Skidtest: Norse – The Enduro [2022]

Vi har testat The Enduro från det svenska skidmärket Norse Skis. En perfekt avvägd allmountainskida som verkligen föll teståkaren i smaken! 

Vi har teståkt skidmodellen The Enduro från det svenska skidmärket Norse Skis. Skidorna tillverkas dock inte i Sverige utan i fabriken Loxee som ligger i södra Polen. Men bakom skidorna hittar vi en svensk, nämligen Patrik Sannes, som är ett väletablerat namn inom branschen. Patrik har tidigare arbetat som designer åt Faction i flera år men lämnade den posten för att starta ett eget skidmärke.

Norse Skis filosofi är lätta friåkningsskidor med största möjliga hänsyn till miljö och klimat. Märket har än så länge endast två skidmodeller, The Freeride och The Enduro som är 110 respektive 100 millimeter breda midjan. Båda modellerna är försedda med tip och tailrocker samt traditionellt spann under foten. Då vi eftersträvar en klassisk allmountainskida i detta skidtest så föll valet på The Enduro som är den smalare varianten av dessa två modeller.

Okej, Norse Skis – The Enduro. Vad är detta för skida egentligen? Inuti laggen hittar vi en träkärna av ask, poppel och balsaträ som är förstärkt med aluminium och glasfiber samt lite gummi som ska ha dämpande egenskaper. Belaget är impregnerat med Nanowaxxx som ger en hårdare och hållbare yta samt ett belag som aldrig behöver vallas. Dessutom är stålkanterna också extra tjocka vilket ska ge både vassare kanter och bättre hållbarhet.

Specifikationer:

Längd: 164, 172, 180 och 188 cm
Radie: 21 m (@180 cm)
Vikt: 1825 g (@180 cm)
Stålkant: 2,0 x 1,8 mm

Platsen där dessa skidor har testats är Åre som levererade plusgrader, slaskföre och en rejäl vind vid testtillfället. Skogen levererade gott om snö men både pudret och högzon uteblev denna gång. 

Mitt första intryck kommer redan när jag ska lyfta in dem i takboxen på väg mot backen. Detta är en lätt skida. 1825 gram för att vara exakt, dessutom med en Shift-bindning monterad vilket gör att de upplevs ännu lättare i jämförelse med andra skidor med alpinbindning som jag har testat tidigare.

Jag känner direkt att detta är en skida jag kommer gilla. Jag startar med några lugna svängar i Rödkullen innan jag jobbar mig bort mot VM8:an, VM6:an och vidare bort till Björnen.

Wow, säger jag bara! Det här är bra grejer. The Enduro är en skida som faller mig personligen i smaken och vi blir bästa kompisar redan från start och jag ska förklara varför.

Trots en relativt lång svängradie som mäter 21 meter så upplever jag att dessa svänger mer, eller åtminstone lika mycket som många andra skidor med snävare radie på pappret, exempelvis Atomic Maverick och Black Diamond Impulse 98. The Enduro ger också en riktigt behaglig skjuts ut ur svängen när jag trycker på ordentligt.

När jag leker i terrängen och hoppar över små formationer och liknande så känner jag att skidans tailar är väldigt mjuka, inte sladdriga, men kännbart mjuka. Kanske kan det vara en bidragande faktor som gör att skidan svänger bättre än vad den teoretiska radien egentligen säger (åtminstone i min värld). Detta är i vilket fall bara positivt i dubbel bemärkelse enligt mig.

Jag fortsätter åka, och ju längre dagen går desto mer uppkört blir det och alla slaskiga pucklar växer sig allt större. Men skidan hanterar det busiga föret och gör åkningen lekande lätt. Rockerprofilen känns väl avvägd och gör att kanterna inte fastnar i snön och tillsammans med den låga vikten så upplever jag skidan väldigt rapp i sidled. 

Trots låg vikt och hyfsat generöst flex så känns skidorna tillräckligt stabila hur fort jag än åker. Skidorna bjuder inte på några överraskningar men är heller inte livlösa. De känns bara som en förlängning av mig själv, jag behöver inte tänka på hur skidorna ska reagera, det är bara att åka. Jag känner mig trygg med The Enduro under fötterna.

Ja, vad ska man säga? Jag anstränger mig för att försöka hitta någon eventuell svaghet… kanske skulle den vara lite mer si? Eller lite mer så? Men nej. Det känns som att Patrik Sannes har gjort det jobbet redan, med bravur dessutom. The Enduro är som en välbalanserad rödvinssås, den har allt. Från det syrliga till det kraftiga, alla komponenter och ingredienser harmoniserar.

Jag lyckades inte pricka varken lössnö (tyvärr) eller blåis (skönt). Men jag kan ändå med säkerhet säga att det finns skidor med vassare kantgrepp. Och det finns garanterat skidor som flyter bättre i djupt puder. Men detta måste vara den perfekta kompromissen, i alla fall om ni frågar mig. Den svänger tillräckligt mycket för att vara rolig i pisten, den är tillräckligt stabil för att tillåta hård åkning och den är fantastiskt lekfull och lättmanövrerad. Dessutom är den lätt och går utmärkt att ta med på toppturen. Och ja, snygg är den också.

Med andra ord, detta är den perfekta allmountainskidan. Skulle jag vara tvungen att välja en skida att använda resten av säsongen så skulle jag utan tvekan välja The Enduro.

Sammanfattning:

Norse Skis – The Enduro är en fantastiskt mångsidig skida. Den är lätt och smidig men samtidigt tillräckligt stabil för riktigt tuff åkning. Den är enkel att åka på redan från start och bjuder inte på några överraskningar, mer än att det är en otroligt bra skida. 

Detta är en perfekt kompromiss mellan alla alla olika egenskaper som en skida kan ha, så för alla som vill ha en skida som fungerar till allt så är The Enduro sannolikt ett bra alternativ. Och den behöver aldrig vallas, det måste vara för bra för att vara sant?

+ Lätt och lekfull
+ Tillräckligt stabil
+ Ger bra respons i skärande svängar
+ Inga överraskningar 

– Det går inte längre att skylla på skidorna.

Betyg: 5 av 5

 

Fler skidtest all mountain skidor

Om du är nyfiken på att se hur Norse the Enduro står sig i konkurrensen mot andra modeller så spana in vår artikel om Bästa all mountain skidor.

Vad tycker du om Norse the Enduro?

Vad tycker du om Norse The Enduro?

Video ski test Norse The Enduro (2022)

Vem är jag som testat skidorna?

Namn: Petter Elfsberg
Ålder: 33 år
Längd: 187 centimeter
Vikt: 80 kilo
Bakgrund: Utbildad skidlärare (Steg 4) och har arbetat flera år som skidlärare samt professionellt som tränare på skidgymnasium (slopestyle och puckel).
Övrigt: Föredrar att åka offpist och har en förkärlek till breda skidor med rocker utan metall.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.