Norse The Enduro

Norse The Enduro
Norse The Enduro
Norse The Enduro
Kategori: Offpistskidor
Nivå: Avancerad
Märke: Norse
Årsmodell: 2023
Mått (Nos/Midja/Bak): 126/100/114 mm Svängradie: 21.00 m Vikt: 1825 gram (180 cm)
Storlekar: 164,172,180,188 cm
Pris: 8000 Kr
Tillverkarens beskrivning
Betyg 5 av 5 i freerides skidtest https://www.freeride.se/skidtest-norse-the-enduro-2022/
Testvinnare All-Mountain i Åka Skidor skidtest 2021.

Justerat flex inför säsongen 2022/23. Skidan är lite styvare från under foten och bakåt.

Den mångsidiga skidan. Om vi skulle välja en skida att använda resten av våra liv skulle det vara denna. Enduron är en sann All-mountainskida. Det flyter grymt bra i offpisten. Och man kan ändra riktning omedelbart. Skidorna har mycket fint grepp på is och är stabila i alla förhållanden. I pisten carvar dom som på räls. Allt detta i ett mycket lätt paket som är redo för ditt nästa äventyr.

Konstruktionen är både lätt och robust så du kan ta dig ner med stil överallt. Bra pop och låg vikt kommer från vår egenutvecklade ask, poppel och balsa träkärna. Vridstyvhet med traditionell känsla kommer från dubbla skikt av Titanal och triaxiala glasfibrer kombinerat med rätt mängd gummi för vibrationsdämpning.

Belaget är ett sintrat UHMWPE av hög kvalitet som vi permanent impregnerar med en Nanowaxxx-behandling. Det ger dig ett belag som aldrig behöver vallas under skidornas livslängd. Vi använder också en bredare 2,0x1,8 mm stålkant för ökad livslängd och service.

(Officiell information från Norse)


  • Norse The Enduro Foto
  • Norse The Enduro Foto
  • Norse The Enduro Foto
Vad tycker du om Norse The Enduro?
5
4
3
2
1
TheReal_AFFA
2022-05-04
Styrkor:
Rapp, snabb och rolig. Bra stabil i hög fart

Svagheter:
Faktiskt inga hittills

Sammanfattning:
Lekfulla och stabil en riktigt bra all-mountain skida !

Årsmodell: 2022
Åkstil: Pist / puder / topptur
Testad längd: 180 cm
Åkarens vikt: 90 kg
Åkarens längd: 183 cm

Maria
Maria (Gäst)
2021-04-05
Styrkor:
Allsidigheten

Svagheter:
-

Sammanfattning:
Har nu åkt på mina Enduros i några månader och är SÅ nöjd! De är jäkligt roliga och samtidigt stabila att åka på! Funkar på precis alla underlag - i puder, i ungarnas skogsbanor, i hård pist, i uppkörd pist, på skarsnö och i slushig vårsnö. De svarar snabbt och svänger lätt, men klarar också hög fart och stora carvingsvängar. Bra grepp även på riktigt hård is och inga problem att flyta genom 20 cm puder. Jag känner mig som en drottning på mina och hoppar till och med mer graciöst än jag någonsin kunnat tidigare! Dessutom sjukt snygga! Så, ska du bara ha ett par skidor som gör skidåkningen roligare oavsett var du kör, så är det dessa!

Jag köpte mina direkt av leverantören och Patrik är ett proffs. Engagerad, kunnig och mån om mig som kund, vilket inte är oviktigt. Åtminstone inte för mig.
Så - full pott!

Årsmodell: 2021
Åkstil: Allt utom topptur
Testad längd: 180 cm
Åkarens vikt: 65 kg
Åkarens längd: 180 cm

johnn_andersson
2021-01-26 (Ändrad: 2021-01-26)
Styrkor:
Trygg och robust. Lättåkt och intuitiv. Låg vikt i förhållande till stabilitet och dämpning. Designad och producerad med omtanke om miljön. Snygg som fan...

Svagheter:
Ser inga direkta svagheter i förhållande till andra skidor i ≈100mm segmentet – men det är klart att större plankor klarar mer stök och djupare puder, och att mindre plankor är snabbare uppför, bettigare i pisten och snabbare i kortsväng.

