...

Faction Dancer 2: En responsiv wow-skida

Freeride har teståkt Faction Dancer 2  en skida som mäter knappa decimetern under foten som berikats med ett stadigt stycke metall. Dancer 2 skiljer sig åt från andra skidor från Faction, något som helt klart föll våra teståkare i smaken.

Faction har gjort sig känt för att leverera lekfulla friåkningsskidor med en rejäl dos rocker som bjuder in till hopp och lek.

Men när denna skida – Faction Dancer 2 – skapades tänkte företaget annorlunda. Man har bland annat tonat ned rockerprofilen och stoppat in två lager metall i skidan. Resultatet är en kraftfull, men lättmanövrerad all mountain-skida som mäter 96 millimeter under foten, något som visat sig vara snudd på succé.

Freeride har teståkt Dancer 2 och halva testpanelen ger full pott till denna skida som är skapad för liftburen skidåkning med en vikt kring två kilo.

 

Omdömen och betyg

– Jag blev förvånad! Den här skidan känns lätt men otroligt stabil och den är väldigt responsiv och svarar bra. Men man behöver utmana den och trycka till ordentligt för att komma åt skjutsen i svängarna, men skidorna fungerar jättebra att cruisa med också. De får en femma i betyg! Säger Emma Lerider Harrysson.

– De är sköna i båda stora och små svängar. Allt fungerar och det är inga problem att kliva från stora till små svängar, ändra riktning och styra fart och så. Men skidorna har ingen själ riktigt, de saknar det där extra. Det här är inget jag själv skulle köpa, men jag tror att många skulle trivas med skidorna. Svårt med betyg till dessa, de får en fyra ändå, säger Cisela Groth.

– Det här är Faction! En lekpark, men väldigt charchig. Dancer 2 riktar sig till en mer avancerad åkare skulle jag säga. Den är responsiv och när man kantar den och trycker till så flexar den verkligen tillbaka. En wow-skida! Solklar femma, säger Jesper Hayland.

– Jag tycker tyvärr det blir varken eller. Dancer 2 är inte superlekfull, men heller inte riktigt charchig. Jag får inte den käftsmällen jag söker. Samtidigt är det en riktigt bra allroundskida… den går att köra snabbt på, det går att göra korta svängar på den och det går att trixa i skogen med den. Den får ändå en stark fyra i betyg, det är en grym skida! Säger Olle Stenbäck.

Faction Dancer 2

Längder: 163, 171, 177, 182 och 187 cm
Radie: 19 meter (@182 cm)
Mått: 127-96-117
Rocker: Tip and Tail Rocker, Traditional camber. Tip: 350 mm Tail: 210 mm (182)
Teknologi/konstruktion: Poppel, titanal och glasfiber
Vikt: 1900 gram (@182 cm)
Pris: 6975 kr

Betyg: 4,5 av 5

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.