Hafjell

Skidorter i Norge
Liftar (8/19)
Nedfarter (44/29)
Snödjup
1059 m
195 m
75 cm
Bare 2,5 timer unna Oslo ligger Hafjell. Spesielt kjent som barnas favoritt – det perfekte sted å legge familieferien. En av Norges beste parker, og 44 km løyper for alle aldre, alle ferdighetsnivåer.

Snöprognos

 • Torsdag

  0 cm
  Sol

  2 m/s
 • Fredag

  0 cm
  Molnigt

  2 m/s
 • Lördag

  0 cm
  Sol

  1 m/s
Vad tycker du om Hafjell?
5
4
3
2
1
KarinLager
2020-03-19
Fick fyra riktigt fina dagar i Hafjell innan hela stället stängde på grund av corona. Lite snopet. Riktigt fina backar, många bra röda. Riktigt grymt pistat och gott om plats överallt. Enda trista var väl att stora parken inte var öppen, inte heller den längsta svarta backen, olympialöypa. Hade man ju velat testa... Vi bodde i Alpinlandsbyn, prisvärt och helt okej boende, ski in ski out - vilket vi prioriterade. En stor missräkning var dock att det inte fanns torkskåp! Hur tänkte man där? Åker gärna tillbaka till Hafjell efter corona.

Montfleur
2019-02-21
Hafjell är ett trevligt system med varierande utbud gällande svårighetsgrad och karaktär på nedfarterna. Bra och bekvämt liftsystem i kombination med långa nedfarter ger ett bra åk/lift förhållande.

Vill man känna av den där brännande känslan i låren kan man med fördel köra topp till dal i ett svep, och ju närmare dalen man kommer ökar också svårighetsgraden vilket kan ge en skön utmaning även till den mest vältränade åkaren.

Med närhet till Lillehammer och många boenden med ski in/ski out är boendealternativen många om man är ute i god tid.

Humana priser på restauranger (det är trots allt Norge!) och en avslappnad atmosfär gör detta till ett bra alternativ till Sälen och Trysil, framförallt om man bor i västra eller mellersta delarna av landet.


Nina
Nina (Gäst)
2018-12-05
Väldigt bra skidåkning för hela familjen! Effektivt liftsystem och härliga backar.

Fredrik Nordstrand
Fredrik Nordstrand (Gäst)
2018-03-11
Hafjell, strax norr om Lillehammer är en skidort som det inte pratas så mycket om bland svenskar. Troligen blir den lite bortglömd då den inte ingår i Skistars sfär, vilket i detta fallet är positivt eftersom man får en mer personlig och mysig atmosfär i skidområdet.
Hafjell ligger lättillgängligt längs E6 endast 5 timmar från Göteborg och 7 timmar från Stockholm, vilket gör det till ett minst lika bra alternativ som den större grannen Trysil.
I Hafjell är de flesta boenden privata och deras egen bokningssite är tyvärr ganska dålig. Betydligt lättare att gå in på någon fristående stugförmedling, tex finn.no, och söka själv. Vi hittade en liten stuga i området Sörlia som ligger i botten av systemet. Boendena ligger utspridda över berget och det är nästa svårt att hitta stugor som inte levererar ski in/ski out.
Hafjell stoltserar med att vara Norges mest snösäkra skidort och när vi var där rådde det verkligen ingen brist på snö. När vi började vägen uppför efter Lillehammer så reste sig snart imponerande snövallar vid sidan om vägen, och väl framme så var det gott om snö i både terräng och pist.
Hafjell är inget jättestort system, men bra organiserat och det erbjuds riktigt långa åk. Har man väl tagit sig upp på toppen (där det kan blåsa lite kallt) så har man härliga åk framför sig antingen via långa svepande blå backar, eller så tar man den lite mer utmanande vägen via "Bukkespranget", där man också åker tävlingsbacken från OS 1994. Är man på jakt efter åkning utanför pisten så finns det goda möjligheter till framför allt enklare skogsåkning men även ett par ställe vid toppen där man kan hitta orörd snö.
Vad gäller mat och dryck så finns det en hel del utbud längs backarna. Inget som sticker ut som ett riktigt mysigt fjäll-hak, men de levererar det som behövs i form av mat, varm choklad och givetvis en öl om man så behagar. Som vanligt så är det dyrt i Norge, och även om Hafjell inte har de högsta priserna, så sticker det ändå snabbt iväg när man ska köpa fika till en familj med energi-påfyllnads-behov. Ett stort plus till de gasgrillar som finns utplacerade runtom i systemet, där kan kan grilla en medhavd korv eller hamburgare med möjlighet att sitta både inne och ute.
Möjligheterna till After-ski är ganska knappa och det är på helgerna som det kan bli frågan om lite tryck.
Vårt favoritställe Lodgen (där de har en mycket god varm choklad), berättade att de flesta ställe har fått lägga ned after-skin på veckodagar då det inte kommer något folk. Detta kan bero på att så gott som alla boenden är stugor, där man också samlas efter en dag i backen för att ha sin egen after-ski medans man knåpar ihop kvällens middag.
En annan fördel med Hafjell är att systerorten Kvitfjell också ingår i liftkortet. Kvitfjell ligger ca 30 min norr om Hafjell och är mest känt för att det hålls världscuptävlingar i störtlopp och super-G där varje år. Ett lite mindre system, men med rejäl fallhöjd och längd på pister.
Hafjell kan varmt rekommenderas. Vi åkte en familj med 2 vuxna och 2 barn (8 och 11) och alla var nöjda med skidåkningen. Som ett bra alternativ i väntan på alpresan fungerar Hafjell alldeles utmärkt för att värma upp utan att hamna i Sälenfjällens trängsel.Fredrik71
2018-01-10
Bästa i Norge

