Skidåkare utlöste två laviner i Sälen: ”– Man ska absolut inte vistas i det här området”

Skidåkare utlöste igår två stycken laviner när det åkte offpist intill backen Väggen i Hundfjället, Sälen. Fjällräddningen har sökt av området med hund efter försvunna personer, men enligt uppgift ska ingen vara skadad eller saknad. Nu avråder både fjällräddningen och polisen från offpiståkning i området då lavinfaran bedöms vara stor.

Strax före klockan 10 igår larmade personalen i området om att en lavin utlösts i liftgatan intill skidbacken Väggen i Hundfjället, Sälen. Det visade sig senare att det rörde sig om två stycken laviner som var cirka 10-15 meter breda och 30 respektive 100 meter långa.

Lavinerna löstes ut av två skidåkare som tagit sig igenom de avspärrningar som fanns uppe för att markera rådande lavinfara. Lyckligtvis begravdes ingen av åkarna i snömassorna och polisen har varit i kontakt med de personer som har åkt skidor i anslutning till lavinerna, och enligt dem ska ingen person vara saknad eller skadad.

Efter det inträffade så har fjällräddningen sökt av området med hundar för att försäkra sig om att inga personer begravts under snömassorna.
– Vi har varit uppe och sökt efter försvunna personer och efter kläder eller dylikt. Men som tur var, var det ingenting, säger Lotta Antoniusson, fjällräddningen Sälen till SVT.

Det har kommit drygt två decimeter nysnö i Sälenfjällen som i kombination med stark vind skapat en lavinfarlig terräng i branta slutningar. Fjällräddningen vittnar också om att det är mycket snö i det drabbade området och påpekar att det inte är lämpligt att åka offpist där just nu.
– Man ska absolut inte vistas i det här området som det ser ut just nu.

Också polisen uppmanar alla att hålla sig borta från området.
– I nuläget är det väldigt lämpligt att man håller sig borta från området vid Väggen. Det skulle kunna gå en lavin igen, säger Christina Hallin, presstalesperson till Expressen kring klockan 11 igår.

I dagsläget råder relativt stor lavinfara i samtliga områden som Lavinprognoser utfärdar bedömningar på just nu. I Södra Jämtlandsfjällen, Södra Lapplandsfjällen och Västra Vindelfjällen råder betydande lavinfara, markerat med en 3:a på den 5-gradiga skalan. I Västra Härjedalsfjällen bedöms lavinfaran vara måttlig och är markerad med en 2:a. Problemet bedöms vara vinden som skapt drevsnöflak på samtliga områden och i Jämtland och Härjedalen finns också bestående flak som kan orsaka laviner. Prognosen är utfärdad måndag 28 december 17.30 och gäller fram till tisdag 29 december 17.30.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera