Ischgl recensioner

Skidorter i Österrike
Vad tycker du om Ischgl?
5
4
3
2
1
vanGugg
2010-05-06
Först lite förutsättningar: Jag åker ett par gamla twintips, gillar att carvingsvänga i sköna blåa/röda backar, älskar lite trevlig offpist men är inte hardcore nog att vandra med mina skidor till en hög topp, tycker om att sätta något fint trick i mellanstora hopp och bangar inte utmaningen med svarta backar.

Baserat på detta tycker jag att Ischgl var väldigt fantastiskt! För det första finns det många backar och framförallt i alla svårighetsgrader. Om du som van skidåkare vill ha utmaning finns det en hel del svarta backar att ta sig ner för. Om du som nybörjare söker bra, enkla backar finns det en hel uppsjö av sådana också.
Jag läste på Freeride om alla som gillade den orörda snön utanför pisten, men måste tyvärr säga att jag inte hittade särskilt mycket orörd snö. Men den jag hittade var skitbra, och det bästa är som jag ser det är att det är lätt att ta sig till skön offpist.
Liftarna är supermoderna - även den långsamma liften är en kopplingsbar sådan, och det mycket vanligt med 8-stolsliftar. Det moderna systemet innebär att det inte blir så mycket kö, förutom i de centrala delarna där alla hänger, men även där är väntetiden ungefär max 3 minuter - vilket får betraktas som oerhört kort.
Ischgl har även en park, Europas bästa enligt dem själva, i vilken det finns ett par sköna hopp, boxar och corners som en relativ nybörjare på det området som jag kan njuta av (satte t.ex. en 360 i slutet av vecka:d)

De sista dagarna, framåt fredag-lördag, var backarna väldigt ojämnt pistade. Det var kanter mellan pistmaskinsränderna, och snön var knögglig på sina ställen. Det kan ha varit helgjobbare eller prao-elever, för under hela veckan innan var backarna finfint preparerade.
Mer negativt vet jag inte går att säga, kanske bara att det finns en hel del nybörjare som varken tittar sig över axeln eller åker bra.

Till sist - Ischgl är en kanonskidort som jag rekommenderar starkt för dig som vill ha mycket av varje!

LoarHallerod
2010-03-23
Va i Ischgl/Samnaun vecka7 2010. Helgrymt skidsystem som inte går att jämföra med Sälen!

+ Backarna i Ischg/Samnaun är extremt bra preparerade och det finns mycket lättilgänglig off-pist.

+ Liftsystemet är grymt bra och blev trotts tyskarnas lediga vecka inga liftköer.

+ Man kan hitta skidåkning i alla kategorier.


- Rätt besvärligt at ta sig till backarna. Vi bodde i Pfuns ca 30 min från Samnaun. bussarna var överfulla på väg ditåt och de första gick 8.45 vilket är för sent. man stod inte i backen förrän 9.45

- Tyskarna kunde bli lite väl brötiga ibland.

Liftkortet var dyrt men det inklurerade flera system bla Nauders och i Italien. Liftsystemet var skitbra så det va trots allt värt pengarna...

REKOMENDERAR DET JÄKLIGT STARKT! Men bo nära backen för att slippa knökade bussar och svettiga tyskar.

AndreasNord
2010-03-23
Vi var i Ischgl v2 2010 och blev oerhört positivt överraskade. Det hade inte snöat rejält innan vi kom dit o under veckan kom det bara 10cm ny snö, ändå åkte vi lättillgänglig, bra off-pist i 8 dagar! Finns mycket öppna, fina ytor mellan pisterna som inte verkar åkas upp alls... Jag har tidigare vart i bla Val Thorens, Val disere, Badgastein o jämfört med de orterna så e Ischgl en höjdare om man inte vill kasta upp dyra pengar på att hyra guide. Blir inte uppåkt alls så fort.
Omkring pist 40 finns på båda sidor grym off-pist som håller sig fin även när solen har lyst några dar.
De flesta verkar va där för att festa o åka pist. Det finns helt klart bra after-ski ställen o sjyssta nattklubbar även om inte vi utnyttjade det utbudet fullt ut.
Från Ischgl går skidbussar till närliggande Kappl, See o Galtur oxå. Vi körde en dag i Kappl, o där fann vi oxå underbar off-pist o mindre folk än i Ischgl. Det e bara att åka upp till toppen (bra fallhöjd, ca 1500m) o sen åka ner på skuggsidan, hålla skiers left, så finns det massa off-pist jämte pisterna.
Jag kommer förmodligen att åka tillbaks till Ischgl!

missblaa
2009-08-05
Ischgl är ett perfekt ställe om man vill åka en massa skidor, komma bort från ställen där svenskar är överpresenterade och om man gillar högt tempo hela dagen!

Jag har vart i Ischgl tre gånger och det är mitt favoritställe, what so ever! Jag har bott lite överallt i byn och nu senast bodde vi bakom Fire and Ice, alltså mitt i byn! Hur greajt som helst!

Anledningen till få svenskar är för att få resebolag åker dit. Det är väl egentligen bara STS som fortfarande åker dit? Lion slutade förra året. Dessutom är Ischgl privatägt. Alla i byn äger en del av systemet, just därför är det så dyrt. Man vänder sig till en publik med lite mer pengar men det finns gott om barnfamiljer också. Framförallt är det väl ryssar, schweizare, holländare och engelskmän som åker dit. Varenda skiduthyrare har samma pris, så fort någon höjer eller sänker gör alla andra likadant.

Höllenkar drar man på morgonen, flera pister som är orörda fram till klockan halv tio där. Neråt Schweiz behöver man inte dra sig alltför sent då blir det bara kö å en massa puckelpist.

Bäcta lunchen får du på Alp Bella. Grymt goda grillade kycklingar.
Annars kan man prova den stora resturangen som ligger på toppen när man kommer upp från Samnaun, god Pasta carbonara!

Och tycker man det är dyrt så kan man ju alltid bo i lägenhet istället för hotell, det gör vi alltid. Det blir en massa pasta men det kan man leva med. Drar ned priserna ganska rejält ändå.

Trofana Alm har bästa afterskin. För vidare fest på natten så föredrar jag kuhstall!

Missa inte detta ställe för jössenamn! En solig dag i Ischgl är mållös!
Stanton ligger en timme bort, åk där en dag om ni vill. Men vad ni än gör, missa inte detta ställe!

johan
johan (Gäst)
2009-04-21
Var i Ischgl och åkte skidor en långhelg nu i April. Stort system utan transportsträckor, stora ytor och snabba liftar utan kö. Bra ställe helt enkelt.

MEN försök att missa Hotell Garni Kistall. Gästvänligheten kan väl bäst liknas med Fawlty Towers och ägaren Werner har ungefär samma servicekänsla som Mr Basil Fawlty...
Bara ett tips

Mvh
Johan

Björn
Björn (Gäst)
2009-03-04
Var i Ischgl v. 7 2009 liksom v. 7 2008. Kraftiga snöfall kombinerat med minusgrader gjorde att det i år fanns väldigt mycket orörda områden att åka i. Lättillgänglig offpist för alla kategorier.

Inga egentliga köer och många morgontrötta när det snöade. Perfekt skidåkning på alla sätt.

Sämre service och sämre mat på den schweiziska sidan.

Eric Backlund, Karlstad
Eric Backlund, Karlstad (Gäst)
2008-03-20
Var i Ischgl v.9 2008

Bodde i Kappl ca 7km från Ischgl och fick därmed åka skidbuss. Varit på flera orter i Österrike men har aldrig varit med om att skidbussinstervallet varit så dåligt, bussarna gick som oftast var 45:e minut.

Skidåkningen
Men sidåkningen var toppen men det fanns några farligt smala transportsträckor och överskattade Talabfahrt. För den som gillar att carva i breda backar finns inte så många att välja på, rekomenderar pist 22-23.

Moderna liftar och korta liftköer!

Ett plus är närheten till Schweiz och tax-free shopping i lilla byn Samnaun. Här finns allt från billig sprit till lyxklockor till lågpris!

Uteliv
After skiin var toppen då festen redan började uppe backen kl 14 och sedan när liftarna stängt fylldes byn.
Det fann många bra nattklubbar men vi, 18 år, ansåg att medelåldern var oftast ganska hög. De flesta var över 30 år. Först trodde vi att vi hamnat fel men det visade sig at det var så överallt. Det fanns väl några i vår ålder men de var få. Kan bero på att priserna allmänt i Iscgl är höga.

