Kvitfjell: 854 fallhöjdsmeter OS-backe & familjefeeling

Kvitfjell utanför Lillehammer i Norge är en skidort som allt fler svenska skidåkare har fått upp ögonen för. Med stor fallhöjd, bra variation på skidåkningen och en genuin känsla är det inte att undra på. 

År 1994 var det OS i Lillehammer. Tre Kronor visade storform och efter att Foppa petat in sista straffen var succén ett faktum. Från Håkons Hall i Lillehammer där Sveriges just tagit OS-guld är det 6 mil upp till Kvitfjell, arenan för de alpina fartgrenarna. Här uteblev lika stora svenska framgångar, men det senaste nordiska olympiska spelen visade att även en liten stad i Norge kunde stå värd för ett så stort arrangemang. Att Olympiabakken i Kvitfjell är god nog för världens bästa störtloppsåkare får vi bekräftat varje år när världscupen gör ett stopp här.

854 meter högre än botten av Gudbrandsdalen ligger Kvitfjell Expressens toppstation. Från kalfjället har du ett nästan ångestframkallande antal val framför dig. Du kan antingen åka de tre och en halv kilometrarna av svart välputsad backe som är Olympiabakken hela vägen ned till dalen. Eller så kan du ta någon av de andra utmanande nedfarterna på östsidan och hamna på Kvitfjell Mellomstasjon. Här ligger också den erkänt högklassiga Kvitfjellparken. Vill du inte göra det så svänger du åt andra hållet, västerut. Kör någon av de långa backarna ned till Kvitfjell Vest. På västsidan ligger också KIDS-parken för de allra minsta jibbarna. Därefter kan du ta familjen upp på Kvitfjell Varden för skön cruising, vilket är Kvitfjells nyaste fjällsida som öppnade för bara några år sedan.

Här finns skidåkning i tre väderstreck, över ett stort område. Därmed ökar chanserna för att förhållandena ska vara rätt någonstans i systemet. Det sprider också ut den lilla folkmängd som ändå har hittat hit under större delen av säsongen. Det är inga liftköer att tala om, och snön kan ligga spårad i dagar, även om den är lättillgänglig.

”Att kunna åka en svart störtloppsbacke med OS-meriter och ett stort område med gröna backar på samma gemytliga skidort är ett unikum i norden.”

Norrmännen har sportlov vecka 8, vilket betyder att om du råkar vara göteborgare så är vecka 7 en alldeles ypperlig vecka att dra upp på. E6:an går nästan hela vägen och det lugna tempot är en bra kontrast till sportlovskaoset i de svenska anläggningarna på samma avstånd. Från Göteborg är det mellan fem och en halv och sex timmar till Kvitfjell, från Stockholm är det ungefär 8. Betydligt smidigare och klimatvänligare än att ta flyget till Alperna. Det går också att åka tåg från Oslo eller Trondheim till Ringebu Stajson, men då är det taxi som gäller upp till Kvitfjell.

Att kunna åka en svart störtloppsbacke med OS-meriter och ett stort område med gröna backar på samma gemytliga skidort är ett unikum i norden. Den stora variationen passar perfekt för familjer eller större sällskap med olika förutsättningar. Den stora parken i Kvitfjell som ligger vid mellanstationen på östsidan blev utsedd till årets park av det norska snowboardförbundet 2018. Nybörjare har en helt egen parken som heter KIDS och ligger på västsidan, och räds inte namnet…för vilken vuxen vill inte bli som ett barn på skidsemstern? Att raila plaströr och köra små hopp är något som alla borde pröva på.

Men tillbaka till den stora parken. För mer erfarna åkare finns det oerhört många alternativ. Välshapade kickar i olika storlekar, och ungefär alla olika typer av rails du kan tänka dig. Låt kreativiteten flöda.

De senaste åren har anläggningen sparsamt rensat ut vissa skogspartier för att skapa bättre skogsåkning. Områdena är markerade på pistkartan och ligger runt Fjellheisen på västsidan och vid Hotellheisen på östsidan. Efter snöfall är det dit du ska bege dig. Men även på andra ställen finns riktigt fin åkning utanför pisterna. Liftgatorna är klassiska uppvisningsåk och mellan pisterna på alla tre sidor finns mängder med lekfull terräng. Nedanför byn, runt nedre delen av Olympiabakken, finns stora ängar och fina skogspartier. Här kan dock snön vara lite tunnare, så iaktta försiktighet. Som alltid med åkning utanför skidområdet bör du ha med en kompis, lavinutrustning och kunskap.

