Recensioner om Åre

Skidorter i Sverige
Vad tycker du om Åre?
5
4
3
2
1
Ubbe
Ubbe (Gäst)
2017-04-28
Åre är ju egentligen en väldigt fin liten ort som tyvärr blivit totalt överexploaterad senaste åren då alla kändisar och aktieklippare från -08 land ska dit och klämma lagg och visa upp sig på krogen. Och byns mysiga stämning försvann med det.
Enorma köer om du har otur att åka dit en dag med fint väder, och väldigt många nybörjare i backen som är osäkra och vimsar runt i pisten.
Nej, Åre var kanon för 20-25 år sedan, sedan har det bara gått utför tyvärr (hehe). Vart alla liftpengar har gått vet jag inte, antalet gästbäddar har ju helt klart ökat betydligt mycket mer än liftkapaciteten.
Om man åker dit för att kröka och festa, så okej, men för dig som vill ha mycket skidmil i benen -välj alperna.

HenricA
HenricA (Gäst)
2017-02-21
Åre klart överskattat!

Efter att ha tillbringat vecka 7 (som är sportlov i Västsverige) i Åre/Duved kan man konstatera att de är klart överskattade som skidorter. Visst om solen skiner , snöddjupet är minst 50 cm, temperaturen -5-10 , dimman håller sig borta och blåsten uteblir kan nog Åre höra till de bästa skidorterna i Sverige. Men att jämföra med Alperna.....gör nog bara de som inte varit i Alperna. Enligt många trogna besökare är dåligt väder i januari och februari snarare regel än undantag. Och detta är ju avgörande för skidåkningen.
Då högfjällområdet oftast håller stängt på grund av dimma och blåst blir det inte mer med fallhöjden än många andra svenska anläggningar.
Annars är det trevligt med långa sammankopplade nedfarter och möjlighet att åka med frekventa skidbussar mellan Åre och Duved.
Åre lever högt på sitt rykte men utan tävlingsarrangemangen och den relativa närheten till Stockholm och Mälardalen hade nog många valt andra orter! Och vänta till mars så kanske det blir bättre!

John
John (Gäst)
2016-03-24
En vindstilla solig dag på Åreskutan med utsikt över Sylarna och hela fjällvärlden runt om och 20-tals olika åkalternativ i olika färgkulörer nerför är fullkomligt oslagbart i Norden! Tyvärr är inte alla dagar soliga och vindstilla. :-)

Igor Ahlbaum
Igor Ahlbaum (Gäst)
2016-03-14
Åre är helt klart sveriges skidmecka .överlägsen fallhöjd och fantastiskt alpkänsla.bästa skidorten i Sverige .konstigt att folk klagar på att det är mycket folk . jag är från Stockholm och åker vecka 10 eftersom det är mindre folk då och det är verkligen inga större köer vid någon lift.
Mars är bästa månaden för skidåkning i åre
Positivt :
Riktigt långa och krävande backar
Sveriges tuffaste skidåkningen röda backar är som svarta i andra skidorter
Man blir riktigt ansträngd efter en dag i Åre
Vm backar
Många backar
Fallhöjden
Duveds carvingbackar är super
Stendalen och tväråvalvet
Offpisten verkar vara lättillgänglig och ha ett stort utbud överlägset i Sverige men själv åker jag inte offpist och vet inte hur det är
Soligt väder på skutan är grymt
Det finns flera barnområden
Mångfald av backar . ingen backe är den andra lik .I andra svenska skidorter är alla backar väldigt lika varandra
Mycket sittliftar
Kabinbanan
När det är dåligt väder högt upp på berget så kan man åka längre ner runt sadeln och Vm6an
Rödkullen och ulledalen är mycket mysiga områden som inte blir uppkörda.
God och hemlagad mat
SuperFina boenden
Vackert, sveriges finaste skidort
Negativt:
Dyrt både maten , liftkorten och boendet
Restaurangerna ligger väldigt långt ifrån varandra eftersom berget är så stort
Backararna blir uppkörda lätt
Gästrappet alltid full med folk och uppkörd
Skutan är hemskt när vädret är dåligt
Ingen lift till toppresturangen över kabinbanan
Kan vara blåsigt men jag upplevde aldrig det
Alla resturanger har samma meny
Stora avstånd vid ulledalen

Christoffer
Christoffer (Gäst)
2016-03-02
Läste igenom några recensioner och kunde inte låta bli att kommentera. Jag har varit i Åre nästan varje år den senaste 25 åren.

-Att klaga på priser och köer är bara märkligt. Åk inte skidor under lov-veckorna eller åk till mini-system om en tycker det är ett problem...Jag själv har kunnat undvika lov-veckorna det senaste decenniet, och därmed inte upplevt liftköer de senaste åren.

-Såg en riktigt rolig kommentar om "fartdårar" nedan... Fick mig att skratta... håll dig i Björnen eller Ullådalen om du inte kan åka skidor ordentligt. Dessa delar av systemet är utmärkt för barnfamiljer.

-Åre har Skandinaviens bästa pist-åkning. Finns inget som ens kan konkurrera om detta. Fallhöjden är överlägsen och utbudet av riktiga backar är ojämförligt mot allt annat.

-Bästa veckorna är helt klart i mars, efter sportloven och innan påskloven. Då är högzon oftare öppen och det är fortfarande kallsnö. Januari och februari (innan sportloven) är också riktigt bra så klart, men då är endast störtloppets övre del (och eventuellt röda rappet) öppet i högzon, givet att det inte blåser (vilket det ofta gör), resten av högzon öppnar inte förrän senare på säsongen.

-Jag skulle inte rekommendera April, om en inte vill hoppas på riktigt tur med vädret. April innebär oftast plusgrader och dålig snö.

-Störtloppsbackens nedre del är tyvärr i princip alltid stängd för träning eller tävling. Det är bittert eftersom det är Sveriges bästa alpina backe. Att åka topp-dal via Störtloppets övre del och sedan gästrappet eller lundsrappet ger dock en upplevelse och fart som inte något annat system i Sverige kan jämföra sig med.

-Tänk på att VM8:an öppnar en timme tidigare än resten av systemet i början på säsongen - pistningen förstörs snabbt i backarna runt 8an så det gäller att vara uppe i backen vid öppning.

-För den som kan tänka sig lite sämre åkning när det blivit uppkört i större delen av systemet rekommenderas Tegefjäll, Duved och Stendalen. Dessa delar ofta relativt orörda även på eftermiddagen. Kolla också in Tottbackens sista del, ner mot Hotellet. Denna del är totalt orörd till och med nära stängning, eftersom ingen åker där. Den delen av backen är patetiskt kort, men lite kul med nypistad åkning till och med timmen innan stängning. Kan vara värt ett åk.

fredrik
fredrik (Gäst)
2015-05-02
Det är intressant att se vad omdömen varierar. Personligen håller jag med i allt som Rasmus för fram. Förstår om man kan bli besviken om man bokar en vecka som det var vecka 9 i år med lite snö och köer när inte högzon var öppet. Men mest av allt måste ändå många av de sura inläggen handla om att man inte kan gilla allt och helt enkelt är ute efter något annat än vad Åre erbjuder, men förstår det inte och dessutom kanske rent finansiellt borde åkt någon annan stans. För visst kostar saker och ting i Åre om man väljer att nytta det som finns. Åker man dit och inte kan göra det får man leva med det eller sluta tjura. Det kanske inte är så himla lätt. Men det är inte dyrare än i t ex Östersund, Linköping eller andra städer. Liftkortspriser, javisst är det dyrt. Men om jag jämför med andra orter och vad jag får i form av liftkapacitet så är det svårt att avgöra. Själv har jag varit i Åre från och till under 30 års tid. I stort sett allt är till det bättre. Såklart kan man ibland sakna den där gamla byn som fanns en gång. Men jag tar hellre ett stort utbud och inte minst vet jag att det inte är en liten by längre utan en liten stad.

Visst är vädret instabilt som alltid i fjällen. Men de där dagarna då solen lyser och det är vindstilla och man står där på toppen för ett åk på baksidan har man förlåtit allt och lite till. Mitt tips är att inte vara så låst till att nöta skidåkning i liftarna varje dag. Gå en topptur, fiska, eller åk lite turskidor och passa på att åka i backarna när det är finväder. (det gäller såklart inte bara för Åre) Finns massor att göra. Det jag kan hålla med om är fånigt och gravt missvisande är att snörapporten säger Åre. Den är från Rödkullen som bekant ligger högre upp mot Ullådalen. Detta är dock något av mitt i backen men det borde framgå att det inte är Åre by som gäller. Många känner sig nog rätt lurade och förvånade då det står 45 cm men är rätt precis 0 cm snö i Åre centrum. Ett tips till "turistansvarig" vore att ta efter alpbyarnas rapportering som ofta har med snödjup högzon och dalen. Ofta kan det vara 1,5 meter i högzon i Åre men inget Åre centrum. Det vore intressant att veta.

Rasmus
Rasmus (Gäst)
2015-03-04
1) För 10 år sedan åkte rika stockholmare til Åre för att köpa red bull vodka och spruta skumpa. Idag går dom på restaurang och köper mat från de lokala bönderna och samerna. Ingen plats i hela Sverige kan mäta sig med västjämtland när det kommer till förmågan att frambringa lokal mat. Det är inte ett påstående. Det är så. Det beror på lokalpatriotism.

2) Snödjupet varierar på alla skidorter. De senaste 20 åren har Åre haft mer snö än Sälen 15/20 vintrar. Men något pudermecka är det absolut inte. Men högzon är unik i Sverige. Förutom de sista två vintrarna kan Åre betraktas som en plats med stabilt kallt klimat. Liftköerna har minskat drastiskt de sista 10 åren. Antalet skidåkare har inte ökat, men den pistade åkytan har ökat med 40% och liftarnas kapacitet är grym. Vecka 9 i Åre har inte mer kö eller is än i Vemdalen. Men kö är det. Så då åker man skidor i Duved istället. Eller Trillevallen!

3) Åre är den enda skidorten i Sverige som faktiskt drivs av lokala små entreprenörer. Fastän folk verkar tro att skistar äger byn. Men det är inte sant. 95% av restaurangstolarna ägs av privatpersoner. Få av dom bli rika. Butikerna och restaurangerna är inte dyrare än någon annanstans. Dom ägs av lokala invånare. Folk som bor i Åre tjänar generellt väldig lite pengar, men ingen åker till Östersund för att handla på Willys. Man vill att Ica i Björnänge och Mörsil ska finnas kvar, och ha råd med det ekologiska tilbud som förväntas i västjämtland. Många har tjock-tv, alla har bra hälsa och äter vettig mat. Ingen bjuder på dansk gris. Aktiviteter väljs efter väder, ibland måste man gå på turskidor för att njuta av skaren.

4) Åre handlar inte om skidåkning. Det handlar om att komma till Sveriges enda fjällnära civlisation. Jämtlandsfjällen startar söder om älven. Där finns väglöst land som du kan vandra i ett helt liv utan att gå tom för nya fjälltoppar. Eller cykla, ro eller paddla.

5) I Åre kommun, som är lika stor som skåne och Blekinge tillsammans, bor det 10\'000personer. Och där ligger Skäckerfjällen och Bydalsfjällen som snörika! Snörmängd är ett lokalt fenomen. Dom som letar finner.

Christopher
Christopher (Gäst)
2014-02-05
Jag håller med Fredrik, är stamgäst i Åre om vårarna sedan 15 år tillbaka och har upplevt en utveckling mot det negativa. Det största hotet var sen tidigare att snobbiga huvudstadsbor från Stureplan eller annan "rik" stadsdel invaderade Åre och definitivt köpte ihjäl orten. Och ortens invånare accepterade det. Vår stugägare är inte längre stugägare, han ägde alla alpstugorna strax väster om kabinbanans dalstation. Nu har han sålt alla och dessutom har ett större hus byggts öster om stugbyn nästan direkt under kabinkabeln.
Nu har han endast kvar Gästhuset nere vid torget och det funkar fint, huvudsaken man har tillgång till bastu. =)

Och Holiday Club är ett tecken på att byn blir mer och mer jippoproppad med kommersiella verksamheter. Visst, till viss del är det bra men att byn är sönderköpt av "utlänningar" är trist att se. Skistar har ju heller inte motverkat detta precis, utan utnyttjar det tillfullo med radikala prishöjningar varje år på skipass. Visserligen går dessa höjningar till kommande liftprojekt men jag tror inte allt finansieras av detta. Man lockar fortfarande turister i hög skala trots dessa höga liftkortspriser.

Restaurangbesök är dyra oavsett alpby i Sverige eller Alperna. Åre är ju dock klart dyrast i landet, förståeligt dock.

För att göra det ännu värre har SJs nattåg till Åre fördubblats i pris jämfört med 10 år sedan. Vi tog alltid tåget från Alvesta till Åre då, nu är det mer lönsamt att ta bilen, tyvärr. Tåget var kanon, man kom fram utvilad på söndagsmorgonen till oftast en solig morgon vid Åresjön. Ska SJ eller annan operatör få oss på ett tåg igen får de tänka på vad folk gör annars, tar bilen. Och då har ju poängen med att åka kollektivt återigen havererat. Det ska vara billigare att åka tåg (och buss) för att gynna folk att hoppa bilarna och därmed slippa utsätta den redan hårt ansatta miljön och klimatet för annars onödiga påfrestningar.

Man är beroende av högzon för att slippa sönderåkta nedfarter i lågzon. Är högzonen stängd en sport- eller påsklovsdag (för Stockholm) är det kört nere i lågzon, proppat med folk och pucklar stora som en meter bildas ibland i värre fall. Så ett tips, undvik att åka på skollov (dessutom dyrare boende) och åk i mitten eller slutet av mars för bästa skidåkningsförutsättningar väder- och snödjupsmässigt.

Vi är dock inte beroende av att lägga skidresor på dessa tidpunkter om året längre, skönt det. Vi drar till Åre vecka 12 och då förväntar jag mig inga direkta liftköer bortsett från någon helgdag vid klart och fint väder. Är extra nyfiken på vad de nya liftarna kommer prestera.

Nizze P
Nizze P (Gäst)
2014-01-03
Men inte faan stämmer snödjupet från hemsidan. Max 5 cm utanför pisten och kanske 20 i pisten. Massor med sten och ren blankis. Högzon stängd. Tragiskt. Bra shopping men dyra priser.

Michael
Michael (Gäst)
2013-12-29
Var i Åre i början av januari 2013 och blev bekymrad över en hel del. Att högzon var avstängd hade jag i och för sig räknat med men bemötandet av personal var tragisk. Skulle betala liftkort för dagen och just när jag betalat informerades jag om att liften öppnar en timme senare.
På en av restaurangerna i Björnen där jag åkte med min son beställde jag gulasch, trodde jag, men fick någon mesig buljong med mikroskopiska bitar kött. Till detta serverade de två skivor industribröd. När jag bad om mer bröd för att bli mätt blev jag informerad om att de hade goda smörgåsar jag kunde köpa.
Att sedan många pister var isiga, blandat med hänsynslösa fartdårar som åkte skrämmande nära, framför eller bakom min tioårige son var inte bra.
Visst fanns det många trevliga pister men i Björnen där vi åkte på förmiddagen kunde liftköerna ta andan ur en.
Men självklart var det härligt att kunna åka litet skidor. Men mer än så var det inte.
Åker hellre till Alperna där maten är godare, vädret bättre och skidåkningen är bättre. (understatement) Tre små detaljer jag känner är nog så viktiga på en skidsemester.