Kittelfjäll: Puderfrossa och raviner i Sveriges godaste friåkningsgryta
Häng med på upptäcktsfärd norr över. Vi tankar fullt, laddar med kaffe, skitsnack och betar av de dryga 100 milen från vår hemort i södra Sverige upp till Västerbotten, Lappland. Vi upptäcker Kittelfjälls raviner och legendariska snömängder och allt vad den klassiska och gemytliga skidorten har att erbjuda.
Kittelfjäll är en destination som jag länge velat besöka. Jag har alltid tänkt att åka upp under våren, när solen värmer och endast snuddar horisonten på vägen ner för att sedan åter gå upp igen. Att bege sig till Lappland i januari var för mig en främmande tanke. Snorkallt och endast några få soltimmar per dygn.
Trots mina farhågor om det kyliga norr tog jag mig i kragen, lurade med en barndomsvän och styrde kosan mot Södra Lapplandsfjällen. Närmre bestämt Kittelfjäll. Visst har vi hört om Kittelfjäll innan? En riktig klassiker för många, men för oss en helt outforskad pärla som skulle upptäckas.
Här på Freeride är faktiskt skidorten, som ligger nätta 80 mil från Stockholm och 114 mil bilvägen från Göteborg, den näst mest sökta efter Åre. Många av oss drömmer om raviner och lössnö i friåkningskitteln, men få tar sig de facto dit. Med sin norrländska och aningen blygsamma framtoning tog Kittelfjäll oss med storm när vi väl tog oss dit IRL.
Kittelfjäll hittar du alltså i Södra Lapplandsfjällen i Västerbotten, inte många mil från den norska gränsen. Hit åker folk från närliggande småorter samt stadsborna från Piteå, Umeå och Luleå med cirka 40 mil hit. Desto längre om en kommer söderifrån, som nämnts ovan.
Förutom helgturisterna från norrlandsregionen kommer även besökare med direktbussen från Stockholm och till sist även långväga skidfantaster, (som oss själva Lund-Kittefjäll 135 mil enkel väg, Lund-St Anton 127 mil enkel väg…) som kan tänkas köra några mil extra för den storslagna skidåkningen i glesbygden.
”Om jag skulle sammanfatta Kittelfjäll med ett ord skulle det vara tillgänglighet: boendet, stämningen, offpist-skidåkningen och den underskattade piståkningen”
I Södra Lapplandsfjällen ligger några fler skidorter än Kittefjäll som exempelvis Borgafjäll. Området är även populärt för både topptur och skoteråkning. Området är ett av sex i Sverige som har dagliga lavinprognoser från Naturvårdsverkets Lavinprognoser.se.
Men tillbaka till Kittelfjäll, hit kan du komma och bo på hotell, stugor eller vandrarhem. Under vår vistelse i Kittelfjäll bodde vi på Hotell Kittelfjäll. Vid första anblick inget märkvärdigt yttre och beläget vid botten av pisten. När vi äntrar hotellet möts vi av trevlig personal, go välkomnande atmosfär och ruggigt bra käk.
Enligt hörsägen finns även en handfull andra restauranger i området. Tydligen erbjuder Kittelfjäll ett nattliv (barrunda) och afterski utöver det vanliga, enligt säker lokal källa. Tyvärr är detta inget vi får erfara på grund av Coronans fördömda framfart.
Om jag skulle sammanfatta Kittelfjäll med ett ord skulle det vara, tillgänglighet (bortsett från avlägsenheten för oss söderlänningar). Tillgängligheten jag vill frambringa är av den sorten som handlar om boendet, stämningen, offpist-skidåkningen och den kanske underskattade piståkningen.
”Kittelfjälls enkelhet med grym skidåkning och avsaknad av stressande sidoaktiviteter och hysterisk hype tilltar mig, less is more regerar här.”
En unik mix som gör att Kittelfjälls enkelhet är det som gör det så storslaget. I många fall är det kvantiteten av nedfarter, obegränsat med sidoaktiviteter och en hysterisk hype som gör stora kända skidorter till något extra. I Kittelfjälls fall är det helt klart ”less is more” som gäller!
Unik offpist-skidåkning direkt från liften. De 25 opistade nedfarterna består till mångt och mycken av diverse rännor. Rännorna, som till viss del är helt naturliga raviner, är även offpist-optimerade av byborna. Befolkningen i Kittelfjäll samlas under somrarna och röjer upp sly och annat farligt för att skapa lättåkta rännor för offpist-fantaster. Självfallet provar vi på så många av dessa rännor som vi hinner under vårt besök. Fantastiskt fin och varierande terräng som vi knappt vågar föreställa oss hur fasligt bra det skulle vara att bara dundra ner för vid nysnö.
”Rännorna, som till viss del är helt naturliga raviner, är även offpist-optimerade av byborna. Befolkningen i Kittelfjäll samlas under somrarna och röjer upp sly och annat farligt för att skapa lättåkta rännor för offpist-fantaster. Tack!”
När vi åker Kittelfjälls alla rännor, eller offpist-nedfarter som det så fint heter, har spåren från nyårsfirarna ännu inte riktigt snöat igen. Oavsett snökvaliteten anar vi att åken nerför Kittelfjälls rännor håller extremt hög klass när de visar sig från sin bästa sida. Tanken är svindlande en av många anledningar att återvända till Kittelfjäll.
Sista dagen innan vi lämnar vaknar vi upp till 10 färska centimeter nysnö. Sikten är begränsad och gör att vi drar oss mot skogsskidåkningen. Vi tar Hotelliften till toppen och värmer upp med ett åk vid Snäckorna. Sedan tar vi liften upp igen och skråar ut mot den så kallade Björnfällan. Trots att vi inte hänger på låset vid lift-öppning är vi först till Björnfällan och får ett fantastiskt åk. Även fast vi har skråat långt bort från liften och fått ett helt orört åk så slutar vi på den pistade transporten som tar oss tillbaka till liften. Detta är bara ett av alla åk, rännor och raviner som Kittelfjäll erbjuder. Det som gör mest avtryck på oss och det som gör Kittelfjäll till en unik skidort är den ovan nämnda lättillgängligheten. Att enkelt kunna ta liften, åka orört puder och sedan sluta upp på en transport som avsiktligt leder en tillbaka till liftarna. Hur bra är inte det?
Konsum-ravinen är ett av de mest omtalade åken i Kittelfjäll. Till skillnad från många av de andra åken som åter tar dig till liften har detta åk något annat att erbjuda. Efter magiska svänger i konsum-ravinen slutar du upp vid bilvägen. Men resan slutar inte där, du har nämligen möjligheten att korsa vägen och göra ett besök hos den lokala Handlar´n (tidigare Konsum av namnet på offpiståket att döma). Alltså, istället för en belönande transport tillbaka till liften får du efter detta åk ett besök i matbutiken där du kan ladda upp med kalorier, efter smak och tycke, för att vara redo för morgondagen på fjället.
Med ynka 9 pistade nedfarter så är det visserligen inte pist-åkningen som sätter Kittelfjäll på kartan. Hur är det en säger? Kvalitet före kvantitet? Den belysta pisten som går från toppen av Hotelliften ner till Hotellet är en riktig höjdare. Vi åker inte den här pisten en gång, utan till uppvärmning (och ibland även avslutning) varje dag under vår vistelse. Den lutar på, är bred och har en roligt omväxlande terräng. Enligt mig, allt som kännetecknar en bra pist helt enkelt.
Under vår vistelse i Kittelfjäll träffar vi på ett gäng Ume-grabbar från Random Bastards. Skate och snowboard (numera även musik)- kollektivet som är där på uppdrag av Kittelfjäll och bygger snow-parken. Vi lyckas pricka in en timme med grabbarna i parken under vår sista skiddag. Direkt från toppturen, med lavinryggsäckar och tech-bindingar hakar vi på snowboard-gänget genom snow-parken. Allt går som smort för samtliga. En extremt härlig känsla att vara åter i luften och damma av den visserligen tunna trick-portfolion jag samlat på mig genom åren.
Men med stort M, när min barndomsvän tillika fotograf Oskar laddar inför premiär-flyget på stora kicken så löser hans extremt lätta tech-binding ut. 80 kilos avdankad ”alpinhunk” faller handlöst och skapar ett snömoln av nysnö och brutna stavar. En intakt axel fattigare får avrunda vår vistelse här i Kittelfjäll. Trots incidenten är det med ett leende på läpparna vi styr söderut. Tack Kittelfjäll, på återseende.
Fakta Kittelfjäll
Nedfarter: 25 offpistnedfarter, 9 pistade nedfarter med snow-parken inkluderad, 2 barnområden
Liftar: 4 st varav 2 långa ankarliftar, 1 kortare knapplift och 1 barnlift samt en replift.
Fallhöjd: 420 m från liften, 600 m från Kittelfjälltoppen, 800 m vid toppturer, heliskiing etc
- Läs mer om Kittefjäll i vår skidortsguide