Sammanfattning:
Jag bestämde mig för att investera i ett par Norse Enduro av ett ganska enkelt skäl – Patrik som ligger bakom märket lång erfarenhet av att designa prisbelönta skidor och han gör sitt bästa för minska miljöpåverkan i alla led. Det är det som är viktigt för mig. Och ärligt talat spelade själva skidans detaljerade specifikationer mindre roll. Även om jag åker mycket, och framförallt turar på ganska avancerad nivå, så har jag alltid upplevt att man anpassar sig till det man har. Självklart givet att grunden i skidans design och sammansättning håller måttet...

...men nu har jag i alla fall rastat Enduron i nästan tre veckor. Det har blivit en hel del skidsystem men också runt 4000 höjdmeters turande i väldigt varierande förhållanden, från blankis och bristande skare till skaplig pudersnö. Skidorna är helt perfekta. De bettar när det är halt, har tillräcklig stabilitet för att köras hårt, flyter fantastiskt bra och går som snabbtåg i pisten. Och samtidigt är de sjukt lätta och intuitiva att hantera oavsett förhållanden. Jag är lite lätt förälskad... 🙂

För mig är det en perfekt allroundskida. Den enda gång jag känt mig begränsad är när jag tryckt på gasen ordentligt i stökig terräng. Då längtar jag efter lite mer längd och stabilitet. Men ärligt talat så är det snarare pjäxorna (Scarpa Maestrale RS2) som sätter begränsningen.

Om du vill ha en skida som funkar till allt – ta en något längre längd och montera med shift-bindningar. Om du vill ha något som är lite mer inriktat på topptur/skidbestigning men ändå klarar av det mesta om du har lite finess, ta en något kortare längd och montera med en lätt tech-bindning. Jag gjorde det sistnämnde och är verkligen supernöjd.

Jag kan också nämna att det är kul att köpa skidor direkt av den som har skapat dem – hör av dig till Patrik och tjöta lite om du är spekulant!

Årsmodell: 2020
Åkstil: Mest topptur i alla tänkbara förhållanden, men även lite liftburet stök och pistsmiskning
Testad längd: 172 cm
Åkarens vikt: 62 kg
Åkarens längd: 167 cm


Marcus
Marcus (Gäst)
2021-01-12
Styrkor:
Om man bara ska äga ett par skidor är det de här!
Funkar utmärkt i pisten och flyter fint i lössnö.

Svagheter:
Inte upptäckt något än.

Sammanfattning:
Åkt på mina i en dryg vecka. I både blötsnö/regn, pist och puder i skogen. Hela tiden levererade skidan det man vill och förväntar sig.

Jätteroliga i lössnö i skogen, men också ett bra grepp i pist. Även när det varit lite isigt så har skidan haft ett bra grepp.

Jag är supernöjd! Jag köpte mina direkt från tillverkaren. Smidig och snabb leverans. Jättebra support, hade några frågor och fick svar direkt.

Årsmodell: 2021
Åkstil: Pist och puder
Testad längd: 180 cm
Åkarens vikt: 70 kg
Åkarens längd: 177 cm


Tinna Nilsson
Tinna Nilsson (Gäst)
2020-02-26
Styrkor:
Allroundskida för alla underlag

Svagheter:
Kan inte se att det skulle finnas några svagheter

Sammanfattning:
Helt underbara skidor - Norse Enduro. Har aldrig gillat för hårt underlag men med Enduro var det en helt annan upplevelse. Det spelar ingen roll vilket underlag du åker i. Hårt, nypistat eller blöt snö. Skidorna tar dig genom allt.
Fick testköra dessa under 2 dagar och var helt enkelt bara tvungen att köpa egna.

Årsmodell: 2020
Åkstil: Pist, puder
Testad längd: 172 cm
Åkarens vikt: 58 kg
Åkarens längd: 164 cm

Bjarkang
2020-02-21
Styrkor:
Grym, allsidig skida som flyter som en kork i lössnö, men som också är fantastiskt rolig i pist. Rekommenderas varmt!

Svagheter:
Inte hittat några än.

Sammanfattning:
Jag har kört the Enduro i en veckas tid. På den veckan lyckades jag tajma in allt från störtregn/slask, isiga pister och riktig skitsnö, till både fjäderlätt och lite tyngre nysnö samt perfekt pistad manchester; med andra ord, en perfekt testvecka:)

Det samlade intrycket är att det är en ytterst kompetent skida; lugn, trygg och väldigt förutsägbar - den gör precis som jag vill och svarar snabbt och effektivt.

Det är ingen ’poppig’ skida som skickar ut mig ur svängen, utan stabil och välbalanserad; dämpad utan att kännas ’död’.

Någon skulle kanske därmed beskriva den som tråkig, men i så fall är tråkig något väldigt positivt i min värld:)

Hade även möjlighet att köra den i lössnö inne i skogen där den kändes reaktionssnabb och lättmanövrerad.

Allsidig är ett annat passande ord; de kommer lätt upp på kant och skär riktigt fint. Förvånansvärt bekväma på isig pist. Jag var nere en vecka med UCPA, så tiden lades mest på att drilla carvingsvängar och att köra offpist/lössnö. På UCPA får man ju låna utrustning - vilket alla andra gjorde - utrustning som var mer anpassade för pist och carving, men jag kan konstatera att mina Enduro hävdade sig nog så väl i pisten som de andras.

Vi hade förvisso bara sisådär 20-30 cm pudersnö, och den varierade från att vara riktigt torr och fin till ganska tung och trög. Känslan är att de går helt fantastiskt fint i lössnö och att de flyter som en kork. Trots det tunna lössnötäcket var det väldigt sällan jag gick igenom, lite förvånande med tanke på att den bara är en decimeter under foten.

Som sagt, snabb upp på kant, ett riktigt bra skär, flyter som en kork i puder och kvick i skogen... Vad mer kan man begära?

De av min gamla skidor som jag alltid kommit tillbaka till har varit mina Stöckli. Något säger mig att de fortfarande kommer vara överlägsna i riktigt jobbig snö, men är förvånad över hur stabil Enduron är. 

Jag köpte dem med ett par Shift-bindningar plus hudar eftersom planen ursprungligen var att använda dem för att tura. Tyvärr är det det enda jag inte hunnit testa än:(

Min uppsättning med Enduro och Shift väger förvisso lite mer än en ’renodlad’ turutrustning, men med tanke på hur skidorna beter sig på berget i övrigt är jag övertygad om att jag valde rätt. I slutändan tror jag att jag kommer spendera minst 90% av tiden utför och bara en lite del jobbandes uppför.

Var jag kommer från:
Tekniskt sett finns det många som åker oändligt mycket bättre än vad jag gör, men jag åker så mycket offpist jag bara kan och brukar ta mig ner där jag vill. Som förälder har dock fokus börjat flyttas mer och mer mot pisten...
Historisk sett har jag alternerat mellan tre par skidor; ett par Fischer pisträjser, Extrem Opinion (första utgåvan) och ett par Stöckli Stormrider Dominique Perret från 2008. Var egentligen rätt nöjd med den uppsättningen, men ville ha ett par skidor att tura på. Visade sig dock att det blev mer än ’bara’ ett par turskidor, framöver kommer the Enduro vara mitt förstahandsval för ’en dag på berget’.

Årsmodell: 2020
Åkstil: Testad i pist, puder, slask samt is
Testad längd: 180 cm
Åkarens vikt: 75 kg
Åkarens längd: 174 cm

Andrea Paul
Andrea Paul (Gäst)
2022-04-19
Notera! Den här texten har översatts av Google Translate.
Visa original
Styrkor:
lätt, lätt att svänga, stabil i höga hastigheter, sparar energi, är mycket kul i hög snö - skidorna är lätta där, mycket bra grepp i isiga backar

Svagheter:
Ingen

Sammanfattning:
En optiskt helt chic skida som bara är rolig. Levererade i tid, jag körde den i Kühtai i 1 vecka i april i vårtemperaturer. Jag skulle köpa den igen omedelbart och rekommenderar den till 100%. Jag beställde den direkt från Norse. Patrik gav mig detaljerade råd i förväg via e-post och rekommenderade rätt skidlängd och bindning för mig. Frågor besvarades snabbt och mycket vänligt.

Årsmodell: 2022
Åkstil: Pist/Pudder 80/20
Testad längd: 172 cm
Åkarens vikt: 68 kg
Åkarens längd: 178 cm


Emad
Emad (Gäst)
2022-02-28
Notera! Den här texten har översatts av Google Translate.
Visa original
Styrkor:
Lättviktig

Svagheter:
Monteringspunkten är verkligen löjligt framåt, du måste hålla tårna uppe så att du inte blir grävd i.

Sammanfattning:
Ganska besviken, hoppades på en mångsidig, äkta friåkningsskida, men den rekommenderade monteringspunkten gör det mycket svårt att svänga, de grävs in och fronten för kort måste du hålla tårna uppe så att du inte blir grävd i antingen dödade mina fyrhjulingar efter några åk... hade höga förhoppningar ☹️

Årsmodell: 2021
Åkstil: Pist
Testad längd: 188 cm
Åkarens vikt: 127 kg
Åkarens längd: 186 cm