Ischgl recensioner

Skidorter i Österrike
Vad tycker du om Ischgl?
5
4
3
2
1
Camilla R
2022-04-05
Min första alpresa gick till Ischgl för väldigt länge sedan och det var en mäktig upplevelse och år efter år har jag åkt tillbaka till alperna för att få känna lyckan över de mäktiga bergen, de långa pisterna, de mysiga restaurangerna och offpiståkningen man aldrig vill ska ta slut.

För 30 år sedan var byn liten och det luktade gödsel och ladugårdar överallt. Nu är allt toppmodernt men byn har fortfarande samma hemtrevliga känsla och några ladugårdar finns faktiskt kvar så ibland kommer det en doft man känner igen.

I Ischgl är systemet supermodernt och skidåkningen består av ett antal ”grytor” som är lätta att ta sig till och från. Pisterna är breda och långa och det är få transportsträckor. Allt är genomtänkt och systematiskt byggt. Pisterna är numrerade och liftarna har en siffra och ett nummer beroende på vilken ”gryta/område” de är i vilket gör att det går snabbt att hitta logiken i systemet och ta sig runt. Den pistnära offpisten har oändliga möjligheter men tyvärr så hade vi inte vädret med oss för det när jag var nere v 13 (2022). En sandstorm från Sahara hade lagt ett tunt sandlager överallt och samtidigt var det stenhårt utanför pisterna – att åka lite tidigare på året rekommenderas om det är offpisten man är ute efter!

Även i byn har man satsat på logistiken med bl.a en tunnel med transportband som ger oss möjlighet att snabbt transportera oss till den liften vi vill åka upp med på morgonen! Genomtänkt i allt som har med skidåkning att göra helt enkelt och det märks – liftköerna är nog kortast i alperna oavsett när på året man åker!

Byn är supermysig och det finns gott om restauranger, afterski och butiker. För 30 år sedan bodde vi hos ”Frau Rosa” som hade kossorna i direkt anslutning till huset och serverade frukosten vid sitt eget köksbord. Om sådana boenden finns kvar idag ska jag låta vara osagt men byn är fullpackad med hotell av olika slag – många av den lyxigare varianten vilket avspeglar sig på klientelet i byn.

Vill man ha afterski finns det något för alla smaker – från champagnehyttor och mindre caféer till stora ställen fullpackade med människor där det dansas på borden och festas loss ordentligt. Något för alla smaker helt enkelt.

Vad gäller maten så är österrikisk mat ganska bastant om än oftast vällagad och god men man hinner bli ganska less efter en vecka och börja längta efter lite ”lättare” mat.

Än idag anser jag Ischgl vara ett av de bästa ställena jag varit på. Den genuint trevliga atmosfären i byn (där biltrafik är förbjuden med vissa undantag), de många krogarna, den trevliga stämningen och den otroligt bra skidåkningen ger ett helhetsintryck som har varit svårslaget och det är få orter i alperna jag har tyckt lika mycket om trots otaliga resor dit under de senaste decennierna!
Örjan Dahlbäck
Örjan Dahlbäck (Gäst)
2021-11-10
Trevlig by med härlig skidåkning.

Sebastian  Madunic
Sebastian Madunic (Gäst)
2021-09-13
Var där 2017 utan avsikt att festa. Vi bodde norra delen och hade det lugnt och skönt. Fantastiska backar och moderna liftar. Lite långt att åka med bil från München men värt besväret.

Arvid-R
2020-09-07
Första gången i alperna. Otrolig skillnad mot Sverige. Var i Ischgl v.8 2020. Ischgl har ett väldigt modernt och effektivt liftsystem. Är man på Schweiziska sidan är det märkbart dyrare. Finns en del lättillgänglig offpist nära backen.

Kan tänka mig att åka hit igen

4,5

Spencer
Spencer (Gäst)
2018-12-06
Helt klart den absolut bästa skidorten jag varit på! Har varit här tre gånger och vi har haft mellan 35 cm puder till 1,5 meter puder över en natt varje gång. Afterskin måste nog också den tillhöra en av världens bästa!

Pontus
Pontus (Gäst)
2018-03-13
Ischgl!
Fantastiskt bra liftsystem med nya fina liftar!
Inte en liftkö v. 9 sportlov!
Med lite tur finns massor av liftnära offpist!

hellbarber
2018-02-27
Har varit I Ischgl 3 ggr nu och tycker det är superbra. Jättestort system och lättillgänglig off pist. Vi har haft tur alla gångerna hittills och fått både snö och sol vilket såklart gör att betyget åker upp lite extra. Jag vågar påstå att det finns nåt för alla här, utom möjligen de där superbranta jätteåken med 25 meters drop. annars finns allt från enkel pist till branta låååånga svarta pister och rolig lekfull off pist. Byn har ett klassiskt Österikiskt utbud av restauranger och ett jävla drag på after skin för den som söker det (väldigt mycket "tyroler-techno"). Känslan är att många åker hit för bra pister och att festa hårt. Det gör att vi som gillar att komma upp i tid och åka skidor får fina förmiddagar med lite folk i backarna och relativt orörd off pist. Framåt eftermiddagen på vägen ner i byn kan det bli ganska trångt men det funkar fint att lägga sig längst ut i kanten av transporten ner och lägga en 11 om man har bråttom.

+ Bra modernt system = lite kö
+ Fina långa pister
+ Lättillgänglig off pist
+ Röjig after ski
+ Hyfsat lugnt i systemet på mornarna

- Mycket folk periodvis
- Mycket gubbgäng
- Aningen vindkänsligt

Filipe
2017-12-29
Härlig ort med många backar att välj mellan. Ett bra sätt att utforska de olika pisterna är att följa de färdigtryckta ruterna som finns på kartan till liftsystemet. Klart ett av de bästa orterna enligt min mening i Österrike då det gäller åkning och afterski. Rekommenderas starkt!

lanne
2017-12-14
Härlig åkning med sköna pister. Tyvärr ont om afterski i backarna, men nere i byn finns den!

Var där påsk -15 med 4 grabbar och hade kanonfin åkning.

Denna ort passar dig som vill ha härlig åkning, en öl i backen medan backarna är öppna, men kanske inte för dig som vill sitta kvar tills det blir mörkt!

Daniel Rönngren
Daniel Rönngren (Gäst)
2017-03-06
Åkte med STS Alpresor till Ischgl v.9 2016 och jag blev positivt överraskad. Hade egentligen tänkt att åka till Champoluc men det gick inte av olika skäl, så ischgl blev som ett andrahandsval. Därför var inte mina förväntningar särskilt höga. Men detta var en riktigt bra vecka. Resan dit var bekväm med direktflyg från Arlanda till Innsbruck o sedan ca 1,5 h bussresa. Byn var väldigt trevlig. Många fina hotell och fina byggnader. Det var också riktigt skön stämning och hyfsat bra partyliv. Liftsystemet var toppmodernt, bekväma o snabba liftar och väIdigt enkelt och smidigt att ta sig till alla olika ställen. I grannorten Samnaun fanns t.om. En kabin med 2 våningar.Jag hade väldigt tur med vädret. Det kom bra med snö och solen var framme ett par gånger. Pisterna var långa, breda och fina fallhöjder. Det fanns också mycket lättillgängliga offpistområden som jag kunde uttnyttja tack vare snön och detta var helt underbart. Jag bodde på pension zangerl vilket var ganska tråkigt ställe, men väldigt skönt att en backe tog slut precis utanför hotellet. Det mindre bra var att det var ofta väldigt mycket folk i vissa backar, så det var ofta svårt att köra så snabbt som man ville på grund av dåliga skidåkare som var i vägen. Detta problem uppstod i de blåa o röda pisterna. De svarta var oftast fria från mycket folk. Backarna var ofta väldigt uppkörda på eftermiddagarna. Så piståkningen var alltid mycket bättre innan lunch.

+ Byn
+ Liftsystemet
+ Hela skidsystemet (allt satt ihop på ett bra sätt och enkelt att ta sig till olika ställen)
+Lättillgänglig offpist

- Mycket folk i blå o röda pister
- Lite tråkig mat

Med det sagt får Ischgl en stark 4.