Rekordår för svenska skidanläggningar – över 1,8 miljarder i sålda liftkort

Svenska Skidanläggningars Organisation (SLAO) har sammanställt skidsäsongen i siffror och kan gladeligen meddela att Sveriges skidanläggningar har ökat sin skipassomsättning med hela 21 procent, trots en vinter som kantats av osäkerhet och frågetecken kring pandemin. 

Osäkerheten har nog aldrig varit större än vad den var inför denna skidsäsong. Skulle det bli någon skidåkning? Eller skulle pandemin åter tvinga liftarna att stå still likt våren 2020? Det såg tyvärr länge dystert ut med en andra corona-våg som sköljde över fjällvärlden och övriga landet i takt med att jul- och nyårsfirande nalkades. Men med hjälp av planering och samråd, riktlinjer och tydlig information så har liftarna (tack och lov) snurrat hela denna vinter.

Bara att liftarna fick köras överhuvudtaget var med största sannolikhet en stor vinst i sig för Sveriges skidanläggningar. Men som grädde på moset så har hela skidbranschen gjort en ökning på hela 21 procent (gentemot föregående säsong) när det kommer till antal sålda skipass och totalt så har Sveriges skidanläggningar en skipassomsättning på 1,8 miljarder kronor.

Säsongen 2019/2020 var visserligen grovt kantad av pandemins hänsynslösa framfart, men om vi jämför vinterns resultat med den senaste säsongen då Corona fortfarande var förknippad med en mexikansk ölsort (det vill säga 2018/2019) så är ökningen av antalet sålda liftkort ändå påtaglig och har stigit från drygt 1,7 till 1,8 miljarder.

Flera av norra Sveriges skidanläggningar har haft ett rekord år i vinter och Funäsfjällen har gjort en rejäl ökning med hela 48 procent gentemot förra året. Men den största ökningen i förhållandet till föregående år står Götaland för vilket talar för hemmabackarnas stora betydelse, inte minst denna vinter.

Även antalet skiddagar har ökat i Sverige med 15 procent och SLAO har räknat ihop hela 9 miljoner sådana denna vinter. Däremot har landets skidskolor fortsatt fått jobba i motvind och har tyvärr minskat med 21 procent. Detta beror sannolikt på att många skolresor uteblivit och att skidskolorna har tvingats att minska antalet deltagare i skidskolegrupparna.

Nu ser vi fram emot ytterligare en säsong, förhoppningsvis utan Covid-19 och osäkerheten som följer med viruset. Tills dess njuter vi i värmen!

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.