Vi hade en supervecka med strålande sol!
+ Bra skidåkning
+ After ski
+ Samnaun

- Dyrt, liftkort 7 dagar 2300kr!!!
- skidbussarna

rivi
rivi (Gäst)
2008-02-18
Var i Ischgl vecka 7 2008 för första gången. Byn känns väldigt konstig då den är både väldigt modern och samtidigt gammalmodig.

Det känns väldigt annorlunda att åka hiss till ett rullband för att komma till kabinen t ex.

Skidåkningen var bra med varierande backar på höjder som gör att det finns underlag att åka på.

Off-pistmöjligheterna är OK men det är bara det att det är uppåkt överallt.

Det finns en del flaskhalsar som gör att folk skockar ihop sig men egentligen blir det inga köer man behöver bry sig om.

Det märkligaste var att det numera finns så många ryska skidturister i Ischgl att de skyltar på ryska i liftarna.

Ryssarna är dock inte ensamma, man möter danskar, holländare, belgare, engelsmän, polacker, balter och andra nationaliteter i stort antal.

Vi svenskar är en liten minoritet om ca 150 personer per vecka i Ischgl av
cirka 12,000.

En backe de skryter om är pist 80 till Samnaun vilken är grymt överskattad. Rena rama transporten.

Pist 41 är heller inget att ha, uppförsbacke på slutet.

Backarna i Vesil och Höllenkar är bäst på morgnarna då folk håller till mer i de soldränkta delarna ovanför Fimba-Bahn.

Transporterna ner till byn är heller inget vidare då det blir väldigt trångt när alla ska hem på eftermiddagen.

Åk gärna Pist 5 eller 7 för att slippa det mesta av transporten.

FriidaN
2008-02-18 (Ändrad: 2011-09-21)
Var där v.4 08
ischgel är en skidort jag tycker att du ska besöka!
Lift systemen kan inte bli bättre inga transport sträckor helt nya liftar,
fina backar, bra off pist, bra med resturanger. Tips! åk ner på den schweiziska sidan och åk i samnau. Det är lite kul att dom har kor mitt inne i staden + att de går inte hitta ett skräp i hela Österrike!

Henrik Andersson
Henrik Andersson (Gäst)
2008-02-14
Besökte Ischgl under V 6 2007 och måste säga att det är den absolut bästa skidort jag besökt!

Systemet är närmast sagt oändligt och kapaciteten i det toppmoderna liftsystemet är imponerande (har vidare besökt flertal europeiska skidorter tidigare). Nyhet inför 2008 är att de även ersätter "Fimbabahn" med en åttasitts kabin med värmda säten och utökar kapaciteten ytterligare. Flott!
Kvalitén på pisterna är mycket hög över hela systemet inräknat Saumanan (Schweiziska sidan) och även variationen är grym, sköna puderåk kan man hitta på många ställen, bara strax utanför pisten.

Att en solig eftermiddag testa repan från Palinkopf, hela vägen ner till dalen i tax-free zonen Saumanan och samtidigt passa på att fylla ryggsäcken med några fantastiskt prisvärd whiskeyflaskor inför kvällen. För att sedan ta den smått otroliga dubbeldäckade kabinen tillbaka upp på toppen är en häftiga känsla!

Det talas mycket om att Ischgl är en dyr skidort och JA den är inte billigast i Österrike. Men det är heller inte rättvist att kalla Ischgl dyrt. Äter du lunchen på den Österrikiska sidan av systemet sparar du en hel del, samt om du endast beställer in Champangen varannan dag på after skin så håller du en traditionell alprese-budget ; ) Maten nere i Ischgl är mycket prisvärd och av den övriga tyroliska prisbilden.

Skidåkning -5- Världsklass!

Liftsystem -5- Mycket hög klass!

After-ski -5- Hög klass, tyskt skrål blandat med stekiga Champagnesyltor, minst sagt häftigt!!

Mat -4- Grym Schnitzel och Knödeln, som i Tyrolen!

Byn -5- Mysig, bra utbud av billigare/dyrare restauranger, mixat med Gucci och Dior affärer!

TOTAL -5- Kommer faktiskt inte på NÅGOT som jag saknar här!

Till detta hade vi trots tidigt på säsongen, 4 underbart soliga dagar, 1 snödag som fyllde på pudret och 2 soliga dagar på det, ett minne för livet!

Stark rekommendation från mig!

Hälsn.. Henrik