För att vara en såpass liten skidort, har Kvitfjell extremt mycket skidåkning. Det blir inte tråkigt i första taget. Är man här en hel vecka kan det dock vara kul med lite omväxling. Liftkorten gäller även i Hafjell, som ligger ca 30 minuter bort. Där kördes teknikgrenarna under OS 94, och där finns riktigt bra skogsåkning och ytterligare en av Norges bästa parker. Från Hafjell syns det kända kalhygget i form av en löpare med den olympiska elden.

Redan i oktober drar Kvitfjells vintersäsong igång. Den moderna konstsnöanläggningen gör att ca 85% av hela skidområdet kan öppnas utan natursnö. Endast minusgrader behövs. När den naturliga snön kommer ligger den oftast kvar, och det är sällan isiga förhållanden i Kvitfjell. Även delar av längdspåren sprutas med konstsnö på hösten. Totalt finns dryga 600 kilometer spår i området. Sextio mil längdspår, med både skate och klassiskt. Om du åker en mil på ca 50 minuter får du hålla på non stop i över två dygn innan du har åkt allt. Det är antagligen tillräckligt för de flesta familjer på semester.

I Kvitfjell är det gott om fina boenden. Gudbrandsgard Hotell ligger med ski in ski out-läge i hjärtat av Kvitfjell Mellomstasjon. På östsidan av berget är utsikten magnifik, hela den kända Gudbrandsdalen syns från hotellrummet. Här finns flera restauranger och även en väl tilltagen spa-avdelning. Extremt bekvämt med andra ord.

”I Kvitfjell är känslan av att bo mitt i backen påtaglig, då hela byn är ski in ski out.”

I övrigt finns det en mängd olika typer av stugor och lägenheter att välja mellan. På Kvitfjell Mellomstasjon finns allra flest alternativ, men även på Kvitfjell Vest finns fina hyttetun, och vill du köpa en egen hytte rekommenderas en Kvitfjell Varden.

I princip allt boende du kan hitta ligger i direkt anslutning till någon lift eller nedfart. I Kvitfjell är känslan av att bo mitt i backen påtaglig, då hela byn är ski in ski out. Det populära afterskihaket Koia ligger verkligen i backen, och huserar i ett anrikt hus från 1500-talet. På Koia serveras gourmet-pølser – olika typer av korv tillverkade av de bästa norska råvarorna.

Gillar du inte korv finns det ett helt gäng andra restauranger att välja mellan. För att hitta klassiska norska rätter gjorda på lokala råvaror behöver du inte gå långt, det är nämligen specialitet nästan överallt. Prepperiet är en av restaurangerna inne på Gudbrandsgard Hotell, och här används de finaste ingredienserna från närområdet till rätter med inspiration från hela världen.

Att ta sig hit är som tidigare nämnt inte svårare än att sätta sig i bilen och ta E6:an norrut, om du bor i Göteborgsområdet. Sväng vänster i Fåvang och ta vägen under Olymbiabakken för att komma till Kvitfjell Mellomstajson. Trots att det bara tar 20 minuter från E6:an, Norges största väg, upp till fjället är det som att ha åkt till en helt annan del av landet. Inga trafikljud eller buller, bara mys. Tempot går ned och andetagen blir djupare. Till råga på det har du massvis med bra skidåkning att se fram emot.

KVITFJELL, Norge
Liftar: 14
Nedfarter: 38 st (ca 35 km pist)
Park: 2 st
Fallhöjd: 854 m
Längdspår: 600 km (skisporet.no)
Boende: Hotell, lägenhet eller hytta – mer info här.
Liftkort: Access-kort, kan köpas online här.
Aktuella förhållanden: öppna liftar & backar ser du här.
9-dygns väderprognos: här.

Resa:
Med bil, buss eller tåg.
Närmaste tågstation är Ringebu Stajson, därifrån är det taxi.
Närmaste busstation är även den i Ringebu.
Tåg: nsb.no
Buss: nettbuss.no

Mer om Norges skidorter hittar du här på Visit Norways webb om skidåkning.
Mer information om Kvitfjell finns här på deras webb.

Erbjudanden säsongen 2018/2019:

Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.