jonasclind
2018-01-08
Var tre dagar i Hafjell vecka 1 och har tidigare varit där 3-4 veckor genom åren. Jag tycker systemet är fantastiskt fint med otroligt långa fina backar. Det finns olika alternativ att ta sig ner för alla åkare och många sätt att ta sig runt i systemet. Liftarna är fina, speciellt kabinen. Att man behöver två stolliftar och en släplift för att ta sig från botten ända upp till högsta toppen säger lite om storleken på systemet. Jag är relativt vältränad och erfaren åkare, men till skillnad från de allra flesta svenska fjäll så är backarna så långa och utmanande att man knappt klarar ett pressat åk hela vägen ner utan att pausa!

Vecka 1 har alltid varit en av de bästa veckorna i norska fjällen. Någon sa att norska skolorna drar igång direkt efter nyår så det är otroligt lite folk då. Under de tre dagarna stod vi som mest ett par minuter i liftkö!

Off pist är svår att hitta, men det lilla som fanns hade 60-70 cm puder. (Köper man kort för en vecka gäller det i Kvitfjell också som ligger några mil bort, där finns det mer terräng att åka i.)

För mig som åker från göteborgstrakten så består resan dit av 50 mil varav 45 är motorväg. Det ger en helt annan känsla än att ligga och mala bakom en långtradare på landsvägarna upp genom sverige!


parkgalningen
2016-11-07
Har varit i Hafjell 1 vecka /år senaste 5 åren. Är man bortskämd med perfekt preppade pister i Romme så blir man besviken, men Hafjell har skandinaviens längsta pister....här kan man åka hela vägen ner bara om man är vältränad. Brantast är det i slutet när man är som tröttast. Jag som är ute efter enklare hopp hittar en skön park med egen lift. Vill man riskera benbrott så finns det större hopp. Ett år blev Hafjellparken utnämd till Norges bästa. Var över 1 km lång....Om man inte vill åka i branterna så finns det alltid en lättare väg ner. Det tar ca 20 min utan liftkö att åka alla liftar upp till toppen(2 stols och 1 ankarlift). men vad gör det när man är helt utpumpad i benen. Är man ute i god tid att boka boende (Augusti) så hittar man alltid ett boende vid backen. Utelivet är väl inget vidare, men det är bara en halvtimmes resa till Lillehammer. Vi tar alltid med oss mat, men byn som ligger i anslutning till anläggningen har flera lågprisbutiker och det är inte så dyrt att köpa mjölk osv. Vill man åka längd någon dag så tar man bilen upp dit kabinliften slutar. Vill man åka mycket skidor i pist så är det här stället för dig. Hur vältränad du än är så känns det i benen.

Alric
2009-08-05
Nära till lilelehammar. själv så har jag vart där och säsonga.
som många skrivit så är det inte så bra offpiståkning men då sätter man sig i bilen/bussen och åker till kvitfjell! jobbade där en hel säsong men han ändå inte åka alla backar så litet är det ju inte:P lätt större än alla svenska fjäll. (Förutom gränsen och åre) parken är i topp klass, själv tycker jag den svarta linjen är svår att få fart till och vädret ändras snabbt så då måste stänga parken rätt ofta:( så är den röda linjen väldigt liten. i Norge så är en svart linje en röd linje i Sverige, typ (NTG gym tränar i denna park Dvs. pk-hunder kim boberg osv.)
nedre delen av fjället så är det som brantas och lutnig som motsvarar tandådalens svarta backar i lutning men är 3 gånger längre. väldigt fina och kuperade pister, lite flacka uppe på toppen bara!:(

Hafjell rekomenderas VERKLIGEN för familjer!
kan ditt barn ploga eller svänga någorlunda så finns det gröna och blåa pister från toppet till botten. barnen brukar vanligt vis få hålla sig längst ner på fjället. men inte i hafjell!:)

jag rekommenderar hafjell till alla! framför allt parken:)

ArmadaMan
2009-02-11
Jag va där sportlovet 08, och de va bra park. ingen lättare tillgång till puderåkning. övriga backar va bra, lite litet kan man tycka. men inga problam med köer.

effse
2007-03-29
Har varit i hafjell cirkus 8 gånger och kan verkligen rekomendera detta ställe. Okej det finns lite lite backar men vad tusan gör det när dom som finns är s**tbra. Lite fräckt att köra i backar som har användts till OS 94.

Visa fler recensioner (29)

Mest populära foto

Åkare: Erik holmgren Foto: Janne holmgren

Pistkarta

Pistkarta Hafjell
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer