8 stora norska skidorter inleder samarbete: ”– förhoppningen är ett gemensamt liftkort”

Åtta av de största norska skidanläggningar går nu in i ett tätt samarbete för att gemensamt överleva kommande vinter. Tanken är att få norrmännen att stanna inom landet istället för att resa till Alperna. Och förhoppningsvis kommer ett gemensamt liftkort för samtliga destinationer finnas i framtiden.

Coronakrisen fortsätter att slå hårt mot världens alla skidanläggningar, och den norska marknaden är inget undantag. Framtiden för vårt västra grannlands skiddestinationer är osäker och de största aktörerna räknar med att tappa stora delar av sina utländska turister kommande säsong.

Därför slår nu Hafjell, Kvitfjell, Beitostølen, Geilo, Norefjell, Myrkdalen och Narvikfjellet sig tätare samman. Tanken är att få de norska skidåkare, som i regel reser till Alperna under januari månad, att stanna i Norge istället.

– Traditionellt så reser norrmän till fjälls under helger, jullov och påsklov. Men det räcker inte för våra skidorter att leva på. Men många besöker också Alperna där emellan. Kan vi få några av dem att välja våra norska destinationer istället så är det bra, men det är orealistiskt att tro att det kompenserar bortfallet av utländska gäster helt, säger Roger Espeli på Geilogruppen till norska Dagen Næringsliv.

Tillsammans blir de nu den största alpina gruppen på den norska marknaden. Precis hur samarbetet och finansieringen ska se ut är i dagsläget oklart, men norska Fri Flyt rapporterade i torsdags att gruppen ska verka som en aktör. I första hand låter det alltså som ett samarbete kring marknadsföring och kommunikation, men drömmen är större än så: målet är ett gemensamt liftkort för samtliga destinationer.

Detta är något som flera norska destinationer redan är och nosar på. Exempelvis har Vestlandet och Strandafjellet ett samlat liftkort. Och även Oslo Vinterpark, Drammen och Kongsberg har ett gemensamt kort. Men den nya grupperingen vill inte bara vara störst, det ska vara prisvärt också. Och målet är tydligt.
– Drömmen är et gemensamt liftkort för alla destinationerna. Och vi ska vara billigare än Skistar,  säger Trevor De Villiers, som leder grupperingen, till norska Dagen Næringsliv.

Skistar som äger Trysil och Hemsedal ses förstås som den största konkurrenten. Men något samarbete är bolaget inte intresserade av. Skistar anser att de redan dragit sitt strå till stacken för den norska skidturismen genom den nya flygplatsen Sälen – Trysil, som förväntas flyga in brittiska skidåkare.
– Vi vill hellre jobba på egen hand med att få hit engelska gäster. Så det säger väl sig självt att vi inte är med, meddelar Helge Bonden, destinationschef på Skistar Trysil till Fri Flyt.

Det blir spännande att se vad framtiden har att erbjuda inom denna norska koncern. Förhoppningsvis är corona-situationen sådan i vinter att gränsen öppnas upp så vi svenskar också kan njuta av Norges fantastiska berg.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.