Extrem – världens mest hållbara skidtillverkare

I sann jämtländsk anda så har Extrem aldrig försökt att hävda sin plats när det kommer till minskad klimatpåverkan. Men visste ni att Extrem och Åre Skidfabrik står för världens mest hållbara skidtillverkning?

Många varumärken oavsett bransch försöker idag minska sin klimatpåverkan på olika sätt. Inom skidindustrin används ofta delvis återvunnet och biobaserat material för att göra produktionen mer hållbar. Något som ofta sker i kombination med en genomtänkt marknadsföring för att underlätta för dig som konsument att välja ett grönare alternativ, oavsett om du ska köpa ett par skidor eller en matkasse.

I det stora hela är det sjävklart positivt att företagen vill ta ansvar över sin tids globala problem. Som konsument kan det dock vara svårt att själv bedöma huruvida ett varumärke verkligen gör skillnad eller om det främst handlar om pressad marknadsföring vars syfte enkom är att stilla konsumentens samvete för en kort stund.

Ett företag som hamnat lite i skymundan i den outtalade miljökampen inom skidindustrin är svenska Extrem som är lite av en doldis i sammanhanget. Trots att Extrem är ett väletablerat varumärke så är det få som vet att de ligger långt i framkant när det kommer till hållbar skidtillverkning.

Om Extrem

Extrem startades i ett garage på Frösön 1981 då tonåringarna Stefan Cederberg och Patrik Söderlund började experimentera med att bygga egna snowboards. Sedan 1993 håller produktionen till i Såå utanför Åre. 2011 bildades företaget Åre Skidfabrik som förutom att tillverka och utveckla Extrem även producerar skidor åt fem andra internationella skidmärken. 2020 byggdes fabriken ut och gjorde stora investeringar i effektiva och högteknologiska maskiner. Något som gjort att Åre Skidfabrik numera är en av världens modernaste skidfabriker, med ett tydligt fokus på hållbarhet och en bra arbetsmiljö.

Världens mest hållbara skidtillverkning

Faktum är att Extrem med största sannolikhet driver den mest hållbara storskaliga skidtillverkningen i hela världen idag. Södra Norrland, där Åre Skidfabrik ligger, är den region som har lägst konsumtion av koldioxid per kWh i världen.
– Om man kollar på helheten på Extrem och Åre Skidfabrik är vi övertygade om att vi driver en av de mest hållbara skidtillverkningarna i världen idag. Det här är något vi är otroligt stolta över och samtidigt något som vi är säkra på att våra kunder värderar högt, säger Carl Geijer, VD och delägare på Åre Skidfabrik.

Tillverkning med 100% förnyelsebar och fossilfri energi

För ett och ett halvt år sedan drog Extrem och Åre Skidfabrik igång en studie tillsammans med RISE – Research Institutes of Sweden – för att identifiera vilket avtryck ett par skidor har. Studien identifierade den lokala energimixen som den enskilt största faktorn för skidtillverkningens miljöavtryck. Södra Norrland, där skidfabriken ligger, domineras av 100% förnyelsebar och 100% fossilfri lokal vattenkraft. Med ett genomsnitt under fem år på 16 g koldioxidintensitet per kWh (gCO2eq/kWh) gör det att regionen har lägst konsumtion av koldioxid per kWh i världen.

Ett par skidor tillverkade i Åre Skidfabrik har ett koldioxidavtryck på 28,8 kg CO2, inklusive råmaterial, transporter, tillverkning och avfallshantering. Endast 0,6 kg CO2 kommer från vår egen tillverkning tack vare den exceptionellt låga koldioxidintensiteten i vår region. Andra europeiska, skidproducerande länder som Tyskland, Österrike, Österrike, Schweiz, Frankrike, Polen, Slovenien, Spanien och Tjeckien har ett genomsnitt på 352g per kWh. Att bygga ett identiskt par skidor i ett land med högre koldioxidintensitet kan därmed vara upp emot 400% högre, med ett avtryck på upp till 120 kg CO2 per skida. Skillnaden är med andra ord betydande.

Skidor som håller för många års åkning

Hållbarhet i dubbel bemärkelse är synonymt med Extrem. Även om företaget ständigt är på jakt efter mer hållbara, återvunna eller biobaserade material – så är det aldrig på bekostnad av den höga kvaliteten som kännetecknar Åre Skidfabrik. Men ofta går hållbarhet och ”hållbarhet” hand i hand.

Extrem, använder exempelvis uteslutande ark med glas- och kolfiber som är förimpregnerade med epoxy, vilket gör att personalen inte behöver hantera flytande epoxy. Pre-preg distruberar epoxyn perfekt jämnt i skidorna, något som gör dem både starkare och lättare.

Ett annat exempel som motverkar onödig konsumtion är att Extrem använder sig av extra tjocka ABS-sidokanter tillsammans med extra hållbara, svarta racebelag och de tjockaste stålkanterna i skidbranschen. Skidor ska vara enkla att slipa och reparera, och inte kastas på soptippen bara för att du åkt in i en sten och fått ett genomslag. Mindre slit och släng helt enkelt.

Fokus på community

För skidåkare – av skidåkare är en sliten klyscha som används över hela skidindustrin i tid och otid. Men uttrycket har nog aldrig kommit mer till sin rätt än det gör när det nämns i samma mening som Extrem. Visste ni exempelvis att skidmodellen Extrem Opinion skapades på Freerides egna forum? Åre Skidfabrik drivs av entusiastiska och passionerade skidåkare och alla skidor som lämnar fabriken är på riktigt byggda och utvecklade av människor som brinner för sporten.

Skidfabriken är också viktig lokalt. Cirka 15 personer har en heltidsanställning året runt på Åre Skidfabrik, vilken är betydelsefullt på den svenska glesbygden, detta är människor som bidrar med värdefulla skattepengar till Åre kommun.

Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.