Kungsberget har öppnat för cykling

Nu har äntligen Kungsberget öppnat upp för liftburen cykling under sommaren. Freeride var på plats under invigningen.

I torsdags var det premiär och invigning för sommarsatsningen i Kungsberget i Gästrikland. Detta är en väletablerad skidort för stora delar av Mellansverige och berget levererar under vintertid förvånansvärt bra skidåkning endast två timmars bilresa från Stockholm.

Spekulationerna kring när Kungsberget ska öppna för utförsåkning på cykel under sommaren har länge cirkulerat och nu är äntligen väntan över. Klockan 10.00 den 1 juli 2021 klipptes bandet och de första gästerna med cykel kunde åka upp med liften mot Kungsbergets topp.

– Det går åtta stycken leder ned från toppen samt fyra leder i barnområdet där det även finns rullband. Vi erbjuder också sex stycken crosscountryleder, från dryga 5 kilometer upp till 17 kilometer. Utanför restaurangen finns också en pumptrack. Utöver det så har vi också padelbana, beachvolleyplan, skateramp, basketkorg och vandringsled över berget och naturreservatet. Förklarar Johnny Jernqvist, sportchef i Kungsberget.

Framtiden ser lovande ut i Kungsberget och trots att den sena snösmältningen i år ställde till vissa problem under arbetet med cykellederna så är resultatet imponerande, och då är detta bara början.

– Vi har en vision att fortsätta arbetet här redan i höst så att det ska finnas nya leder klara till nästa sommar. Målgruppen är barnfamiljer, precis som under vintern, och jag tror att rullbandet i barnområdet är unikt i Sverige när det kommer till cykling.

Trots att Kungsberget riktar sig mot barnfamiljer så finns här ändå också utmanande svarta leder. Detta är tack vara ideellt arbete från föreningenKungsbergets Stigcyklister.

– Det har varit ett hårt jobb och vi har handgrävt alla svarta lederna. Men resultatet blev långt över förväntan. Här finns exempelvis en Freeride-Zone, stigen går ut i ett skogsområde där det finns flera olika linjeval, som ett offpistområde… fast för cykling. Förklarar Jonas Jansson från Kungsbergets Stigcyklister.

Kungsberget imponerar och det ska bli spännande att se vad framtiden har att erbjuda på denna destination, så väl sommar som vinter.

Kort fakta Cykling Kungsberget

  • 8 st leder från toppen
  • 4 st barnleder
  • 6 st Crosscountryleder (5-17 km)
  • Pumptrack
  • Stolslift och rullband

Öppet 10.00 – 16.00 dagligen hela juli, därefter fredag till söndag fram till 5 september.

Vill du ha tips för en bra cykelsemester så har vi gjort en guide kring hur du packar, planerar dina cykelrutter, vilken utrustning du kan behöva, hur du tar med cykeln på semestern samt några tips på platser att åka till.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.