Bakistegs-pjäxans återkomst: Nordica HF

Bakistegs-pjäxan har sedan länge platsat bättre på museum än i skidbacken. Men nu är den tillbaka! För att stanna? Ja kanske i alla fall. Freeride har klämt och känt på Nordica HF på ISPO-mässan i München. 

Den klassiska pjäxmodellen som varenda skidåkare med enkelhet hoppade i under det glada 80-talet är lika tidstypisk som neonfärgade kläder och spikraka skidor. Och likt de flesta trender så kommer de tids nog tillbaka, putsade och välpaketerade, och nu är tiden kommen för denna hotdog osande antikvitet, bakistegs-pjäxan.

Nordica har utvecklat denna skönhet med beteckningen Nordica HF (Hands Free) som, precis som modellnamnet antyder, ska vara så pass enkel att komma i att ni inte ens behöver använda händerna.

Funkar detta? Varför behöver jag denna pjäxa? Kan jag inte rota fram ett original i ett garage någonstans istället? Frågorna är många, och vi ska försöka reda ut alla eventuella oklarheter kring Nordicas nygamla skapelse.

Pjäxan kommer i fyra olika varianter: HF Elite Heat GW, HF Elite Heat W GW, HF 110 GW och HF 85 W GW. Något röriga beteckningar men det är faktiskt inte så krångligt som det låter.

HF Elite GW är värstingen och har ett flex på 120, Michelin Gripwalk-sula och inbyggd värme som kan programmeras med hjälp av en app på telefonen. HF Elite Heat W GW är dammodellen som är något mjukare med ett flex på 95 istället, i övrigt är det inget annat än den anatomiska utformningen på dam- respektive herrpjäxan som skiljer dessa åt.

HF 110 GW och HF 85 W GW är den enklare varianten som inte innehåller Michelin-gummi i Gripwalk-sulan (hur viktigt det nu är?) och har ett mjukare flex på 110 respektive 85, precis som namnet också antyder. Dam och herrmodellen är likt HF Elite GW anatomiskt anpassade för bästa passform.

Och det är passformen som ska vara den största uppgraderingen i jämförelse med den äldre varianten av bakistegs-pjäxan. Det går att justera spännet i fram samt låsningen i bak för bästa passform och innerskon är en modern skapelse delvis tillverkad i kork, likt flera innerskor från Nordica. Kork ska vara ett material med god värmeförmåga som också enkelt kan formas. Att korken dessutom kommer från återvunna vinflaskor gör ju bara denna pjäxa ännu mer intressant. Nämnvärt kring passformen är att både skalet och innerskon är formbart vilket kan vara till stor nytta både för bootfitters och oss med märkliga fötter.

Öppningen där du kliver i pjäxan är riktigt stor. När spärren i bak på pjäxan knäpps upp så går det att öppna pjäxan hela 40 grader vilket ger en 35 procent större öppning i jämförelse med en traditionell pjäxa.

Och ja, den är väldigt enkel att komma i. Du kan bokstavligen talat hoppa i den denna pjäxa. Och med två enkla manövrar med handen eller foten så sitter pjäxan… som ett smäck?

Nja. Men den sitter i alla fall fast på foten. Hälgreppet är långt ifrån optimalt, men det var längesedan en pjäxa var så bekväm som denna. Och det är ju en del av poängen med Nordica HF, prestandan är inte det viktiga, det har heller aldrig någon påstått.

Målgruppen är äldre skidåkare som inte gärna böjer sig ned mot sina egna fötter i onödan, det är ju ändå oftast ett gissel att få på och av sina pjäxor. Och lösningen på detta gissel presenterar verkligen Nordica på årets ISPO-mässa i München, Nordica HF har till och med en platta med hål i som är anpassad för att du ska kunna öppna upp pjäxan med hjälp av staven, och det fungerar faktiskt.

Så för personer som prioriterar komfort före prestanda så är ju faktiskt bakistegs-pjäxan klockren. För en pjäxa behöver inte sitta som ett korvskinn längs fotlästen, hur många av oss har inte plogat ned för barnbacken i uppknäppta pjäxor exempelvis? Och om denna pjäxa kan få den äldre generationen att åka skidor med sina barnbarn i några år extra, då är det väl positivt?

Nåväl. Nordica HF finns i butik till säsongen 2020/2021 med en prislapp som landar kring 5500kr. Ett saftigt pris för en antikvitet kan tyckas, men med tanke på alla tekniska innovationer som denna pjäxa faktiskt innehar så är detta nog väl investerade pengar för den som fått en slant kvar på pensionen.

Video från ISPO-mässan om Nordica HF:

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.