Recensioner om Åre

Skidorter i Sverige
Vad tycker du om Åre?
Peter
Peter (Gäst)
2018-02-28
Blåa transporter och liftköer = vecka 9. Undvik Åre denna vecka!

Skidhjon
2018-02-20
Jag vill bara slå ett slag för Duved. Såklart kan skidåkningen inte mäta sig med Åres högzonsområde en solig dag, men annars finns det inte många bättre ställen i Sverige. Pister för alla. Grönt till rött. Inte mycket svart. En del ganska kul off-pist om det har snöat. Trevligt och avslappnat lunchställe. Men framför allt - nästan inget folk!

Adam N
Adam N (Gäst)
2018-01-02
Erbjuder mycket bra piståkning och även lössnö för den som vet var man skall leta!

Kambiz
2017-12-30
Bästa


Frida
Frida (Gäst)
2017-12-26
Grym skidåkning all over berget oavsätt om du är proffs eller nybörjare så är Åre nått för dig

HelenaKall
2017-12-14
Magi! Jag älskar Åre. Finns inget härligare än långa lekfulla dagar på skutan eller i de olika skogslinjerna.
Bra lunch i backen och härligt häng på kvällarna i byn!

SaMat
2017-12-08
Har alltid uppskattat åkningen i Åre och det blir flera besök varje säsong. Det är ett stort skidområde med en god variation på nedfarterna, det finns gott om barnvänliga alternativ och det finns möjlighet till väldigt trevlig offpiståkning.

För barnfamiljen och nybörjarna skulle jag framför allt rekommendera skidområdet Björnen där i princip alla backar är anpassade för enklare åkning. Här finns gott om aktiviteter för de minsta, restauranger och boenden. Den som vill glänsa med skidkunskaperna kan enkelt komma åt den svårare åkningen genom att transportera sig pistvägen till backarna vid Åre by. Endast det mindre skidområdet Duved är inte sammanflätat med Åre (ett och samma liftkort funkar dock överallt), men jag kan garantera att utbudet av skidåkning i Åre och Björnen är tillräckligt även för den som planerar att stanna en hel vecka. Vad gäller kvaliteten på backarna så är den god. Det går inte att klaga på underhållet, men tråkigt nog ser lågzonen ut som en puckelpist framåt eftermiddagen. Hela skidområdet känns överfyllt med sittliftar så mjölksyra i låren är inte en ursäkt för att gå hem innan stängning.

Hunger är sällan ett problem då det finns gott om restauranger i backarna. Maten är mycket god, men den kostar en slant. Prismässigt kan sägas att hela Åre ligger i toppkant, även om priserna inte känns helt orimliga. De dyra priserna omfattar även liftkorten, men med hänsyn till den åkning som Åre kan erbjuda i förhållande till andra svenska skidorter så tycker jag att liftkortet är värt pengarna. Boenden finns det gott om, men det kan vara en bra idé att boka i tid om man åker under högsäsong eller under något större evenemang. Även boendet kan kosta en del, men det finns billigare alternativ att hitta, särskilt under lågsäsong.

Under en solig dag är Åreskutan ett fantastiskt ställe att besöka. Underbar utsikt och om om viljan finns kan man ta sig ner genom ett offpiståk på Åreskutans baksida. Som vanligt i fjällen kan vädret vara ostabilt, men jag upplever att det oftare blåser i Åre än på andra skidorter. Observera dock att detta är en högst personlig upplevelse och jag vet inte om det faktiskt är så. På grund av blåsten är dock högfjällsområdet ofta stängt, vilket begränsar möjligheterna till åkning.

Åre by är en väldigt trevlig plats och till skillnad från många andra svenska skidorter så finns det faktiskt en by att strosa runt i! Det finns också möjlighet till andra aktiviteter än bara skidåkning, t.ex. fiske och långfärdsskridskor. Ett besök på Åre chokladfabrik är ett måste! Även om skidåkningen är Åres största fördel, finns det mycket att göra här på sommarhalvåret, t.ex. fjällvandra eller cykla downhill. Vill du sätta avtryck kan du också bjuda svärmor på tandemskärmflygning.

Själv åker jag till Åre i första hand för offpiståkningen, som är fantastisk. Det gäller bara att pricka in de bra snödagarna och vara på plats före alla andra. Åkningen utanför pisterna finns i varierande svårighetsgrader så det är enkelt att hitta någonting som passar just dig.

Slutligen vill jag också slänga in ett gott ord för de som arbetar i skidaffärerna på orten. Upplever att den största delen av personalen är mycket kunnig och jag har väldigt sällan lämnat en butik utan att ha fått bra hjälp.

Trots de dyra priserna, helt klart bästa skidorten i landet!

Styrkor:
+ Offpiståkningen
+ Många backar och stor variation på backarna
+ Bra fallhöjd
+ Gott om barnvänliga alternativ
+ Många boendealternativ
+ Många sittliftar
+ En riktigt trevlig by
+ Bra möjligheter till andra aktiviteter är skidåkning
+ Kunnig personal

Svagheter:
- Dyrt!
- Ofta blåsigt och därför stängt i högzon
- Backarna blir uppåkta framåt eftermiddagenstalle71
2017-11-30
Åker rätt mycket skidor varje vinter, och kan bara säga att Åre är ganska så
överlägset i Sverige tycker jag! Då både gällande skidåkning och mat/upplevelser generellt.
Alla områden har sin charm, med Tegefjäll som en personlig favorit, speciellt dess offpist/skogsåkning.
Alla åldrar kan hitta sina favoriter i en underbar atmosfär!

Ubbe
Ubbe (Gäst)
2017-04-28
Åre är ju egentligen en väldigt fin liten ort som tyvärr blivit totalt överexploaterad senaste åren då alla kändisar och aktieklippare från -08 land ska dit och klämma lagg och visa upp sig på krogen. Och byns mysiga stämning försvann med det.
Enorma köer om du har otur att åka dit en dag med fint väder, och väldigt många nybörjare i backen som är osäkra och vimsar runt i pisten.
Nej, Åre var kanon för 20-25 år sedan, sedan har det bara gått utför tyvärr (hehe). Vart alla liftpengar har gått vet jag inte, antalet gästbäddar har ju helt klart ökat betydligt mycket mer än liftkapaciteten.
Om man åker dit för att kröka och festa, så okej, men för dig som vill ha mycket skidmil i benen -välj alperna.

HenricA
HenricA (Gäst)
2017-02-21
Åre klart överskattat!

Efter att ha tillbringat vecka 7 (som är sportlov i Västsverige) i Åre/Duved kan man konstatera att de är klart överskattade som skidorter. Visst om solen skiner , snöddjupet är minst 50 cm, temperaturen -5-10 , dimman håller sig borta och blåsten uteblir kan nog Åre höra till de bästa skidorterna i Sverige. Men att jämföra med Alperna.....gör nog bara de som inte varit i Alperna. Enligt många trogna besökare är dåligt väder i januari och februari snarare regel än undantag. Och detta är ju avgörande för skidåkningen.
Då högfjällområdet oftast håller stängt på grund av dimma och blåst blir det inte mer med fallhöjden än många andra svenska anläggningar.
Annars är det trevligt med långa sammankopplade nedfarter och möjlighet att åka med frekventa skidbussar mellan Åre och Duved.
Åre lever högt på sitt rykte men utan tävlingsarrangemangen och den relativa närheten till Stockholm och Mälardalen hade nog många valt andra orter! Och vänta till mars så kanske det blir bättre!