Recensioner om Åre

Skidorter i Sverige
Vad tycker du om Åre?
Michael
Michael (Gäst)
2013-12-29
Var i Åre i början av januari 2013 och blev bekymrad över en hel del. Att högzon var avstängd hade jag i och för sig räknat med men bemötandet av personal var tragisk. Skulle betala liftkort för dagen och just när jag betalat informerades jag om att liften öppnar en timme senare.
På en av restaurangerna i Björnen där jag åkte med min son beställde jag gulasch, trodde jag, men fick någon mesig buljong med mikroskopiska bitar kött. Till detta serverade de två skivor industribröd. När jag bad om mer bröd för att bli mätt blev jag informerad om att de hade goda smörgåsar jag kunde köpa.
Att sedan många pister var isiga, blandat med hänsynslösa fartdårar som åkte skrämmande nära, framför eller bakom min tioårige son var inte bra.
Visst fanns det många trevliga pister men i Björnen där vi åkte på förmiddagen kunde liftköerna ta andan ur en.
Men självklart var det härligt att kunna åka litet skidor. Men mer än så var det inte.
Åker hellre till Alperna där maten är godare, vädret bättre och skidåkningen är bättre. (understatement) Tre små detaljer jag känner är nog så viktiga på en skidsemester.

micke
micke (Gäst)
2013-02-25
Måste bara meddela alla resenärer och intresserade att snödjupet som anges här verkligen inte stämmer....tyvärr. I terrängen är det frånsett drivbildning inte mer än ca 20 cm snö i går och förmodligen minskande..Pisterna kommer att hålla några veckor men det ÄR isigt och nedåkt om man håller sig gring 6:an och 8:an..
Hälsningar
Micke

Fredrik
Fredrik (Gäst)
2012-01-02
Något har hänt med den här byn. När jag var här på 90-talet var det en ganska mysig liten ort som erbjöd det där lilla extra andra orter saknade. Alla var här för att åka skidor och prata puder på afterskin. Idag har det vuxit till ett megakommersiellt jippo för kändisar och rika norrmän med influenser främst från Amerikanska orter men även Alperna. Priserna har skjutit i höjden på mat, nöjjen och boende samt att attityden har förändrats till stroppig och arrogant. Nattlivet har tagit över allt mer av skidåkningen och det är jävligt trist att det ska behöva stå en polisbil på torget jämt och ständigt för att hålla ordningen. Att stora kedjor tar över som Intersport och Stadium är positivt för att hålla priser på skidor och kläder nere men känslan är totalt borta. Går man in på Hanson eller Åre Skidsport vet de vad de talar om och man erbjuds mycket personlig service om man köper utrustning. På Stadium är det endast sälja, sälja, sälja som gäller. Som skidort så är det ändå hög klass när det är öppet och inte svinkallt eller blåsigt. Vädret kan vara riktigt dåligt periodvis. Liftkapaciteten har ökats men det blir ändå stor köbildning i VM8, VM6 och kabinliftarna. Nackdelen med Åre är att det är endast ett fåtal backar som verkligen är bra, resten är ganska mediokra och lite halvtrista. Alla tenderar att samlas på ett ställe och åka samma backar vilket resulterar i sönderkörda pister. Det finns helt klart guldkorn i Åre och det erbjuder en bredd som ingen annan skidort men man får betala ett högt pris och det har blivit väldigt populärt.

Danil
2011-04-04
Åre är utan tvekan den bästa skidorten i Sverige.

Många klagar på att alla backar är isiga och uppåkta, vilket jag kan hålla med om dem är ganska ofta men absolut inte alla backar. Man ska vara ute i god tid om man vill åka de backarna som snabbt blir isiga. Det är klart att det blir lite annorlunda när man bor nära och kan åka när det passar bäst men jag garanterar att det finns backar som är bra, man måste bara veta vert dem är, för det finns ju 113 backar. Sen finns det andra stora fördelar med Åre som att det finns gott om restauranger både i backen och i byn, affärer, man kan åka tåg dit, mycket annat att göra om man inte vill åka skidor.

+Högzon
+Stort och varierande skidområde
+Många restauranger i backen
+Finns mycket annat att göra om man inte vill åka skidor
+Åre snow park/Bräcke är oftast riktigt grym!
+Man kan åka tåg dit
+Många affärer på byn
+Störst fallhöjd i Sverige
+Många sittliftar

-Ganska dyrt, även maten är dyr
-Många backar blir snabbt uppåkta
-Om högzon är stängd
-Vissa delar av systemet blir överbefolkade

Åk till Åre och njut av Sveriges bästa och mest varierande skidåkning. ;)

matzz
matzz (Gäst)
2011-02-28
Vad kan sägas om åre som inte redan är sagt. Ingen annan skidort kan bjuda på bredden som Åre gör. Nu kommer snart svar på tal av alla som har ett eget smultronställe. Men om man ser det här objektivt så kan vissa orter ha en bättre spets på vissa områden men du hittar inte allt som du gör i Åre. Pist, offpist, park, krogen, högzon, lågzon, turmöjligheter m,m. Jag har besökte Åre första gången som tolvåring någon gång i början på 80 talet och blev helt såld. Kabinbana och tusenmetern som var hyfsat ny då. Trodde inte att jag hade hamnat i Sverige. Nu är cirkeln sluten och jag har Åre som hemort och jag letar offpist så fort jag har tid med min grabb som är 12 år. Hela familjen hittar sin svårighetsgrad i pisterna och utanför. Åre äger alla skidorter i vårat avlånga land om man tittar på skidåkning och semesterupplevelse för alla.

Kan tillägga att jag bor utanför Åre.
Det går ju inte att bo där inne, turister överallt :-)

svosch
2011-02-28
Jag sticker ut hakan och säger att Åre äger alla skidorter i sverige. Nu kommer alla som har ett eget smultronställe att skrika rakt ut. Men om jag förtydligar mig och säger att Åre bjuder på en bredd som dom flesta orter i svedala bara kan önska sig då tror jag att dom flesta håller med. Finns orter med bättre spets inom vissa områden men Åre bjuder på pist, offpist, krogen, park, högzon, lågzon m.m i samma paket.

Jag besökte Åre första gången som 12 åring i början på 80 talet och trodde inte mina ögon.
Kabinbanan och tusenmetern som var nästan ny då öppnade för en skidåkning i högalpin terräng som jag inte hade sett tidigare (snacka om att man fick alp vibbar).
Nu när Åre har blivit min hemort är cirkeln sluten. Nu letar jag och min grabb som är 12 år efter bra offpist så ofta vi kan eller piskar manchester innan det blir uppåkt.

Om man ska dra fram nackdelar så är det prisutvecklingen på fastigheter och div.
Som bofast så får man oftast leta sitt boende utanför Åre om man inte är fd granne till Fredde i solsidan.

Sammantaget så vågar jag nog påstå att det finns något för alla pisträvar, offpist freaks, jibbers, smöråkare, hasare + alla andra som älskar allt vad skidåkning är.

Joakim
Joakim (Gäst)
2011-01-27
Grym skidort! Har något för alla!

Tycker att känslan av att pisterna blir uppåkta för fort har försvunnit de sista två tre åren. Man har breddat backarna och över huvud taget förbättrat området.

Att det är turistigt är ju helt enkelt en naturlig konsekvens av att det är en turistort. Vill man inte ha turister omkring sig på semestern är det nog bättre att åka till Flen eller nåt.

Man har fått dit många olika restauranger och ibland kan man tycka att fokus på vin och champagne är lite väl stort. Det är ju stora öl och obstler jag förknippar med skidor i alla fall.

Min favorit i backen är Hyddan. Ett klockrent ställe att starta afterskin på. God mat, trevlig personal och där finns både Stövel och Obstler!

Det går att komma undan ganska billigt under den senare delen av säsongen. Men man får ha is i magen och beställa lite sent.

Åk till Åre helt enkelt!

SnowdeBourg
2010-08-26
Åre är Åre. Har varit där sedan 3års ålder, på både familjesemester och med kompisar. Helt klart en skidort som bör besökas.

Bra variation på backarna, finns nästan något för alla.
Utbudet av mat i såväl backar som utanför.
Trevlig personal.
Bra stämning i byn och i backarna.
Bra After Ski och uteliv.

Dyra priser på det mesta.
Sönderåkta backar framåt eftermiddagen.
Backarna blir lätt isiga vid blåst.
En jävla massa folk till och från.

benja-modica
2009-12-30
det positiva med åre är att det e fan det bästa skidorten i norden efter januari när det börjar bli slask.
positivt för mig är att det tar 1 timme för mig att komma till åre(jag bor i östersund)
det är en bra park.
baksidan av åre är det grymt skön åkning på.
det negativa är att det är sjukt dyrt det blir 14 tusen för min familj med årskort.
i början av året är det kallt och isigt.

träna i sälen åk i åre
träna i sälen åk i åre (Gäst)
2009-12-30
Åre är nordens bästa skidort.

+Breda,långa backar.
+Stor variation på backarna.
+Trevligt i byn.
+Bra lifter inte alls så mycket kö så länge man inte är där på sportlovet.
+Kallt,bra med snö.
+Bra parker, särskilt Bräcke.
+Många bra restauranger.
+Grymt god årechoklad.

Dom som inte varit i Åre,åk ditt ni kommer inte bli besvikna :)