Røldal

Skidorter i Norge
I princip hela Røldals liftsystem ligger ovanför trädgränsen. Det är därför A och O att kolla hur snö, vind och väder har varit och prognostiseras att bli före du åker dit. Røldal kan vara en helt fenomenal offpistort med lättillgänglig brant åkning. Skidorten ligger nästan mitt i södra Norge, på den sydvästra delen av Hardangerviddas högfjällsplatå. När vi säger att det inte är någon större skidanläggning och att det finns fantastisk snö så överdriver vi inte. Røldal är känt för att ligga på topp när det kommer till snöfall och på själva anläggningen finns det ett väldigt litet utbud av saker att göra.

Är du på jakt efter den bästa pudersnön? Då är denna norska skidort perfekt för dig. Vill du bara åka skidor och i princip inte göra något annat? Perfekt! Varmt välkommen till det kyliga och vackra Røldal. Vill du däremot ha röjig afterski, flera restauranger att välja mellan och andra aktiviteter att kunna underhålla dig med förutom själva skidåkningen bör du nog kolla vidare. Under norska friåkningstävlingen RFC (Røldal Freeride Challenge) i slutet av april varje år är det dock fest i byn, rejäl sådan.

Røldal Snöprognos

 • Tisdag
  0,8 mm regn
  Halvklart

  5 m/s
 • Onsdag
  0 cm
  Lätt molnighet
  12°
  4 m/s
 • Torsdag
  10,5 mm regn
  Lätt regn
  13°
  6 m/s

Fakta om Røldal

Nedfarter (Totalt: 11)
Grön Väldigt lätt:2
Blå Lätt:3
Röd Måttligt svårt:5
Svart Svår:1
Kvällsskidåkning:1 st nedfarter
Total pistlängd:15 km

Liftar
Liftar (totalt):7
Liftkapacitet:7600 personer / timme

Fallhöjd

Högsta punkt: 1300 m.ö.h
Fallhöjd: 620 meter
Lägsta punkt: 680 m.ö.h

Områden
Snowparks:1
Barnområden:1
Land: Norge
Region: Vestland

Recensioner av Røldal

Vad tycker du om Røldal?
5
4
3
2
1
Arild
Arild (Gäst)
2019-12-19
Grym offpist.

MR_FRIIS
2018-02-27
Fantastisk pärla på Vestlandet. Snösäkert varje gång jag besökt systemet med möjlighet till toppturer och sidecountry. Svaghet om man söker ett system för att åka pist. Få nedfarter.Frode Gyland
Frode Gyland (Gäst)
2017-12-30
Snøsikkert sted på vestlandet

(Gäst)
2006-04-25
Röldal är ett mindre ställe som ligger lite vådslöst utslängt i den norska obyggden. Varken storleken på systemet eller byn skulle få någon att höja på ögonbrynent. Det som lockar här är SNÖ och det är lite av Röldals paradgren.

Har varit där 3 år på raken och alldrig blivit besiviken. Varje år har vi fått åka i nysnö och pga systemets storlek är det ganska få som slåss om härligheten. På veckorna får man nästan vara glad om det är någon mer i backen,(sist fick övertala liftwaffe att öppna liften) på helgera kommer det upp mycket norrmänn men på det stora hela verkar detta fortfarande vara en okännd pärla.
Skidåkningen är 99% offpist och bjuder på allt ifrån glass åkning till mycket utmanande offpist.

Det enda som är negativt med stället är den totala avsaknaden av alla former av utbud, finns en bensinmack men typ inget mer...och att vädret kan vara lite opålittligt men vägs upp av snön

Gillar du att pumpa puder och åka skidor är rödal ett ställe för dig, tycker du att det är cool med fatski och twintip fast du inte fattar varför kan du åka till Lindvallen..

Peace

AndersMerenius
2002-05-21
Røldal. Frågade för några veckor sedan om denna ort men fick inga svar. Var där 1-5 maj och kan väl sammanfatta att här är lite folk, STORA berg och mycket offpist. Lättåtkomlig. Av fallhöjden 500 m får du bra lutning hela vägen ner till liftarna nästan oavsett vart du skråar ut. Massvis att knalla till (med dubbelt så hög fallhöjd). Vi hade turen att under 2 dagar (2:e &3:e maj) köra ospårat i ca 30 cm nysnö utan att behöva knalla en meter pga där är så lite folk. Hittade inga direkta pister men dom lär finnas intill liftarna (ett pistmaskinbrett spår uppifrån liften och ner) Så om du gillar friåkning på orörda berg är detta förmodligen bland det bästa i Norden. Men en varning är nog vädret, eftersom där snöar så ofta och där inte finns någon skog, kan man nog bli sittande i cafeterian vid dålig sikt. Och annat som pipe, bigjump mm. kan du glömma här, precis som röjig afterski. Varning 2 är nog vägen dit. För oss tog det ca 9 tim fr Göteborg ca 63 mil nu på våren med rena vägar. Så vintern är nog tuff dit. Dessutom var där Røldal freeride challenge när vi var där. Ett antal snäpp vassare tävling än Riksgränsen enl några av dom tävlande. Detta var första men absolut inte sista gången i Røldal.

Anders

roldalfreeride
2001-07-17
Røldals største fortrinn er snø og terreng. Det er aldri snøbrist... Anlegget er best for deg som liker å gå litt for å komme til de beste stedene. Mest kjente off-pisten er i Månedalen, et fint åk på 250 høydemeter. Men, det er utallige muligheter: Snakk med noen locals og få dem til å vise deg: Djevelrenna(drittrenna), Saudasvingen, Tunellmunningene, Kvitenuten. Det beste åket er allikevel Ekkjeskar, 1000 høydemeter bratt ned til Røldalsvannet.... Finner du veien til Ekkjeskar er du garantert en fantastisk skiopplevelse! Negativt om Røldal: Det er ofte dårlig vær(det må det for at det skal bli så mye snø), og det skjer lite utenom skikjøringen. Vil du ha party, er det bare Påsken og Røldal Freeride Challenge som gjelder, ellers er det veldig stille...

Arthur Skartveit
Arthur Skartveit (Gäst)
1999-12-24
For spesielt interesserte kan jeg jo legg til at Røldal ligger ca. 5 timer kjøring fra Oslo, retning vest. Fra Stavanger tar det ca 3.5 timer. Snedybden blir gjerne 4-5 meter i løpet av en sesong, og det er ikke uvanlig at de øverste mastene i toppheisen må graves frem etter store snefall.

Alexander Urrang Hauge
Alexander Urrang Hauge (Gäst)
1999-12-22
Røldal ligger i Hordaland, ca.2 timer fra Haugesund.
Røldal er ett lite anlegg,men kanskje Norges mest snøsikre.Senteret består av ter heiser som utgjør tilsammen 500 fallhødemeter.Løssnø forholdene er optimale på grunn av nærmest kontinuerlig snøfall.Det finnes enorme off-piste muligheter.Det fleste stedene er skjermet for skredfare,men forhør deg med lokalbefolkningen allikevl.Snømengdene gjør det mulig å kjøre praktisk talt over alt,samtidig som lit folk og stort område forhindrer at det blir oppkjørt.
For mer Info,kontakt:
RØLDAL SKISENTER
Vær- og føremelding tlf.00+47 53 64 73 80