...

Black Diamond Helio Carbon 95: ”en lätt men imponerande mångsidig skida”

Freeride teståker Black Diamond Helio Carbon 95 – en lätt all mountain-skida som passar ypperligt för dig som helst går för egen maskin uppför fjället men som ändå vill ha en skida som bemästrar preparerad pist.

Vi har tagit med Black Diamond Helio Carbon 95 upp på Åreskutan för att testa vad den går för och för att lista ut vilken skidåkare denna skida kan tänkas passa för. Är du intresserad av att läsa fler skidtest så har vi samlat de bästa skidorna från tidigare tester här: bästa all mountain skidor 2023bästa freeride skidor 2023 och bästa carvingskidorna för pist 2023.

Om skidan

Black Diamond Helio Carbon 95 är byggda i Österrike och har en träkärna av paulownia vilket är ett lätt träslag som håller ned vikten på skidan. Kärnan är förstärkt med kolfiber samt en titanalplatta under bindningen och har ett traditionellt spann under foten samt rocker i tip och tail. Helio Carbon 95 lanserades säsongen 22/23 och är oförändrade bortsett från grafik till säsongen 23/24. Helio Carbon-serien finns i flera bredder: 88, 95, 104 och 115 millimeter.

Specifikationer:

Mått: 125-95-114 mm (@183 cm)
Längder: 155, 162, 169, 176 ,183 cm
Radie: 20 m (@183 cm)
Vikt: 2880g 1440g (@183 cm)

Testplats och före

Detta test genomförs i Åre i slutet av februari och skidorna får bekänna färg i princip i alla tänkbara fören. Åre levererar hårda men relativt välpreparerade pister och ett stycke mer eller mindre uppkörd offpist i anknytning till skidanläggningen. Skidorna får också följa med på en topptur upp på Hällfjället där allt från blåis till inblåst puder avhandlas.

Omdöme och intryck

Skidan som testas är i längden 183 centimeter och har en ATK-techbindning monterad som är anpassad för uthyrning och demotester. Det absolut första som slår mig är hur lätt denna set up är. Skidan i sig är relativt lätt tack vare träkärnan av det paulownia och bindningen tillför inte många gram. Dessutom är jag van att åka med alpina bindningar eller hybridbindningar så som Salomon Shift eller Marker Duke PT. Det blir en slags 3-stegsraket som gör att jag från start känner mig oerhört kvick och lätt på foten.

Den fjäderlätta känslan sitter definitivt i efter att jag tagit första liften upp i Åre. Mest tydligt blir det i skogen där jag upplever att Helio Carbon 95 verkligen följer minsta vickning på tårna. Gissningsvis så är det den låga vikten i kombination med den relativt kraftigt tilltagna rockerprofilen som gör att den här skidan blir så lättåkt och lekfull när det kommer till snabba och tajta svängar i skogsterräng.

Jag fortsätter min färd som går från VM6:an mot Rödkullen och sedan tillbaka. I Rödkullen är underlaget riktigt fint och jag utmanar skidan i några halvdjupa carvingsvängar. Lutningen är perfekt, det vill säga tillräckligt flack för att våga ligga på rena skär, och jag försöker få en uppfattning om hur denna skida beter sig när det kommer till renodlad piståkning.

Det enklaste sättet är beskriva Black Diamond Helio Carbon 95’s pistegenskaper är följande; de beter sig som förväntat. Låt mig förtydliga. Det här är en skida med 20 meters radie och den svänger exakt så mycket som jag förväntar mig att en skida med den radien ska göra. Skidan är konstruerad för att vara lätt och har dessutom en väl tilltagen rocker, därmed blir jag inte förvånad över att den blir lite lätt fladdrig när det blir riktigt hårt (läs isigt) i backen.

Helio Carbon 95 ger ingen märkbar kickback ut ur sväng, det vill säga den rekyl som man kan få när man trycker till i en skärande sväng. Jag ska dock vara ärlig med att jag inte riktigt vågar maxa skäret med den demo/techbindningen som sitter på. Men jag kan ändå känna mig trygg med att beskriva skidans svängegenskaper som förutsägbara utan överraskningar. Ett omdöme som kanske låter tråkigt, men som i själva verket också är något bra. Det var ett tag sedan jag testade Black Diamond Impulse 98 men jag tycker mig se likheten mellan dessa skidor i form av ovan nämnda egenskaper. En av mina personliga favoritskidor Norse The Enduro har liknande svängradie, men har en helt annan skjuts ut ur svängen.

Topptur

Uppför går det enkelt. Skidan är lätt och smidig och jag upplever att 95 millimeter känns som en lagom bredd på en skida av detta slag om du prioriterar en lätt och mångsidigt åkdon. Väl uppe och påväg utför Hällfjället (Lillskutan) så känner jag mig trygg och bekväm trots att detta är en helt ny skida för mig. Underlaget är minst sagt utmanande och skiftar mellan is, vindpackat och kartongpuder. Under det sistnämnda skulle jag önska lite mer bredd under skidorna för att slippa sjunka ned i wellpapp-snön. Kanske skulle Helio Carbon 104 rent hypotetisk vara ett bättre alternativ för dig som prioriterar offpistegenskaperna framför pistegenskaperna samt vikten uppför?

Sammanfattning

Black Diamond Helio Carbon 95 är en lätt skida konstruerad med en träkärna av paulownia som har förstärkts med titanal vid bindningen. Detta är ett riktigt bra alternativ för dig som vill ha en lätt och lekfull skida att gå med uppför men som samtidigt har så pass bra egenskaper utför i såväl pist som offpist att du endast behöver en skida. Är du inte intresserad av att gå uppför så finns det bättre alternativ som är stabilare i exempelvis hård pist. Hur som haver så är Helio Carbon 95 en imponerande mångsidig skida som levererar utan att bjuda på några större överraskningar.

+ Oerhört mångsidig och väl avvägd skida
+ Lätt, smidig och lekfull
+ Bjuder inte på några överraskningar

– Bjuder inte på några överraskningar
– Lite orolig på hårt underlag

Betyg: 4/5

VEM ÄR JAG SOM TESTAT SKIDORNA?

Namn: Petter Elfsberg
Ålder: 35 år
Längd: 187 centimeter
Vikt: Cirka 80 kilo
Bakgrund: Nuvarande chefredaktör på Freeride.se. Utbildad skidlärare (Steg 4) och har arbetat flera år som skidlärare samt professionellt som tränare på skidgymnasium (slopestyle och puckel).
Övrigt: Föredrar djupa carvingsvängar i kombination med liftburen offpist och har en förkärlek till breda lekfulla skidor med rocker utan metall. Njuter till fullo av uppkörd terräng men stannar helst hemma om det är för hårt.

Artiklar om Skidtest
Nordica Unleashed 98/Santa Ana 93 [2024]: ”En skida som funkar i alla fören”
Skidtest: Line Bacon 108 –
DPS Kaizen 100 [2024]: fullträff för lekfulla friåkare
Zag Slap 98/92 [2024]:
Blizzard Rustler 9 [2024]: lättsvängd och stabil
K2 Mindbender 96C/96C W [2024]: En lättåkt all mountain-skida
Skidtest: Rossignol Sender 106 Ti Plus gillar full gas
Skidtest: Salomon QST 98
33 kylslagna bilder från säsongspremiären och skidtestet i Åre
Testa skidor? Det här ska du tänka på

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.