Hej då Åre kabinbana

Åre kommer att bygga om hela området kring kabinbanan. Nu verkar kabinbanans framtid vara hotad.

Åres eget Slussen – kabinbanan – är 40 år gammal och invigdes 1976. Det är den enda kabinbanan i Sverige men som många besökare vet – väldigt väderkänslig och kräver mycket underhåll.

– Det är väldigt mycket arbete att få bort isen, och ibland får vi flyga in personal med helikopter för att komma upp i stolparna, säger Niclas Sjögren Berg till SVT.

Tittar man på de senaste 10 åren så har kabinbanan gått i snitt 68 dagar per år. Enligt destinationschefen Niclas Sjögren Berg är kabinbanan byggd för en mindre mängd skidgäster än vad Åre har idag. Nu undersöker Skistar modernare lösningar för transport upp på Skutan.

En häftig ombyggnation startar strax vid Åre kabinbana. Nya bostäder, parkeringar, restauranger och shopping var tänkt att byggas från vakthögen till kabinbanan. Nu tittar Skistar på möjligheterna att bygga detta där kabinbanan står och där dess parkering är idag vilket gör att den måste rivas. I sådana fall kan man nog räkna med att kabinen är ett minne blott och ersätts av gondoler.

Nu finns det långt gångna planer på att den ska rivas och ersättas med en gondol, när skidanläggningens ägare Skistar vill göra en omfattande ombyggnad av området. I samband med detta skulle också ett rullband från torget byggas.

– Det vi tittar på nu är att bygga en anläggning med bland annat turistlägenheter, som sträcker sig från där kabinbanan är idag och västerut där parkeringen tar slut, säger Niclas Sjögren Berg till SVT.

Handlingarna är nu ute på samråd där processen kan dröja. Vi räknar med häftiga debatter då den folkkära kabinbanans öde bestäms.

– Det är en ansenlig investering men jag vet inte i nuläget vad summan landar på, säger destinationschefen Niclas Sjögren Berg till SVT, men bekräftar att investeringen ligger i miljardklassen.

Text: Simon Tjernström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. janne1
  0
  janne1 | 2018-11-30 15:00          
 2. Longboardforever
  0

  Bort med skiten fortare än kvickt.

 3. NyslipadeKanter
  0

  Något som slår mig varje gång jag är i Åre är vilket briljant läge hörnan mellan Timmerstugan, E14 och gamla Kabinbanan är.
  Ett stort fint L-format hotell med entré mot E14, trappa hiss till Åre Torg (under E14) och en baksida mot berget med Ski In-Ski Out och möjlighet till stor uteplats med after ski och annat trevligt.

  Men det är väl där den här kabinbanan ska byggas? :/

 4. Longboardforever
  0

  Riv skiten och dit med effektivare gondoler.

 5. gubbfan
  0
  gubbfan | 2016-12-07 16:10          

  Åre Kabinbana var ju från början dödsdömd. Att lägga en kabin på Jämtlands mest väderutsatta läge var ju lika korkat som att bygga Nya Karolinska sjukhuset.

 6. Dannepanne
  1
  Dannepanne | 2016-12-05 10:43          
 7. erik_lagg
  3
  erik_lagg | 2016-11-30 22:17          

  Snygg på bilder dock! Man kanske kan spara två stolpar och ha den hängande som en prydnad... eller inte.

 8. JR
  2
  JR | 2016-11-30 19:52          

  Ingen i hela världen kan komma att sakna kabinbanan? En av världens mest stängda och ineffektiva liftar om man räknar på öppet-dagar/år, hastighet och kapacitet. Håller tummarna för ett mer driftsäkert och effektivt alternativ.

 9. kappakomplett
  1
  kappakomplett | 2016-11-30 15:33          

  Dom får väl bygga nya backar för att få plats med alla turister...