Kvitfjell

Skidorter i Norge
Varför åka till Alperna när de norska fjällen bjuder på liknande upplevelser? Kvitfjell ligger en halvtimme norr om Lillehammer och anses vara en av de mest snösäkra och moderna skidorterna i skandinavien.

Kvitfjell tenderar till att alltid öppna för säsongen först och vara en av de sista att stänga. Detta gör skidorten till en favorit bland proffsåkare som tidigt på året och vill få några svängar under skidorna. Här hittar du Norges längsta svara backe på 2900 meter men skidorten bjuder också på en mängd gröna backar som sticker ut i mängden på grund av sin bredd. De 29 kilometerna pist er bjuder skidåkning för alla.

Under senare år hat Kvitfjell utökat sitt offpistområde och det är något som de ständigt försöker förbättra. Självklart finns det här också terrängpark för de som vill slänga några ”raggare”.

Kvitfjell Snöprognos

 • Torsdag
  0 ft
  Halvklart
  66°F
  6 mph
 • Fredag
  0 ft
  Halvklart
  67°F
  2 mph
 • Lördag
  0 ft
  Halvklart
  67°F
  4 mph

Fakta om Kvitfjell

Nedfarter (Totalt: 33)
Grön Väldigt lätt:7
Blå Lätt:6
Röd Måttligt svårt:5
Svart Svår:3
Kvällsskidåkning:2 st nedfarter
Konstsnö:6 st nedfarter
Längsta nedfart:11483 ft
Total pistlängd:15,5 miles

Liftar (Totalt: 14)
Liftkapacitet:  13000 personer / timme

Fallhöjd
Kvitfjell Fallhöjd
Högsta punkt: 3409 ft
Fallhöjd: 2802 ft
Lägsta punkt: 607 ft

Säsong
Start:25 oktober
Slut:26 april

Längdskidåkning
Spår:74,6 miles
Upplysta spår:0 miles
Konstsnö:0 miles

Områden
Snowparks:1
Barnområden:2
Land: Norge
Region: Innlandet

Recensioner av Kvitfjell

Vad tycker du om Kvitfjell?
5
4
3
2
1
Viktor-C
2021-03-12
Her spenderat 3 säsonger där dem senaste åren och tycker att det är bland det bästa du kan hitta.
Otroligt bra preppade backar, väldigt trevlig personal och väldigt stor variation utav pister.
Rekomenderas starkt

jonmel
2019-04-22
”Upptäckte” denna skidort efter läst en artikel på freeride. Bokade ett boende i Lillehammer och åkte iväg vecka 8 med fru och barn 18 och 16.
Kvitfjell är ett riktigt häftigt ställe med bra fallhöjd (850m) bra preppade pister, många varierade roliga pister och inga liftköer. Att kunna åka en 3000m lång svart pist med 850m fallhöjd får man känslan av stor lycka under mina 10 minuter det tog. Tror att möjligheter till bra off pist finns när nysnön vräker ned.
Det negativa är att det saknas värmestugor att värma mat i, dyrt.
Kommer åka hit igen.

 • Kvitfjell
 • Kvitfjell
Delfinen
2019-03-02
Enligt min åsikt ett av Nordens bästa områden med ordentlig fallhöjd och relativt stort utbud backar, av varierande svårighetsgrad. Mycket har hänt de sista åren märkte jag i jul/nyår 2018/19 då jag återvände hit efter ca 20 års frånvaro. Förutom att området nu är mycket mer etablerat finns en rad trevliga restauranger i backen. Prova till exempel mysiga Tyrihanstunet. Vi kombinerade med åkning i Hafjell eftersom liftkortet gäller båda områden. Det är ju också positivt och ger mer att välja på.

JohanPetter
2018-03-28
Kombinationen av snälla familjebackar à la Sälen och 850 fallhöjdsmeter olympisk störtloppsbacke gör Kvitfjell (uttryckt som något slags genomsnitt...) jämförbar med Vemdalsskalet/Björnrike. Den stora skillnaden är att Kvitfjell är totalt folktomt mån-fredag. Inte en människa i sikte - jag såg aldrig mer än 10 personer samtidigt under vecka 11. Således mindre skidsemesterfabrik, utan kexchokladrally och bilreklam i backen, än Skistars svenska orter. Dessutom billigare boende än Sälen och bra väg från södra och västra Sverige. Enda nackdelen är att det inte finns så mycket utrymme utanför pisten att åka på.

Robin
Robin (Gäst)
2016-03-29
Var där sportlovet 2016 bodde i mysig 8 bäddars stuga i byn nedanför berget, eldstad , 3 sovrum diskmaskin , skidbod , ca 80kvm för 6000 kr torsdag till söndag. Väldigt prisvärt enligt mitt tycke.
Bra skidåkning väl preppade och varierande backar, snöande en hel del när vi var där vilket gjorde skogsåkning möjlig men blev uppåkt under förmiddagarna. Det var relativt glest på folk och inga köer vid liftarna överhuvudtaget men den stora fallhöjden är i worldscupbacken och en till transportbacke om man gillar sånt. Minns inte exakt fallhöjd men ca 300 m på västsidan rätta mig gärna om jag har fel. Lätttillgängligt E6 (2 till ett väg långa sträckor går hela vägen fram och det finns möjlighet att åka tåg. Flertalet restauranger i backen höll högnivå med höga priser som, väntat i Norge

Minus/ utvecklingspunkter
1. Var att längdskidåkningspåren gick genom alpinbackarna och var dåligt uppmärkta jag lyckades navigera fel två gånger.
2. I välkomstbrevet stod det att jag skulle hämta ut nyckeln på hotellet uppe på fjället tog (ca 20 min upp) det stämde inte utan i det finstilta stod det att det var receptionen nedanför berget.
3.Personalen i receptionen angav fel öppettider på anläggningen och gav mig en karta till stugan som inte stämde.
4. Förbokade liftkort var tvunget att hämtas ut på ett specifikt ställe där de sålde liftkort.
5. Webbsidan är minst sagt undermålig och inte alls i likhet med konkurenterna den är inte mobilanpassad vissa funktioner funkar inte som att kolla öppettider. Information om boende är väldigt begränsad det är vårt att söka och få någon överblick

brink
2011-05-10
Vid första anblicken kan man tro att Norska Kvitfjell är ännu en obetydlig Skandinavisk skidort. Men fjället har mycket skidåkning att bjuda på. Orten nås med bil från Gardemoen på två timmar eller erbjuder landets enda ski-in, ski out tågstation.
 
Man åker skidor på båda sidor av berget och snabba sexstolsliftar tar en upp till toppen där man kan välja sida i varje åk. Skidåkningen är klart vuxen då röda och svarta pister dominerar. Störtloppet är grymt brant. Det finns gott om möjligheter till liftburen off pist och flera parker för jibbers. Området är känt för att vara välpistat i alla väder, vilket vi också håller med om.
 
Det finns ovanligt många matställen där Tyrihanstunet stack ut lite extra. Som vanligt är Norrmännen inte blyga. Räkna med 150 kronor för en lunch.
 
Det finns många boendealternativ vid Mellomstasjonen men vi bodde på Studio H som ligger väster om fjället. Studio H är både designat och funktionellt. En egen lift ger ski in – ski out. Tänk dock på att handla mat innan ni åker vägen upp om ni ska kocka själva.

VMtre
2009-02-11
Har varit där i flera år nu är klart nöjd ! alltid bra pistat ´!
rikitg bra backar men parken kanske inte är den bästa men dom håller på att förbättra den nu så
ska väl bli lite bättre !
tycker ni ska åka dit om ni gillar ganska branta backar och lite folk

4800
2008-05-09
Kvittfjell.

Pist: OS backe för super - G vid tävlingarna i Lillehammer. Den som gillar snabb carving i svarta pister får sitt lystmäte här. Går otroligt fort. Min respekt för super - G växte under vistelsen i Kvittfjell.

Off Pist: Skogsåkningen går inte av för hackor. Ingen bra snö när vi var där. Lite slaskigt - men det gick bra med bräda. Nice åkning. Snö ända ned till Gudbrantsdalen när jag vär där. Inte helt vanligt tydligen enligt locals. Men väldigt fint åk!

Park: är ingen parkråtta. Men det fanns hopp för alla där. Nybörjare, medel och avancerade. Jag har faktiskt aldrig haft en så kul helg i parken som där. Perfekt för de som vill börja hoppa, eller vill köra lite större. Fina hopp med flyt och bra design som gör att man vågar satsa. Kul med skicrossbana.

Summa: åk till Kvittfjell. Trevligt ställe utan liftköer. Piståkning i världsklass. Parken är det bästa jag testat. En otroligt rolig långhelg på skidor och snowboard.

dr-telemark
2008-04-08
En liten fråga till Utomjording - har vi varit på samma ställe du och jag? Snackar vi om Kvitfjell på Jorden eller på någon annan planet?

Jag kom just hem efter tre fantastiska dagar i Kvitfjell. Fantastiskt välpreparerade pister, så när som på första morgonen som bjöd på drygt 15cm puder mitt i pisten när liftarna öppnade. Nästan inget folk, så jag fick lägga första, andra och tredje spår i samma backe. Brant, flackt, skogsåkning, offpist, rails, hopp och Norges enda fasta skier/boardercrossbana. Det enda jag har att invända är priserna på lunch i backen, men å andra sidan var viltburgaren den godaste hamburgare jag ätit på mycket, mycket länge! BK kan slänga sig i väggen!

Kvitfjell är fortfarande en ung skidort, mitt i tillväxtfasen. Ska bli spännande att se vart detta berg tar vägen. Fantastisk åkning har man redan idag. Och som sagt, inte en kotte i backen mitt i veckan, ingen liftkö - alls! På helgen är det givetvis lite mer, men befriande effektiv åkning. Full fart nedför favoritbacken och sedan genast upp igen.

Afterski på Koia får inte missas. Charmigt ställe med en skön samling av gamla snowboards och skidor.

Kvitfjell är klart bland de bästa skidorterna i norden, nära till Lillehammer och Hafjell och dessutom bjuder Kvitfjell på riktigt fin offpist. Jag körde puder i tre dagar så stighudarna behövde aldrig komma på.

Med lite fler överkomliga ställen att bo, kanske ett vandrarhem och aningen mer humana priser på mat och dryck (gäller hela Norge) skulle detta vara en femma tvärsöver. Nu får skidåkningen en femma, men ännu så länge får Kvithell totalt klassas som en fyra!

utomjording
2008-02-14
Trots mycket snö så är det bara att inse att Kvitfjell är riktigt dåligt. Det finns en bra backe, ingen offpist att tala om, inga andra fjäll att gå på i närheten och i övrigt det plattaste liftsystem som jag någonsin besökt.

Jag ger betyget 1 bara för att:

* Det var fina liftar
* Dom får snö
* Det går inte att ge 0

Visa fler recensioner (25)

Mest populära foto

Åkare: Foto: Anders Aasheim

Pistkarta

Pistkarta Kvitfjell

Närliggande skidorter

Flygplatser nära Kvitfjell

Oslo Airport
Körtid: 2 timmar, 32 minuter (127 miles)
Avstånd: 94 miles
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer