Skidmode genom tiderna – när var det som bäst?

Över hundra år av skidåkning har passerat och modet i skidbacken har skiftat nästan lika snabbt som vädret på Åreskutan. Men när var skidmodet som bäst egentligen?

Från 1900-talet och fram tills idag har färgerna hunnit varit både färgglada och färglösa och byxorna har varit både vida och tajta. Kanske hittar du säsongens look när vi nu vänder ut och in på skidmodet?

Det är svårt att sy ihop en heltäckande bild av hur skidmodet sett ut eftersom det som varit inne inte alltid är det man haft på sig ute i backen. Man får heller inte glömma att möjligheten att åka på skidsemester och köpa nya skidkläder är en fråga om klass, ekonomi och vart i världen man bor. För den sakens skull ska vi både spana in vad som varit modernt och kika in i garderoben hos två gamla skidåkare för att få lite inspiration från dem.

1900-1920

Den tunga yllekjolens herravälde och förfall

Under 1900-talet var det inte tal om specifika skidkläder ännu utan man använde de vinterkläder man hade. Som kvinna betydde det att den långa och tunga yllekjolen fick följa med ut i backen. Kläderna tillverkades helt i ull eftersom det både var billigt och varmt. Som pricken över i balanserade man en hatt på huvudet.

Under 1910-talet började man skymta de nedre delarna av kvinnors ben, iklädda ett par tjocka strumpor á la Pippi Långstrump style. Men alla kvinnor lät sig inte fångas i kjolens opraktiska tygherravälde. Två 16 åriga tvillingsystrar, Sigrid och Tora Wiking, ställde redan år 1909 upp i en skidtävling iklädda byxor och blev där och då de första kvinnliga skidåkarna i Sverige som tävlade i byxor.

Samtidigt som kvinnor släpptes in i demokratin under 1920-talet släppte också kjolen taget om de kvinnliga skidåkarnas ben. Kvinnor kunde nu likt män åka skidor i byxor. 20-talet var också den klassiska platta kepsens storhetstid och den tog sig även ut och gjorde sig synlig i skidbacken.

1930-1950

Rörlighet och Spandex – Hur skidbyxan gick från pösig till tight

Under 1930-talet fick de flesta anställda i Sverige två veckors ledighet vilket ökade intresset för friluftsliv vilket i sin tur påverkade skidmodet. Det var trendigt att bära stickade tröjor eller korta jackor. Ballt men garanterat kallt när snö smet in i glipan mellan jackan och byxan. Nertill hade man ett par säckiga skidbyxor som man stoppade in i tjocka strumpor.

På 1940-talet blev skidmodet mer funktionellt. Detta berodde på att utvecklingen inom skidliftsteknik tagit fart vilket gjorde att man kunde ta sig högre upp i bergen. Man stoppade fortfarande in skidbyxorna i strumporna och på huvudet var det nu vanligt att ha en basker. Färgpaletten bestod av jordnära toner som senapsgul och brun som man spetsade till med något rött plagg.

Under 50-talet uppfanns ”stretchbyxorna” och Spandex vilket gjorde att skidkläderna blev mer åtsittande. Det var fortfarande populärt med tjocka stickade tröjor men nu började också täckjackor och täckbyxor att bli vanliga. Samtidigt som Elvis Presley gjorde entré på scen och banade väg för rock’n’rollen slog även konstgjorda fibrer igenom och banade väg för nya material i skidkläderna. Nu kunde man plötsligt hotta upp sin skidoutfit med en ljus tröja gjord av viskos om man kände för det.

1960-1980

Guldåldern för solbrännan, Stenmark och starka färger

Under 1960-talet började utvecklingen av skidmodet att ta fart på riktigt. Modet var tightare, lättare och ljusare än någonsin. Vi snackar ljusmönstrade tröjor med trendiga pilar och stretchbyxor med en ordentlig solbränna. Man började använda puffjackor och tightare byxor, men ull var fortfarande det dominerande materialvalet för tröjor och accessoarer.

Göran Marström, 80 år, åkte själv skidor på 60-talet så jag frågade honom hur han minns skidmodet på den tiden.

Om jag säger skidmode under 60-talet vad säger du då?
– Bogner, alla hade märket Bogner.

Och vad hade du själv på dig när du åkte skidor under 60-talet?
– Jag minns att jag själv hade täckbyxor med dragkedja i sidan, som jag hade sytt själv såklart! Min mamma stickade ulltröjor i mängder och det mesta var hemmagjort.

Under 1970-talet satt Ingemar Stenmark högst upp på tronen och så gjorde även Stenmarksmössan. I takt med Stenmarks framgångar under 70-talet växte också intresset för utförsåkning lavinartat i Sverige. Detta kom att dela upp klädmodet i två olika slags garderober; den moderiktiga och den där man använde något man redan hade. För dem som hade råd att följa modet innebar det vida skidbyxor, nylonjackor med dragkedjor på ärmarna och Moonboots för att nämna några exempel. Ljusa färger fortsatte att vara populärt samtidigt som neonfärger växte allt mer i popularitet. I slutet på 70-talet kom också den första
fleecetröjan.

80-talets skidmode var kaxigt och färgstarkt. De snötäckta backarna fylldes likt en målarbok med djärva mönster och krockande färger i neon. Det skidades i både fräcka overaller och i Levis jeans med snölås. Pannband var också populärt, kanske för att man då slapp platta till sin grandiosa frisyr med en mössa. Uppfinningen av Gore-Tex innebar också att det nu fanns skidkläder som var lätta, andningsbara, vattentäta och dyra, allt i ett.

Under 80-talet var Peter Lindström, 69 år, en av alla skidåkare som härjade i backarna.

Följde du modetrenderna som var under 80-talet?
– Nej, jag har hellre lagt pengar på att åka skidor än att köpa nya grejer. Därför har jag fortfarande samma fleecetröja som jag hade på 90-talet och jag skulle haft samma byxor som jag köpte 1984 om jag fått plats i dem.

Vad hade du på dig när du åkte skidor på 80-talet?
– Jag hade en ljusblå anorak i nylon med rosa täckbyxor. På benen hade jag snölås och på huvudet en mössa.

1990-2010

Finn fem fickor och en hjälm

De sprakande modet på 80-talet tonades ner ett snäpp under 1990-talet och skidkläderna tog en mer praktisk vändning igen. Gore-Tex började bli billigare vilket gjorde att fler skidkläder blev mer vind- och vattentäta. Hängselbyxor hjälpte också till att hålla snön ute och jackorna var fodrade med fleece och täcktes av fickor. Att matcha skidbyxorna med skidjackan var ett ständigt tema under hela 90-talet.

Vid millennieskiftet gjorde de färgstarka kläderna från 80-talet sorti och in på scen gjorde hjälmen entré. I vissa länder blev det till och med obligatoriskt att bära hjälm. Under hela 00-talet blev både män och kvinnors skidkläder mer pösiga i passformen. Dessa mindre åtsittande kläder blev kända för att främst förknippas med snowboardåkare. Många hade quiltade parkas med luvor av fuskpäls.

2010-framåt

Dova färger, hypertekniskt och miljövänligt

Under 2010-talet och fram tills idag har huvudtrenden inom skidkläder varit specialiserad teknisk utrustning designad för högpresterande skidåkning. Det är också vanligt att lyxiga modehus designar skidkläder.

Färgerna har överlag blivit dovare och håller en mer naturlig ton och en tidlösare passform – vilket sannolikt speglar den tekniska utvecklingen inom industrin som strävar efter att tillverka hållbara kläder med minimal miljöpåverkan. Detta har också lett till att flera miljövänliga membran har tagits fram som konkurrerar med originalet Gore-Tex.

Nu när skidsäsongen står och väntar runt husknuten är det lockande att uppdatera sin skidoutfit. Du kanske har tröttnat på din pistvakts orangea jacka eller på att byxknappen går upp varje gång du sätter dig i sittliften. Men istället för att köpa något nytt, varför inte köpa begagnat och återanvända någon av stilarna här ovan? (Sveriges största renodlade skidprylmarknad finns ju här på freeride). Eller så gör du som Peter och håller kvar i dina gamla kläder, eller som Göran och syr dina egna, så får du mer pengar över till själva skidåkandet.

Har du rockat några episka outfits själv genom åren? Posta gärna en bild i forumet så vi alla kan glädjas i en gemensam nostalgitripp.

Film: 100 år av skidmode

 

Text: Sara Lindström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.