Bakistegs-pjäxan är här för att stanna: Allt om Atomic Savor

Praktisk och enkel eller bara fånigt retro? Oavsett vilket så är bakistegs-pjäxan uppenbarligen här för att stanna. Freeride har tittat närmare på Atomic Savor som tillhör den andra generationens bakistegs-pjäxor.

2019 blev året då den klassiska bakistegs-pjäxan gjorde comeback på skidmarknaden. Det var då som Nordica som nådde ut brett inom denna rådande retro-trend, med sin modell Nordica HF, och därmed blev bakistegs-pjäxans pånyttfödda pionjärer. Om det går att kalla ett varumärke bakom ett urgammal innovation för pionjär?

Nåväl, i skuggan av denna hypade modell, från ovan nämna tillverkare, så har även Atomic faktiskt också lanserat en pjäxa med insteg bakifrån. Precis som på den gamla goda tiden som alla med åldern inne minns.

Savor heter Atomics variant av denna nygamla företeelse och åter igen bubblar det genast upp ett antal frågor. Vem är denna pjäxa till för egentligen? Varför är det bara ett spänne? Går det inte lika bra att rota fram morsans gamla från garaget?

Mycket oklarheter, men vi ska försöka reda ut alla eventuella frågeställningar kring denna intressanta pjäxa.

Atomic Savor kommer i fyra olika varianter, Savor 75 W, Savor 95 W, Savor 80 och Savor 100. Kort och gott så är det två dam-modeller (Savor 75 W och Savor 95 W) och två herrmodeller (Savor 80 och Savor 100) där passformen är anatomiskt anpassad efter fot och underben. Dammodellen kommer i två olika flex: 75 respektive 95, precis som namnen antyder och herrmodellerna är något styvare och finns i flex 85 och 100, som därmed heter Savor 80 och Savor 100. Inte så krångligt ändå.

Bortsett från passform och flex så är det inga större skillnader mellan dam- och herrmodell. Vikten på pjäxan är relativt lätt och sträcker sig mellan 1300 gram till 1650 gram beroende modell och samtliga modeller kommer med Gripwalk-sula. Lästen mäter 102 millimeter och går därmed in under den bredare kategorin och den fasta vinkeln på pjäxan mäter 13 grader. Så Savor är alltså något mer upprätt än exempelvis storsäljaren Atomic Hawk, som har 15 graders vinkel som standard.

Pjäxan har endast ett spänne och det är placerat på pjäxans överdel och mister om runt smalbenen till skillnad från konkurrenten Nordica HF som har sitt spänne över fotleden. Atomics placering av spännet bör ju rent hypotetisk leda till något försämrat hälgrepp, men det låter vi vara osagt tills den dagen vi får prova pjäxan.

Men vem är denna pjäxa egentligen till för? Fredrik Mandt, Brand Marketing Manager Atomic, svarar så här:
– Savor är ett väldigt gott exempel på att Atomic försöker att skapa bättre skidupplevelse för alla skidåkare oavsett nivå. Det tar tid att etablera ett sådant här koncept, men Atomic Savor är en perfekt pjäxa för nybörjare.

 

Summa summarum, Atomic Savor är en pjäxa för alla som prioriterar komfort före prestanda. En enkel pjäxa att både komma i och ur nedskalad till sin allra enklasteform, helt utan onödiga detaljer. Sannolikt en helt perfekt pjäxa för dig som är ny i skidbacken, äldre personer eller småbarnsföräldrar som tillbringar större delen i barnbacken.

Prislappen ligger mellan 2000kr till 4000kr beroende på vilken av modellerna du väljer. Prisvärt i sammanhanget då den enda konkurrerande modellen på marknaden idag, Nordica HF, kostar kring 5000kr.

Text: Petter Elfsberg

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.