken har fått designa skidan från grunden, allt från shape till konstruktion. Här är vårt omdöme.
Vi har testat Extrem Factory 112 från Åre Skidfabrik. Den nya big mountain-skidan är en kombination av stabilitet och finess som är designad utifrån den samlade kunskapen från fabriksgolvet med syftet att skapa drömmarnas skida. Vi har fått äran att prova ett av de första paren, rykande heta från pressarna i fabriken och vi befinner oss i Österrikiska Tyrolen. Häng med om ni vill veta mer, och varför inte passa på att läsa mer om vilka som är de bästa freeride skidorna 2023?
Min vinter har startade ovanligt torrt på skidfronten. En lägenhetsrenovering satte stopp för alla skidplaner under försäsongen och när sedan lägenheten blev klar och skidsäsongen äntligen stod för dörren kunde jag inte annat än att förflytta mig ner till Alperna. Min tänkta blixtvisit till Tyrolen resulterade i en månads åkning kring Innsbruck. Tyrolen är känt för sina svensktäta orter som St. Anton, Mayrhofen och Ischlg (med flera). Ställen som många svenskar besökt flertalet gånger. Men vad som var nytt för mig den här gången var att jag var bosatt i Innsbruck och därmed hade valmöjligheten att åka dit snön föll och där vädret såg bra ut för dagen. Som om inte det vore nog så var även mitt besök väldigt vältajmat, med tanke på att det har varit en av de sämsta vintrarna på länge. Men just i mars kom det en hel del snö. Det var perfekta förhållanden för att testa en skida på djupet med allt från puder till is och från slask till crust.
Nog om anekdoter om skidorter och väder. Nu är det dags att recensera denna spännande skida från Åre Skidfabrik. Men på tal om Åre skidfabrik vill jag bara nämna några välpassande ord om deras bakgrund och deras senaste satsningar på en mer hållbar skidproduktion.
Grundarna Patrik och Stefan började med att bygga snowboards i föräldrarnas garage i Östersund redan 1981. De hade sett vad som hände borta i Staterna och tog snabbt efter. En tids snowboardtillverkning ledde 1998 till skidtillverkning och idag går verksamheten under namnet Åre Skidfabrik, där skidorna Extrem designas, tillverkas och distribueras ifrån.
Hållbarhet + Extrem = Sant. Extrem från Åre Skidfabrik tillsammans med RISE (Research Institutes of Sweden) drog för ett och halvt år sedan igång ett projekt där dem analyserade vilket miljöavtryck ett par skidor gör. Resultatet i korthet visade att energimixen vid tillverkningen stod för majoriteten av miljöavtrycket. Extrem har gjort flera åtgärder när det kommer till hållbara material, och energiförbrukningen kommer från 100% lokal förnyelsebar energi, vilket gör att Extrems skidor har i särklass lägst konsumtion av koldioxid per kWh i världen. Vill ni läsa mer om detta följ länken Extrem – Världens mest hållbara skidtillverkare.
Konstruktion
På tal om hållbara material leder det oss in på konstruktionen av den här nya skidan Extrem Factory 112. Skidan består av en träkärna av poppel. Jag vet att när det pratas om skidor och dess konstruktion så finns det många som tycker jag är lite nördig när jag försöker förklara skillnaden av material och hur den verkligen känns i skidans konstruktion. I det här fallet är det verkligen ett skolboksexempel på hur poppelkärnan i den här skidan verkligen gör sig tydlig med sin livfulla känsla och poppiga flex. Utöver poppel kombineras kärnan av en 0,4 mm Titanal-remsa under foten som överför kraften från dig som åkare på ett effektivt sätt och ger en kantkänsla och ett stabilt tryck ner i skidan. Vidare har Extrem valt en racegummidämpning i tip och tail mot vibrationer vid hårda underlag tillsammans med en 0,2 mm gummifolie i skidan för att ytterligare stärka konstruktionen och öka hållfastheten mellan olika material.
Fler detaljer av skidans konstruktion som är värt att nämna är Österrikiskt racebelag (Isospeed 7515) från Isosport. Extra tjocka stålkanter och extra bred ABS-kant för maximal hållbarhet och topsheet från Isosport för bästa slitstyrka.
Utöver det har skidan en förfinad rockerprofil som gör skidan lättsvängd i pist och ger den en flytande känsla i puder. Den här kombinationen kokas (pressas) ihop till en skida som är lättmanövrerad, poppig flex och kraftfull.
Specifikationer
Längder: 186 | 194 cm
Tip: 142 | 143 mm
Midja: 111 | 112 mm
Tail: 131 | 132 mm
Radie: 20,5 | 22 m
Vikt per skida: 2125 | 2325 g
Vem ska åka på Extrem Factory 112?
Efter att ha åkt den här skidan i olika förhållanden under en månads tid så skulle jag vilja påstå att den här skidan passar väldigt många olika typer av åkare. Den passar både dig som vill ha en riktig storbergskida för att blåsa på rejält i alpterräng och skicka det till månen och tillbaka. Den passar också dig som kanske precis börjat utveckla ett intresse för offpistskidåkning och vill ta ditt nästa steg. Den passar även väldigt bra som allround skida då den fungerar bra i olika förhållanden och därmed alla dagar på berget. En perfekt skida om du ska göra i säsong i Alperna och både vill ha något pålitligt men samtidigt lekfullt. Jag körde den med en Shift-bindning vilket fungerade alldeles utmärkt. Om du gör det kan du dessutom använda den för kortare turer.
