Dödsstöten för kabinbanan i Åre?

Stormen Jan gick hårt åt högzon på Åreskutan. Kabinbanan är numera en frusen sockerbit och ett vajerhaveri ser ut att kunna var spiken i kistan för Åres ikoniska lift.

När Åre idag slog upp portarna till högzon efter veckor av kraftig nedisning och hårda vindar mötes gästerna av en kabinbana som lätt kunde mistas för en gigantisk isbit med lågt hängande vajrar och urblåsta fönsterrutor.

När stormen ”Jan” var i sitt esse fick högzonsliftarna smaka på vindar på omkring 45m/s med vindbyar på över 50m/s. Det är inte första gången det blåser hårt på Åreskutan, men kombinationen hårda vindar och västliga vindar under väldigt lång tid har skapat ett rejält lager blomkålssnö på anläggningar ovanför trädgräns.

”Satte stormen Jan den sista spiken i kistan för Kabinbanan?”

Tekniker har under dagen försökt spänna upp vajrarna till kabinbanan och det är ännu oklart hur mycket skada som kan ha orsakats av den kraftiga nedisningen. Först behöver man göra en rejäl besiktning och något officiellt uttalande från Skistar finns ännu inte.

Det har sedan 2015 funnits planer på att riva kabinbanan och skulle det visa sig att kostnaderna bli för stora kanske det lutar mot en förtidspensionering av den lift som tagit semesterfirare och puderjagare upp på skutan sedan 1976. För tre år sedan diskuterades detta.

Ett snöbollskast ifrån kabinbanan tuffar dom splitternya Ferrari-röda gondolerna på som om inget hade hänt. Installerade och klara lagomt till alpina vm som går av stapeln redan nu i februari med en kapacitet som får Kabinbanan att gå baklänges i jämförelse. Nu frågar väl sig alla: Satte Jan den sista spiken i kistan för Kabinbanan?

Vad tror du?

Satte Jan den sista spiken i kistan för Kabinbanan?
Är de nya gondolerna ett lyft för Åre?
Vilket motiv väljer man till sin Instagrambild om kabinbanan försvinner?
Diskutera i kommentarsfältet.👇👇👇

Text: Marcus Ahlström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.