DPS Kaizen 100 [2024]: fullträff för lekfulla friåkare

Vi har teståkt all mountain-skidan DPS Kaizen 100 i Vemdalen. Detta är en skida som klöv vår testpatrull i två delar och tilldelades både ris och ros.

DPS Kaizen 100 är en skida som trivs bäst i gränslandet mellan pisten och utanför pisten. Skidan har en ny kärna (en split core) bestående av poppel och ask med ett hölje av kolfiber runt.

Jämfört med fjolårets skida har man tagit ner tailen litegrann för att ge skidan bättre pist egenskaper. Samtidigt har man behållit skidans lekfulla kvaliteter.

Upplevelsen av skidan var som dag och natt för våra testskidåkare och Andreas Tång från DPS tror det kan bero på vad man har för förväntningar på skidan.
— Går man in med förväntningarna att man tror att den ska vara som en pistskida i pisten finns risken att man tycker att den är lite sämre. Däremot om man har en åkstil som är lite mer åt friåkningshållet kommer man uppleva den på ett helt annat sätt tror jag.

Omdömen och betyg

— Jag är jättenöjd med den här skidan och är positivt överraskad! Det är en lekfull skida som verkligen passar mig och min åkstil. Jag är ingen person som håller till i pisten så himla mycket utan jag är mer utanför och där tycker jag verkligen att de har stått på sig bra. Den får fem av fem i betyg, säger Cornelia Evelyn.

— Jag gillar idén med skidan men tror det blev lite fel på längden. Den blev alldeles för orolig och lite för mjuk. Den känns inte så vridstyv, men eftersom det är en all mountain-skida får man ta det med en nypa salt. Jag känner inte att skidan svarar till mig som åkare, så för mig faller den lite platt. Den får en trea i betyg, säger Jesper Hayland.

— Det här var ingenting för mig. Tyvärr en jättebesvikelse. Den har ingenting av det jag söker. Den fladdrar, tappar skäret och känns allmänt otrygg. Det här är en skida för lössnö och inte för pisten. Men som en pist all mountain-skida var det en besvikelse. Ett och ett halvt i betyg, säger Erik Hammarsten.

DPS Kaizen 100

Typ av skida: All mountain
Längder: 189, 184, 179, 171, 163, 153 cm
Radie: 15 (@179 cm)
Mått: 132-100-117 (@179 cm)
Teknologi/konstruktion: Skidan har en ny kärna bestående av poppel och ask med ett hölje av kolfiber runt. Kraftig rocker framtill på skidan.
Vikt: 1805 g (@179 cm)

Betyg: 3/5

Text: Sara Lindström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.