...

Bonusspår försäsongsträning – Vattenhopp

Elina Vesterlund delar med sig av sina bästa knep när det kommer till försäsongsträning på vattenhoppet.

För att slänga snyggare bakåtvolter utför klipporna eller sätta bättre tick i parken krävs övning. Sommartid är det ont om snö i bergen, men för hårt satsande finns vattenhoppet som en räddare i snönöden.

Freeride tog några tips från Elina Vesterlund, freestyleåkaren som bland annat instruerar nyfikna vattenhoppare genom InspireUs.

Hur pass mycket bättre blir du i luften som skidåkare genom att träna på vattenhoppet?
– Man blir framförallt mer bekväm med att vara i luften och får en bättre känsla för vart man är och hur man kommer att landa. Hoppar man mycket vattenhopp blir man säkrare på de trick man gör och kan ge sig ut i ett hopp av snö med större självsäkerhet. Testar du ett trick på snö för första gången underlättar det väldigt mycket om du har gjort det på ett vattenhopp innan. Då har du redan en känsla för luftfärden och behöver inte bara kasta dig ut i det okända.

För nybörjaren, vad är det viktigaste att tänka på?
– Att stå stabilt på båda fötterna, sen är det bara att tuta och köra!

Jag bor långt ifrån närmsta kända vattenhopp, finns det ett sätt att hitta hopp eller kubbar dit jag kan söka mig för att börja träna vattenhopp?
– Det finns vattenhopp på några ställen runt om i landet. Det finns ett i Järpen, där jag brukar hålla till. Sen finns det på Bosön i Stockholm, på Snow Camp i Säfsen och ett i Umeå. Det kan förstås finnas fler som jag inte känner till, men om man hör av sig till en skidklubb i sitt närområde kanske de har något tips på närmsta vattenhopp. Annars kan man höra av sig till skidklubbarna i närheten av de vattenhopp som jag nämnde så kan man få mer information via dem.

Om jag är händig och vill bygga ett eget hopp, går det hitta tips på hur det perfekta hoppet utformas?
– Google och bra kontakter är nog din bästa vän när det kommer till att bygga ett perfekt vattenhopp. Jag själv har på min höjd byggt lådbilar, så jag är kanske ingen vidare hjälp… Mitt tips är att ta kontakt med de som har hand om något av vattenhoppen i vårt avlånga land, så kanske man kan få information om vattenhoppsbygge på den vägen.

Hur stor är skillnaden att gå från att träna på ett trick på vattenhoppet till att testa tricket på snö?
– Känslan i luften är väldigt lik på vattenhoppet såväl som på snö. Det som är den största skillnaden när man går från vattenhopp till snö är känslan när man åker in mot hoppet. På ett vattenhopp kan man varken svänga innan eller på hoppet deftersom man åker på en plastmatta, medan man på snö kan göra just det. Ofta kan det till och med kännas lättare att göra tricket på snö än när man gjorde det på vattenhoppet just eftersom man har mer kontroll på skidorna i ett snöhopp än i ett vattenhopp.

Elinas tre Detta-måste-du-tänka-på:

  1. Det är bara vatten. Står du på skidorna hela vägen ner för rampen så kommer du att landa i vattnet. Med våtdräkt och flytväst på så blir vattnet för det mesta förlåtande mjukt att landa i.
  2. Ta det i din egen takt. Öka fart och svårighetsgrad när du känner dig redo.
  3. Hoppa aldrig ensam. Trots att det bara är vatten och det (peppar peppar) sällan händer något så är det alltid safety first. Om någonting skulle ske så vill man ha minst en polare på plats.

Om man är tjej och nyfiken på att lära sig mer, hur gör man för att anmäla sig till InspireUs vattenhoppsession?
– Man klickar bara in sig på InspireUs hemsida: www.inspireus.se
Campet äger rum den 11:e augusti i Järpen utanför Åre och riktar sig till skidbrudar. Jag skulle verkligen rekommendera att vara med om du har möjlighet, det kommer bli fett!

Om man är kille, finns det en liknande session?
– Jag vet att bland annat Snow Camp i Säfsen har camps för både killar och tjejer. Mer info om det hittar man på deras hemsida.
I nuläget vet jag dock ingen liknande vattenhoppsession öppen för alla, men det är helt klart något som bör anordnas! Vattenhopp är bland det roligaste som finns och alla som vill borde få chansen att testa!

Elinas tips på utrustning du behöver för att hoppa säkert

  • Skidor (gärna ett par gamla som inte är allt för breda)
  • Pjäxor 
  • Våtdräkt
  • Flytväst
  • Hjälm (som täcker öronen) 
  • Fångremmar (kan vara två repbitar eller spännband som man fäster skidorna i pjäxorna med, så att de inte åker ner på botten om man tappar dem.) 
  • Våthandskar (om man har, annars klarar man sig utan)

Text: Axel Adolfsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.