Skidtest: Black Diamond Impulse 98 [2022]

Vi har teståkt en av nästa års skidor från Black Diamond – Impulse 98. En lättåkt och rolig allmountainskida som föll freerides teståkare i smaken.

Black Diamond Impulse är en ny serie skidor som kommer lanseras inför nästa vinter. Enligt Black Diamond själva så är detta lekfulla skidor med kortare svängradie än gamla Boundary och ska därmed vara tänkt att fungera på hela berget.

Hela serien sträcker sig från 98 till 112 millimeter och kommer i längder från 161 till 189 centimeter. Vi har valt att teståka den smalaste varianten, alltså Impulse 98 i längden 182 centimeter. Detta är sannolikt den bredd som är mest allsidig för åkning i Sverige och påminner sett till måtten om många andra skidor som vi testat, exempelvis Norse The Enduro, Atomic Maverick 95 Ti och Icelantic Pioneer 96.

Inuti denna skida hittar vi en träkärna av poppel utan förstärkning av metall. Rocker i tip och tail samt traditionellt spann under foten är ett vanligt förekommande formfenomen i denna kategori av skidor, och Impulse 98 är inget undantag. Klassiska former med en lika lagom svängradie på 18 meter. På pappret är detta den optimala allmountainskidan, men hur är det i praktiken?

Specifikationer:

Mått: 132-98-120 mm (@182 cm)
Längder: 161, 168, 175, 182 och 189 cm
Radie: 18 m (@182 cm)

Skidtestet har ägt rum i Kungsberget som är en stor anläggning på ett litet berg som levererade riktigt fina förhållanden under testningen. Skidan testades vid två olika tillfällen och mestadels av testet genomfördes i plusgrader med tillhörande slasksnö. Utanför de preparerade nedfarterna fanns tillräckligt med snö för att åka i skogen men något puder var det dessvärre inte tal om.

Dåså, det första som det går att uttala sig om är vikten. Eller ja, egentligen har jag ingen aning om vad skidan väger? Men jag känner ju vad jag har på fötterna. Och jag skulle säga att Impulse 98 fortsätter vara så där skönt lagom, den är inte fjäderlätt men det skulle helt klart kännas rimligt att montera en turbindning på denna modell. Lagom tung med andra ord.

Temat lagom fortsätter. Impulse 98 levererar precis vad det går att önska från en allmountainskida. Väl avvägda egenskaper som gör att de är lagom bra vad jag än utsätter den för. Den är rapp och kvick i sidled och går enkelt att sladda med, säkert mycket tack vare den relativt väl tilltagna rockern.

Skidan är mjukare än till exempelvis Atomic Maverick som har en del metall inuti, men jag tycker absolut inte att den är för mjuk. Det går att stå på bra och jag upplever aldrig att Impulse 98 blir fladdrig eller orolig hur fort jag än åker.

Allra bäst tycker jag Impulse 98 fungerar i skogen och i uppkörd terräng. Där är den riktigt lättmanövrerad och är lätt och snabb av navigera mellan träd och knölar. Åkningen utanför blir inte bara lagom, den blir riktigt rolig också.

När det kommer till stora skärande svängar i pisten så finns dock lite mer att önska i min mening. Svängradien är likt allt annat på denna skida väl avvägd för att fungera all typ av åkning, vilken den också gör. Men när jag kommer upp i hög fart och försöker pressa det där lilla extra för att maxa svängen så händer inte så mycket. Jag får inte riktigt den responsen som jag önskar och som jag fått när jag åkt exempelvis Norse The Enduro.

Bortsett från det tycker jag detta är en riktigt bra allmountainskida som i mångt och mycket fungerar till all typ av åkning. Den påminner mig mycket om Atomic Maverick 95 Ti. Skillnaden är att Impulse 98 är mer lekfull och lättåkt och därmed lämpar sig mer åt åkning utanför pisten medan Atomic Maverick tillåter mer aggressiv åkning i pisten men är lite kämpigare utanför, enligt mig åtminstone.

Sammanfattning:

Sammanfattningsvis så är detta ett riktigt bra alternativ för dig som letar efter en skida som ska fungera för all typ av åkning men som prioriterar lite roligare åkning i skog, slask och uppkörd terräng. Med en hybridbindning på så blir detta också en perfekt setup för dig som går uppför då och då men inte är beredd att investera i flera uppsättningar av skidor och bindningar.

+ Lättåkt från första stund
+ Lugn och stabil
+ Lekfulla i skogen

– Lite tröga i stora skärande svängar

Betyg: 4,5 av 5

 

Fler skidtest all mountain skidor

Om du är nyfiken på att se hur Black Diamond Impulse 98 står sig i konkurrensen mot andra modeller så spana in vår artikel om Bästa all mountain skidor.

Vad tycker du om Black Diamond Impulse 98?

Film när vi teståker skidan:

Vem är jag som har testat skidorna?

Namn: Petter Elfsberg
Ålder: 33 år
Längd: 187 centimeter
Vikt: Cirka 80 kilo
Bakgrund: Utbildad skidlärare (Steg 4) och har arbetat flera år som skidlärare samt professionellt som tränare på skidgymnasium (slopestyle och puckel).
Övrigt: Föredrar att åka offpist och har en förkärlek till breda skidor med rocker utan metall.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera