Chocken i Idre – Sveriges brantaste skidbacke

Freeride har samlat all fakta du behöver om Chocken – Sveriges brantaste backe!

Chocken i Idre är Sveriges (och förmodligen Nordens) brantaste backe. Och nog är det många skidåkare som stått intill startbranten med skyhög puls. Här har många fartfyllda speedski-mästerskap avgjorts och tyvärr har också många olyckor skett i denna hisnande branta nedfart.

Fakta Chocken, Idre Fjäll

Chocken är Sveriges brantaste backe och den har en lutning på 46 grader på det brantaste partiet i starten och är markerad som en dubbelsvart nedfart. Fram till 2002 var Chocken ännu brantare och lutande hela 48 grader men efter att flera otäcka olyckor skett i backen så byggdes backen om genom att spränga bort det brantaste partiet.

I Chocken arrangeras ofta speedski-tävlingar i speedski, bland annat så genomfördes tre världscupstävlingar samt svenska mästerskapen i backen i vintras (2022). Chocken är dock inte Sveriges snabbaste backe, det är Väggen i Sälen, som lutar en grad mindre och därmed är Sveriges näst brantaste backe.

För att preparera en så brant backe krävs det att pistmaskinen sitter fast i en vajer som drar upp maskinen samt hjälper den att hålla emot på vägen ned. Chocken ligger på den östra sidan om Idre Fjäll.

Fakta:

Lutning: 46 grader (på det brantaste partiet)
Start
: 872 m ö.h.
Mål: 711 meter m ö.h.
Fallhöjd: 161 meter
Längd: 680 meter
Hastighetsrekord: 180,53 km/h

Historia

Under 1997 byggdes flera nya liftar i Idre och Chocken öppnade och tog över Väggens plats som Sveriges brantaste backe. Då mätte Chocken 48 grader men efter att backen drabbades av flera allvarliga olyckor under sina förstå år så togs beslutet att korrigera backens lutning vid starten genom att spränga bort vissa delar. Efter att backen byggdes om år 2002 så lutar den 46 grader och därmed fortfarande Sveriges brantaste med en grads marginal.

Olyckor

År 2000 ramlade en 23-årig man från Borås i Chocken och satte en sten i rullning som sedan träffade mannens huvud och han avled av skadorna. Idre Fjälls dåvarande VD dömdes till villkorlig dom och 75 dagsböter för vållande till annans död. Domen kom 2004 och enligt tingsrätten var det Idres ansvar att se till att det inte fanns lösa stenar i området.

2001 skedde en annan allvarlig olycka i samband med att backen preparerades. Vajern som pistmaskinen vinschades upp med brast och maskinen började tumla nedför backen och pistmaskinsföraren drog på sig allvarliga skador till följd av olyckan. Året därpå byggdes backen om så att lutningen blev två grader flackare.

2013 skedde ett vajerbrott igen men pistmaskinen började inte volta och pistmaskinföraren klarade sig utan skador.

Speedski i Chocken

En så pass jämnbrant backe som Chocken lämpar sig bra för speedski, den alpina tävlingsformen som går ut på att komma upp i så hög hastighet som möjligt, och flera stora mästerskap har arrangerats i Chocken i Idre. Resultatet – det vill säga åkarnas genomsnittshastighet – mäts i en 100 meter lång timningszon som är försedd med fotoceller i början och slutet av zonen. Nuvaranda backreckord på 180,53 kilometer i timmen är från 2018 och innehas av österrikaren Manuel Kramer.

För att få anordna tävlingar på denna nivå som följer det internationella skidförbundets (FIS) standard behövs bland annat ordentliga säkerhetsnät, bandmarkering och en lång välpreparerade stoppsträcka, och det krävs många timmars hårt jobb för att iordningställa backen för tävling. I Chocken finns dock många tekniska lösningar, så som kabeldragningar och liknande, förberedda för att det ska vara enkelt att arrangera tävlingar.

Andra branta backar i Sverige

Väggen i Sälen är 45 grader brant och var Sveriges brantaste backe fram tills dess att Chocken anlades. Denna nedfart är jämn, bred och lång och lämpar sig därför också ypperligt för speedski. Faktum är att Väggen är Sveriges snabbaste backe och banrekordet här ligger på 198 km/h i jämförelse med Chocken där rekordet ligger på 180 km/h.

Tyvärr är inte heller Väggen skonad från olyckor och 2005 omkom en kvinna i 50-årsåldern när hon tappade kontrollen och började kanan nedför backen i hög fart.

Rännan i Lofsdalen mäter 42 grader enligt anläggningen och är därmed Sveriges tredje brantaste backe följt av Nol i Egga på Funäsdalsberget som är 40 grader brant – men hal 800 meter lång.

Internationella branta backar

Chocken står sig också bra internationellt vad gäller lutning. Manni Pranger i Österrike anses av många vara Alpernas brantaste backe med drygt 45 graders lutning. Vill du läsa mer om branta backar i Alperna hittar du (troligen) Alpernas 8 brantaste backar här.

Branta backar är ett spännande ämne – det tycker skidanläggningarna också och det finns ett stort marknadsvärde i att inneha en riktigt brant backe. Det är dessvärre ovanligt med oberoende mätningar vilket sannolikt gör att en del anläggningar skarvar en aning i mätningarna.

HUR BRANT ÅKER DU?

En svensk bedömning är framtagen av Naturvårdsverket (vad freeride erfar) där brantaste partiet med en sammanhängande horisontell längd av minst 50 meter eller flera branta partier som tillsammans upptar minst en 10-del av totala längden, bestämmer nedfartens svårighetsgrad.

  • Grön: Upp till cirka 9° lutning
  • Blå: Upp till cirka 15° lutning
  • Röd: Upp till cirka 25° lutning
  • Svart: Upp till 45° lutning
  • Dubbelsvart: 45° eller mer

Det finns också en tysk-österrikisk DIN-norm 32912 för hur pister ska klassificeras i blått, rött och svart.

Det är också vanligt att mäta lutning i stigningsprocent vilket kan vara förvirrande i många fall. För att begripa hur brant en backe är bör du först ha koll på om lutningen anges i grader eller i procent. Nedan följer en enkel tabell hur du omvandlar procent till grader:

  • 500 % = 78,7 grader
  • 100 % = 45 grader
  • 50 % = 26,6 grader
  • 20 % = 11,3 grader
Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.