”Ischgl: En av de bästa skidorterna jag varit på”

Camilla vann vår testpilot med Lion Alpin till Ischgl i Österrike. Här är hennes recension och rapport från skidresan. 

Min första alpresa gick till Ischgl för väldigt länge sedan och det var en mäktig upplevelse och år efter år har jag åkt tillbaka till Alperna för att få känna lyckan över de mäktiga bergen, de långa pisterna, de mysiga restaurangerna och offpiståkningen man aldrig vill ska ta slut.

För 30 år sedan var byn Ischgl liten och det luktade gödsel och ladugårdar överallt. Nu är allt toppmodernt men byn har fortfarande samma hemtrevliga känsla och några ladugårdar finns faktiskt kvar så ibland kommer det en doft man känner igen.

I Ischgl är systemet supermodernt och skidåkningen består av ett antal ”grytor” som är lätta att ta sig till och från. Pisterna är breda och långa och det är få transportsträckor. Allt är genomtänkt och systematiskt byggt. Pisterna är numrerade och liftarna har en siffra och ett nummer beroende på vilken ”gryta/område” de är i vilket gör att det går snabbt att hitta logiken i systemet och ta sig runt.

Den pistnära offpisten har oändliga möjligheter men tyvärr så hade vi inte vädret med oss för det när jag var nere v 13 (2022). En sandstorm från Sahara hade lagt ett tunt sandlager överallt och samtidigt var det stenhårt utanför pisterna – att åka lite tidigare på året rekommenderas om det är offpisten man är ute efter!

Även i byn har man satsat på logistiken med bl.a en tunnel med transportband som ger oss möjlighet att snabbt transportera oss till den liften vi vill åka upp med på morgonen! Genomtänkt i allt som har med skidåkning att göra helt enkelt och det märks – liftköerna är nog kortast i alperna oavsett när på året man åker!

Byn är supermysig och det finns gott om restauranger, afterski och butiker. För 30 år sedan bodde vi hos ”Frau Rosa” som hade kossorna i direkt anslutning till huset och serverade frukosten vid sitt eget köksbord. Om sådana boenden finns kvar idag ska jag låta vara osagt men byn är fullpackad med hotell av olika slag – många av den lyxigare varianten vilket avspeglar sig på klientelet i byn.

Vill man ha afterski finns det något för alla smaker – från champagnehyttor och mindre caféer till stora ställen fullpackade med människor där det dansas på borden och festas loss ordentligt. Något för alla smaker helt enkelt.

Vad gäller maten så är österrikisk mat ganska bastant om än oftast vällagad och god men man hinner bli ganska less efter en vecka och börja längta efter lite ”lättare” mat.

Än idag anser jag Ischgl vara ett av de bästa ställena jag varit på. Den genuint trevliga atmosfären i byn (där biltrafik är förbjuden med vissa undantag), de många krogarna, den trevliga stämningen och den otroligt bra skidåkningen ger ett helhetsintryck som har varit svårslaget och det är få orter i Alperna jag har tyckt lika mycket om trots otaliga resor dit under de senaste decennierna!

Betyg blir 5/5 i min recension av Ischgl Österrike. Auf wiedersehen!

Text: Camilla Rydbjörk

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.