Enligt Extrem själva är skidan för dig som känner dig lika bekväm med att ta stora svängar på gigantiska face i Alperna som att åka slalom kring fjällbjörkarna i Skandinavien. Det eftersom att skidan är stabil i hög fart men lekfull när det behagar dig.
Skidtestet
Vi skiftar fokus från objektiv fakta om skidan och dess detaljer till min subjektiva bedömning. Jag åker den här skidan under en månads tid nere i Tyrolen. Ett bra sätt att testa en skida på för att kunna ge den en mer holistisk bedömning, enigt min åsikt.
Min första helg nere i Alperna åker vi runt på olika småorter och rekar bra åk inför veckans väntande snöfall. Det har varit en dålig säsong nere i Alperna, så skidföret den här helgen är slaskigt och klibbigt. Trots skidans ändå gedigna midja så är den enkel att föra sig med och den navigera sig bra i stökig ”vår-offpist”. Vidare upplever jag att den är väldigt lättsvängd och rolig i den oroliga och ojämna pisten.
Snöfallet. Några dagar senare kommer säsongens hitintills största snöfall. Vi beger oss till några av dem mindre orterna där turisterna lyser med sin frånvaro. Vi åker den bästa skogsåkningen jag någonsin åkt i Tyrolen och livet är alldeles underbart. Mitt första och kanske mest betydande intryck av skidan är att jag åker den i svår terräng, full fart över pillows och klippor, men jag kör den som om det var en skida jag kört på i flera år. Jag tänker inte på att jag har en ny skida under fötterna utan den gör precis som jag vill och uppfyller alla behov. Det här betyget kan tyckas lite tråkigt eller upplevas som att jag lämnas oberörd. Men så är inte fallet utan jag känner snarare en bra start på en lång och trogen vänskap när jag plöjer genom djup snö mellan träden. Desto mer jag åker skidan och pushar den desto mer inser jag att den inte bara är en trogen vän som gör som jag vill utan den tål även att utmanas och ger bra respons när det behövs. Lite som tillverkaren säger, ”en storbergsskida som fungerar alldeles utmärkt även i snirklig terräng”. En väldigt bra egenskap hos en skida. Jag upplever att det här gör skidan väldigt allsidig och passar många typer av åkare. För att göra min åsikt tydligare om skidan kan vi jämföra det med motsatsen. Det vill säga en skida som är tung och hård. En sån skida kräver väldigt mycket innan du får fason på den. Medan den här skidan är lättåkt om du vill och om du är en åkare som vill pusha så tillåter den dig att göra det också.
Månaden av skidåkning fortlöper och vi möts av allt från vindpackat, mer puder, sol, slush och stenhård pist. Jag provar skidan i alla dessa förhållanden och skulle vilja säga att det är verkligen en skida som passar in överallt. En skida som tar seden dit den kommer och inte gör dig besviken. Men det enda jag reagerar på som jag inte riktigt gillar är när jag kör väldigt snabbt i pisten eller öppna face. Då anser jag att svängradien på 20 meter är lite kort. Den är perfekt när man vill carva och crusa i pisten, men när du vill hålla stooora svepande svängar så anser jag att den blir lite orolig. Det kan visserligen ha att göra med att jag valde den kortare längden (186 cm), vilket kändes helt rätt dem flesta dagarna. Men just under dessa stora åk så kanske jag ändå skulle gå upp en längd. Men det där är svårt att rekommendera och rådgöra om eftersom att det är väldigt individuellt och beror på allt ifrån tyngd, längd men framförallt åkstil och känsla.
I slutet av månaden i Alperna blir vädret lite sämre och vi hänger några dagar i parken uppe på Nordkette ovanför Innsbruck. Jag är inte direkt någon fena i parken, till skillnad från mina vänner jag åker med, men skidorna fungerar alldeles utmärkt att bränna av några trix i de största hoppen i parken.
Summering och betyg
Enligt min bedömning är det här en riktigt bra allround-skida som fungerar varje dag och på hela berget. Jag upplever den som lekfull men pålitlig. Du kan glida runt och njuta av stillsamheten i pisten med en lättsvängd skida samtidigt som du kan ta den till de stökigaste av förhållanden och till den djupaste av nysnön. Ett klockrent val för dig som ska göra en säsong i Alperna och vill ha en skida som du kan använda varje dag utan att behöva kompromissa. Jag är nöjd med skidans prestanda och leverans. För mig är det här så nära det går en fullpoängare. Med allt som skidan presterar och den mångsidighet som gör den användbar och pålitlig alla dagar på berget. Det som gör att den inte når hela vägen till toppen är när jag upplever den som lite orolig i hög fart. En liten bagatell i det stora hela men med det sagt så landar mitt betyg på 4,5 av 5 möjliga.
Betyg: 4,5/5
VEM HAR TESTAT?
Namn: Olle Stenbäck
Ålder: 28 år
Längd: 184
Vikt: 72 kg
Bakgrund: Före detta alpin tävlingsåkare som bytte race-lagg mot puderskidor. Spenderade sedan 3 säsonger skidåkandes utomlands på olika världsdelar. Senaste 4 säsongerna har universitetsstudier kombinerats med skidåkning i mesta möjliga mån.
Övrigt: Åker helst orört lättillgängligt puder men när inte det finns så är han inte feg att sätta på sig stighudarna och leta sig till den bästa snön. För stel för att kalla sig jibber men dammar av ett och annat litet trix ibland. Därav föredrar Olle relativt lätta men framförallt stabila skidor som ändå går att vara kreativ på.