Helgresa till Kvitfjells vintervackra skidområde

I Kvitfjell nära Lilliehammar åker du 854 fallhöjdsmeter i ett svep. Fotografen Rikard Landrin var där i helgen tillsammans med Max Ahlgberg och Sindre Aarøy Holtet och här är deras upplevelse. 

Hej Rikard Landrin, ni var i Kvitfjell i helgen. Hur var skidåkningen?
– Stämmer bra! Vi hade sedan ett tag planerat att åka skidor i Skandinavien denna helg, vi väntade så länge vi kunde för att hitta bästa möjliga snön. Jag hade spanat lite på Kvitfjell sista veckan och det såg fint ut och jag hade dessutom aldrig varit i Kvitfjell förut. Så vi bestämde oss på torsdagen, dagen innan avfärd, att testa Kvitfjell. Pisterna var helt fantastiska, sällan upplevt så bra pister i Skandinavien. I terrängen hade dock vinden påverkat snön på många ställen, men letade man lite så fanns det fina ställen där vinden lämnat snön orörd så vi hittade en del fina åk, man får inte glömma att det fortfarande var första advent.

Hur mycket av systemet var öppet? 
– Hela området var i stort sett öppet förutom enstaka backar här och var, samt backen som går från mellanstationen ner till botten av dalgången. Men det borde nog kunna öppna snart då de har gott om snö. 
Var hittade ni den bästa skidåkningen? 
– Bästa åkningen fanns runt en knapplift som gick till högsta punkten på 1039m. Den var en av få stängda liftar så det blev en liten promenad upp dit, men det gjorde nog att vi fick allt orört också.
Kvitfjell är ju en av flera norska skidorter som har ganska rejält mycket mer fallhöjd än de flesta svenska skidorterna: Varför tror du att det kommer sig att de flesta svenskar ändå väljer att åka skidor i sitt hemland?
– Jag tror framförallt att många känner sig trygga i att välja Sverige. Men Kvitfjell är har en fallhöjd som matchar Åre och det finns blandad åkning, både branta och familjevänliga pister. En annan sak man ska ha i åtanke är att nästan hela berget består av skog vilket gör det vindskyddat och gör att snön håller sig kvar. Sedan är Kvitfjell väldigt fint visuellt, så jag tycker det är värt att testa. Det är ju som bekant lite dyrare i Norge men det får man blir kompenserad av längre backar och bra snö.
Och ni tog på hudarna också? 
– Ja, vid skymningen körde vi på en liten topp till höger om liften från mellanstationen nedifrån sett. Det blev en kort skymningstur tillbaka, det var väldigt kallt men fantastiskt vackert.
 Ok, när blir nästa skidresa?
– Nästa skidresa blir nog skidtestarhelgen i Åre, men kommer nog ha ett öga på de norska fjällen också. Kommer ett stort snöfall upp på radarn så är det ju alltid ett bra alternativ..
Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.