Skistar har beslutat att riva kabinbanan i Åre

”Ineffektiv och gammal.” Nu står det klart att Skistar river den anrika kabinbanan i Åre som invigdes 1976. Rivningsarbetet kommer igång antingen i september efter sommarsäsongen, men mest troligt efter nästa vintersäsong. 

Åres kabinbana är alltför ineffektiv enligt ägaren Skistar. Den kommer nu, efter många turer fram och tillbaka, att rivas:
– Går allt enligt planerna så rivs den i september, men mest troligt blir rivningen efter nästa vintersäsong, säger Niklas Sjögren Berg som är destinationschef Skistar Åre till SVT Nyheter Jämtland.

Kabinen i Åre som för många är en stark och kär symbol kommer inte att ersättas av någon ny lift. De tidigare planerna som fanns på gondol är nedlagda, eftersom det blev för dyrt.

Kabinbanan invigdes 6 maj 1979 och kostade drygt 70 miljoner att bygga, vilket var en katastrof då budget hade legat på en tiondel med 7 miljoner. Då var kabinerna gula och den kallades ”Sveriges största hammock”. Nu går denna över 40-åriga trotjänare i graven alltså.

 

Tidigare i vintras härjade stormen Jan rejält på Skutan och då drabbades kabinen hårt med sönderblåsta rutor och havererade vajrar, vilket vi har berättat om.  Skistar lämnade i mars 2019 in ett rivningslov för kabinbanans dalstation. Det finns planer på att ersätta denna plats med ett nytt skidtorg, nedgrävt parkerningshus, bostäder och restaurang. 

Kabinbanan kommer inte att ersättas och någon ny lift upp på Åreskutan. Kapaciteten för att få folk upp på Åreskutan har Skistar åtgärdat genom att sätta upp 15 nya gondoler i den befintliga gondolen ovanför VM 8:an. Gondolen fick för övrigt nya, röda och fräscha gondoler inför VM som gick i februari.

Kabinbanans kapacitet är numera cirka 400 personer/timme, 75 personer plus förare får plats i en laddning och hastigheten är cirka 8m/s:
– Kabinen i Åre är ineffektiv och den är gammal så den måste tas bort, konstaterar Niklas Sjögren Berg, destinationschef på Skistar till SVT Jämtland.

Att få 853 fallhöjdmeter i en liftladdning här hemma i Sverige kommer därför snart att bli ett minne blott. Sveriges första och enda kabin går i graven och många i Skidsverige och Åre sörjer.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
14 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (14)