Recensioner om Åre

Skidorter i Sverige
Vad tycker du om Åre?
Åre - året runt
Åre - året runt (Gäst)
2009-08-05
ÅRE

Bott i Åre i hela mitt liv, bor här året runt. Jag tycker Åre har inprincp allt ett schysst skidområde ska ha enligt mig. Under loven så kommer det hur mycket folk som helst, visst det är kul att så många uppskattar Åre men det kan även bli ett minus med för mycket folk. Men om man tycker att Åre för överfullt med folk åker man bara bort till Duved/Tegefjäll som är lugnare.
Sen under sommaren så kommer alla cyklister till byn och kör downhill istället, så fjället har mycket att bjuda på kan jag säga.
Grymt uteliv är det här också.

Åre är verkligen en skidort man ska besöka. Jag har hört att många tycker att om det är någon skidort i Sverige som liknar Alperna så är det Åre och jag kan ju bara hålla med.

Visst har Åre sina nackdelar med för mycket folk, lite för dyrt, uppkörda backar under eftermiddagarna m.m men jag gillar Åre. Åre har förändrats mycket genom tiderna till något jag faktiskt tycker är sämre.. Förut var det den lilla charmiga skidbyn men nu börjar det mer likna en liten stad. Det är synd. Men Åre är fortfarande en grym skidort med status.

Om du inte varit här så rekomenderar jag dig att komma hit!

"ÅRE - året runt"

Helldude
2009-06-03
+Bra uteliv
+Mycket sittliftar (med svenska mått mätt)
-För mkt folk
-Sittliftarna transporterar snabbt upp folk som inte kan åka och plogar sig ner hela vägen
-Utseendehysteri, mer fokus på rätt jacka och smink än själva åkningen
-Backarna är uppåkta på nolltid

Till Åre åker man inte för utförsåkningen utan för utelivet. Är du intresserad av åkning utan en massa trams runtomkring så åk någon annanstans!

Joakim
Joakim (Gäst)
2009-04-07
Har varit hemma 1 vecka sedan min BÄSTA skidvecka någonsin.

Så här är min sammanfattning :

ÅRE = Bäst i Norden !

+ Bra, långa backar !
+ Många liftar !
+ Bra after-ski (enligt brossan xD) E för ung :(
+ Super söta, snygga lift värdar (Vill upp igen xD )
+ Skutan !
+ Många värmestugor, resturanger !
+ Bra parker !
+ Vädret ( Sol, inte ett moln på tre dagar)
+ Duved/Tegefjäll
+ Skidbussar mellan Duved/Tegefjäll och Åre
+ Toppen offpist = Tväråvalvet
+ Bra direkt Natt tåg från Gbg, ut i backen direkt när jag kom upp.

Det vara den sista dagen det fanns ett minus, när högzon var stängt. Då var det lite väll uppkört och isigt. Men vad gör det när man kan åka i Duved/Tegefjäll istället ? Detta var verkligen min bästa skidvecka någonsin. Åre, ett ställe jag vill åka tillbaka till så snart som möjligt.

Som ni säkert märkt så tycker jag inte det fanns något dåligt. Kanske är jag tillbaka redan nästa år, vem vet ?

Tack Åre, skistar, SJ och alla andra som gjort att det blev en fantastisk resa med familjen.


Ps. Åre måste upplevas !

max
max (Gäst)
2009-02-11
Åre=Bäst i Norden

+Park
+Valfrihet - Många Backar
+Många Lifter
+sköna liftvakter

-Eftermiddag=Sönderåktabackar
-dyrt
-Långt dit
-Mycket folk i Åre men Duved/Tege helt ok

Freddan
Freddan (Gäst)
2009-02-11
Sitter i GBG och längtar upp!
Har varit i Åre varje år nu i 6-7 år och längtar ständigt tillbaka. Att rulla in med bilen efter att ha sett skutan genom framrutan i 5-6 mil är underbart, eller kanske att stiga ur tåget med pjäxorna i handen på morgonen och höja blicken upp mot hummeln och skymta Östra där bakom... Ja, jag blir lyrisk bara jag tänker på det.Vad är det då som gör Åre så bra?
Först och främst så har man ett grymt berg! Till syvende och sist så är det ju det det handlar om i en skidort. Berget har Sveriges högsta liftservade fallhöjd, de längsta backarna, underbart snabba, och effektiva, liftar och har det snöat lite så finns det mängder med off-piste att nyttja.
Åres liftsystem har också en hel del olika sidor. Det finns lugnet och barnvänligheten i Björnen, det finns "jibber" täta Bräcke, carving paradis i Duved och Tegefjäll och så finns det backarna kring Olympia platån, kronan i Åres skidsystem! När man glider över platån efter att ha knäckt Störtloppet i ett svep en tidig morgon med manchester och står och funderar på om du skall fortsätta ner i Lundsrappet eller Gästrappet, då är livet "gött å leva"!!

Jag har varit där både på försäsong, högsäsong och näst sista veckan på våren och får nog säga att Åre är som allra bäst under lågsäsong. Att pumpa puder under VM-sexan två dagar efter nyår är ju naturligtvis grymt kul och faktiskt ganska unikt har jag förstått. Men min bästa tid i Åre är nog ändå April! Härlig vårskidåkning på högzon i Tusenmetern och Tväråvalvet är oslagbart. Och på väg ner från berget på eftermiddagen så stannar man till hos alltid trevlige Bobo på Hyddan och tar en öl i solen på uteserveringen.

Så gör som mig, välj lågsäsong i Åre. Slipp köerna till liften, fighten om borden på Broken och bo till en bråkdel av priset under högsäsong och packa bilen eller hoppa på tåget och dra till fjälls!

Chris
Chris (Gäst)
2009-02-11
Åre är riktigt härligt. Helt underbart vackert på Skutan och i vissa skogar runtom. Även bakvägen till Huså är en upplevelse i sig. Åker bräda, men är mest förtjust i att glida lugnt i backarna och mest offpisten som finns kring Ullådalen/Rödkullen/Bräcke, mysig skogsåkning med lätt lutning, vilket ger lätt åkning. Är jag mer för brant åkning är det Slalombacken som gäller, även om den så ofta inte pistas (görs väl iofs aldrig pga lutningen?). Bor alltid på Engmans Stugor och kommer göra så i år också. Mysigare alpstugor finns ej, men det var bättre förr, då alla stugorna var i Engmans ägor, vilket innebar bastu och pingis i grannstugan. Nu får man palla sig neråt till Gästhuset i centrum för att få sin bastu, vilket dock alltid är obligatoriskt på en skidresa.

Utanför den alpina åkningen är Åre en rätt mysig by, men det var som alltid bättre förr. Nu floreras huvudstadare överallt och det är tur att man inte åker dit när skolorna i Sthlm har lov. Visst kanske det var kul att Holiday Club kom till byn, men det förstör liksom hela charmen med den lilla lugna fjällbyn. Jag har varit i Åre sen jag var 13-14 år (född 84) och jag har helt klart märkt skillnaden.

Och som alltid har Åre inte bara fördelar utan även några dåliga punkter. Liftkortspriserna är tokdyra, jag är glad över att farsan alltid pröjsar upp som alltid, annars hade jag vart pank redan innan resan. Jag gillar heller inte att Åre har bilivt som det blivit, en turistort med dyra restauranger, dyra hotell och därmed en bostadsinvasion också. Men det brukar oftast vara lugnt när skolorna inte har sina förbannade lov. Jag är glad att jag åker dit några veckor innan påsken nu, det medför lite mer lugn och mindre folk i backarna. Ett minus är att restaurangerna inte är sig lika heller sedan 10 år tillbaka i tiden. Dyrare och exklusivare. Dock har vi oftast valt att käka i backen eller hemma under lunchtimmarna, fullt acceptabelt. Ibland är det dock trevligare med en lunch på Hummelgården eller Café Olympia.

Fördelar:

* Lugnt de veckor skolor inte har lov
* Sköna offpistalternativ
* Lätt att handla (ICA Åre)
* Smidigt med Kabinbanan direkt till topp
* Fin linje till Huså
* Stendalens arktiska och sibiraktiga kultur
* Trevligt boende
* Högzon
* Trevliga liftoperatörer

Nackdelar:

* Mycket folk på lov eller veckorna runt loven
* Alltid uppåkt i lågzon på eftermiddagen, oavsett folkmängd
* Dyr mat
* Dyra mataffärer
* Oftast inte så mycket snö jämfört med andra skidorter på samma latitud
* Ofta mycket folk vid Kabinen

Det skulle bli en klar fullpoängare, om det inte vore för de oftast stora folkmängderna i backarna samt att Åre kunde behålla sin glans mer.

i love kitzbühel
i love kitzbühel (Gäst)
2009-02-10
Enligt mig Sveriges absolut bästa och mest kompletta skidort, som i alla fall lite kan liknas med Alperna. Många backar, långa backar, många stolliftar och grymt uteliv. På minussidan kommer dock att det ofta är tokmkt folk, väderkänslig högzon som ofta är stängd och fortfarande lite för mkt släpliftar. Mitt tips till de som gillar bra natursnö i pisterna är Tusenmetern och Tväråvalvet på baksidan av högzon.

Dra med klasskompisarna lr kompisgänget och ha kul! =)

radji
2009-01-09
Sveriges absolut bästa skidort.
Har bott i Sälen i 14 år, men Åre är mycket bättre. Sälen har sveriges bästa park (Kläppen, även hyffsad offpist) Och några sköna pister på Tandådalen och Hundfjället.

Åre har allt Sälens alla skidorter har, fast på ett och samma ställe. I Sälen är det långa resvägar mellan orterna, men i Åre tar man sig enkelt fram med liftarna och skidbussarna.

Åre har skidåkning för alla! Finns bra barnområden, bra park, grymm offpist!

GRYMMT !


+ Många bra och breda pister.
+ Hyffsat bra park.
+ Grymm offpist.
+ Många bra och snabba liftar.
+ Bra butiker och lätt att ta sig ner till torget!


- Rätt isigt i vissa backar
- Mycket folk.
- Backarna är väldigt uppåkta på eftermiddagarna (se ovan).

Koffert
2008-09-09
Som skidort känns Åre som ett ganska hett alternativ i de svenska fjällen! Åre, vilket i sig inte är så stort som det kanske borde vara, ger en relativt bred variation på åkning, både sommar som vinter. Vilket alltid är lika kul!
Själv föredrar jag Åre sommartid. Då under Åre mountain Mayhem. Då Åre skutan är full av cyklister och kan bjuda på både ett fartfyllt downhill åk eller en galen dag i parken! Detta finns även att tillgå vintertid för den som föredrar det.
Åre we like.

Så har du inte varit där bör du nog besöka det inom den närmsta framtiden.

2008-07-28
Åre är härligt, speciellt under slutet av säsongen då alla liftar och pister är öppna, ingen trängsel och vackert väder.

+bra kommunikationer både till åre och mellan byarna
+inte bara skidåkning för den som vill göra annat
+sköna människor
+offpisten i Tegeskogen och ensamma åk i Duved
+bra och snabba liftar

-dyr mat om man vill käka på backresturangerna men tar man med eget finns det fina värmestugor
-när högzonen är stängd blir det trångt i backarna

Åre är verkligen helt underbart!