Kittelfjäll & Södra Lapplandsfjällen får sin första lavinprognos

I dag publiceras den första lavinprognosen för Södra Lapplandsfjällen som bland annat omfattar Kittelfjäll och Saxnäs. Det är ett nytt prognosområde i Naturvårdsverkets lavinprognosprogram för denna vinter.

I vinter publicerar Naturvårdsverket lavinprognoser för sex välbesökta områden i de svenska fjällen vara varav Södra Lapplandsfjällen är ett. Området är nytt för säsongen 2018/2019, första prognosen kommer i eftermiddag 17.30 och uppdateras därefter dagligen hela säsongen.

Lavinprognosen ger en samlad bedömning av lavinfaran två dagar framåt, inklusive råd om hur man kan färdas i berörd fjällterräng utan att utsätta sig för onödiga risker.
– Södra Lapplandsfjällen är välbesökta av såväl topptursåkare som snöskoterförare. Därför är det ett viktigt steg mot säkrare vistelser i lavinterräng när nu lavinprognoser blir tillgängliga även för dessa områden, säger Stefan Lundin, områdesansvarig för Södra Lapplandsfjällen i Naturvårdsverkets lavinprognosprogram.

Lavinprognoser.se ger en bedömning av lavinfaran utanför skidanläggningarnas ansvarsområden och är en samlad och detaljerad bedömning av lavinfaran för två dagar framåt, inklusive råd om hur man kan färdas i berörd fjällterräng utan att utsätta sig för onödiga risker. Lavinprognoserna bygger på information som samlas in av lokala observatörer. Lavinexperter vid lavinkontoret i Östersund analyserar informationen och tar sedan fram prognoserna baserat på en sammanvägning av information från fältet och detaljerade lokala väderprognoser från SMHI.

Per-Olov Wikberg är Nationell samordnare på Fjällsäkerhetsrådet och arbetar med de svenska lavinprognoserna. Han följer även utvecklingen nere i Alperna.

Har Sverige påverkats något av de massiva lågtryck som varit i ffa Österrike och Schweiz?
– Vi har inte påverkats av snöfallen i Alperna, och södra alperna har ju faktiskt inte alls fått några snömängder, allt har ju fastnat i norr, Nordkette ovanför Innsbruck har fått över 7 meter enligt uppgift.

Hur ser snö och lavinläget ut i Sverige just nu?
– I Sverige har södra fjällen (Dalarna, Härjedalen och Jämtlandsfjällen) generellt mindre snö än normalen, framförallt så har den blåst bort från kalfjällsområden och lagt sig i skogen. Vi har också haft många milda perioder med regn även på de högsta topparna i fler omgångar. Från Hemavan och norrut är det lite mer normalt snödjup för årstiden, framförallt i högfjället och där har det inte regnat heller.

Har det skett några olyckor i Sverige?
– Vi har haft 4 tillbud hittills i vinter i svenska fjällen, där två av tillbuden rörde skidåkare/snowboard och två av tillbuden var snöskoteråkare. Drygt 100 laviner har observerats inom lavinprognostjänstem hittils i vinter. Tillbuden är alltså inga dödsfall, men det är allvarligt eftersom personerna i dessa fall har utlöst laviner och själva dragits med. Sedan har vi de två svenska kvinnliga dödsfallen utomlands, nu senast i Schweiz och tidigare i Norge utanför Tromsø.

Övriga tillägg?
– Vi är ju bara i mitten på januari. Och det är från början av februari som skidåkare normalt börjar ge sig ut i högjället så det är nu vår egentliga säsong börjar. Så ett bra tips är att löpande följa med på lavinprognoser.se. 

Lavinprognoser i Sverige

I vinter publicerar Naturvårdsverket lavinprognoser för sex välbesökta områden i de svenska fjällen varav Södra Lapplandsfjällen är ett.

För följande områden publiceras lavinprognoser vintern 2018/2019:

•  Abisko- Riksgränsfjällen: Abisko, Björkliden och Riksgränsen (start 17 januari)

•  Kebnekaisefjällen: start 1 mars (då öppnar fjällstationen)

• Västra Vindelfjällen: Norr och söder om Hemavan/Tärnaby (igång)

• Södra Lapplandsfjällen: Kittelfjäll och Saxnäs (nytt prognosområde, start 17 januari)

• Södra Jämtlandsfjällen: Åre, Storulvån, Bydalen och Sylarna (igång)

• Västra Härjedalsfjällen: Funäsfjällen, Ljungdalen och Helags (igång)

För mer information: www.lavinprognoser.se

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.