Åre recensioner

Skidorter i Sverige
Vad tycker du om Åre?
5
4
3
2
1
Fullt ös
2023-04-17
Åre v. 13 2023 kommer jag nog aldrig glömma. Så här bra kan Åre och skidåkning i Sverige vara när den är som bäst - helt enkelt skitbra! Strålande sol varje dag och fin natursnö gör det förstås lätt att vara positiv. Men man kommer inte runt det faktum att Åreskutan är ett jäkla bra berg att åka skidor på, både i och utanför pisten. Många gillar att spy galla över Åre men jag tycker att det är orättvist. Att Skutan blev utsett till Sveriges bästa offpistberg 2023 här på Freeride säger en hel del.
Åre är väderkänsligt. Men det gäller ju egentligen all skidåkning. Och visst förstår man att systemet blir råddigt om toppliftarna är stängda - men det gäller ju en mängd andra skidorter (looking at you, Trysil). Men när solen skiner och snön är bra, då är Åre jäkligt bra.

Johan T
Johan T (Gäst)
2023-03-06
Skitväder en hel vecka, först regn sen blåst. Dyrt som attan, liftsystemet håller inte för blåst utan så snabbt det blåser upp och liftarna stängs så samlas alla åkare i botten av systemet och det blir långa köer. Det finns ställen med bättre prisnivå, bättre åkning och färre folk på annat håll.

Vintersemester
2023-03-06
Allmänt dåligt intryck, varit där många gånger innan vi definitivt släppte Åre och började åka till Alperna när min dotter var 9 år.
- dålig infrastruktur,
- liftar som stannar stup i kvarten,
- betydligt sämre och enklare liftar än de stora skidorterna i Alperna,
- enklare liftar av ankarliftsmodell,
- liftköer upp till 1 h och alldeles för många människor på liten yta,
- enorm väntetid på restauranger för att äta lunch,
- bara 2 backar från Åreskutan ned mot Gondolen,
- backar blir uppåkta efter kort tid.
Lägg pengarna på en resa till Alperna istället är mitt tips.

Jeanette
Jeanette (Gäst)
2023-02-28
Detta blir sista gången i Åre på många år framåt. Känslan av att Skistar vill mjölka ur så mycket pengar de bara kan av besökarna blir tyvärr starkare för varje säsong.

Med liftkortspriser i nivå med Alperna, men med ett mycket mindre, sämre och mer väderkänsligt system (och backar!) är det inte värt det. Det som fick oss att återvända i år är byn och utbudet av restauranger, men det räcker inte.

Efter en nästan rekorddålig sportlovsvecka i år är det mer motiverat för oss att lägga pengar och semesterdagar på Alperna i fortsättningen. Inte värt att chansa på Årevädret ett år till, eller att ge mer av våra pengar till Skistar.

spokar
2023-02-22
Duved regerar!

Vi var i Åre och vände. Tyvärr lite för kass backprepp, blankis med konstsnöpuder i de roliga backarna. Förstår att Skistar vill spara isen för att förlänga säsongen, men det finns gränser.

Som f.d. pistmaskinförare undrar jag hur det är ställt med Sveriges svar på Alperna? Monterat längst bak på Åres pistmaskinerna måste det sitta finfina fräsar i nyskick. De används aldrig, synd med det saftiga liftkortspriset. Hmmm.

Duved/Tege regerar som vanligt, kan rekommenderas. Vid dump så ligger snön orörd länge... ✌️

wrede44
2023-02-09 (Ändrad: 2023-02-09)
När Åre är bra så är det riktigt bra med svenska mått mätt. Men Åre är aldrig bra.
Jag har varit där flera olika tider under säsongen men tyvärr verkar vädergudarna inte vara med mig. Det regnar ofta i Åre och skutan är sällan öppen. Detta resulterar i att det blir sjukt mycket folk i liftarna och långa köer. Backarna är generellt rätt dåliga jämfört med andra orter. De blir snabbt uppåkta och fylls snabbt av många åkare. Tyvärr ser det inte särskilt ljust ut med tanke på klimatförändringar som pågår. De varmare perioderna blir fler och längre.

Restaurangerna i Åre by med omnejd är riktigt bra. Restaurangerna i backen är inte lika bra, framförallt i förhållande till vad det kostar. Enstaka restauranger är riktigt bra i backen.

En riktigt dålig sak med Åre som dessutom är svårt att åtgärda är själva liftplanlösningen. Det går inte att ta sig fram lätt på berget. Ofta hamnar man i ett läge där man måste åka hela vägen ner till botten vilket resulterar i långa liftköer, lång tid att transportera sig och för mycket folk i backarna längs ner. Åre är inget stort berg jämfört med andra skidorter i Europa men det tar sjukt lång tid att åka från ena till andra sidan.

Prisbilden i Åre är sjukt hög. Allting kostar till premiumpriser, till och med snabbmaten är dyrare i byn än någon annanstans i Sverige. Det är sällan så bra som man betalar för.
Liftkort, bonde, parkering, mataffären, allting är bara dyrt. Med tanke på att Åre drar folk året om förstår jag inte varför allt är så fruktansvärt dyrt.

Det som är bra däremot är afterski.

Sammanfattningsvis tycker jag tyvärr att Åre inte levererar. Det är dålig planlösning av liftarna och backarna. Vädret är känt för att vara riktigt dåligt och är ofta dåligt. Det är tokdyrt i princip alla kategorier vilket suger lusten ur den lilla glädjen man har kvar när man konstaterat att åkningen suger.
Jag åker sällan till Åre och med tanke på prisbilden så kan man ta sig till andra orter i Europa för samma pengar.

Åre är som en trisslott, i bästa fall vinner du tillbaka 30kr, bättre än så är det inte.Boogurra
Boogurra (Gäst)
2023-01-09
Har alltid varit en beundrare av Åre, men efter den senaste veckan dröjer det länge innan vi återkommer. Girigheten har slagit igenom på Skistar och i det sk barnvänliga Björnen suger man ut barnfamiljerna genom att ta betalt för parkering (jag vet hela Skistar) och kräva skipass även i de minsta knappliftarna, vilket gör det dyrt för två föräldrar att åka samtidigt med olika barn.

Kapaciteten i liftarna är ett skämt, speciellt mellan Björnen & byn och när det blåser på och VM8:an stängs (ofta) samlas alla på ett fåtal liftar och köerna blir 30min långa. Öppettiderna 9,30-15 i januari är för dåligt och möjligheten till kvällsåkning liten. Massor av stopp i liftarna som tog evigheter (5-10min) att lösa i -15grader spär på irritationen.

Produkten som levereras lever verkligen inte upp till de ca 2900kr som liftkortet kostar.

Blir Härjedalen nästa nyårsvecka.

//Besviken kund och aktieägare.

Therese82
2023-01-09
Det har byggts alldeles för mycket bostäder kontra liftkapacitet. Inte ovanligt att vänta 30-60 på liften. Fullt i restaurangerna i backen jämt. Skulle aldrig åka hit under sportloven. Många liftar stängda så fort det blåser.

kyllebylle
2023-01-04
Det går inte att hitta ord för hur giriga de varit i exploateringen av Åre. Vi fick stå i kö upp mot 60 min per lift. Galenskap.

pelle
pelle (Gäst)
2022-12-08
Sveriges enda riktiga skidområde