I dessa skidorter fortsätter liftarna att snurra i maj

Lejonparten av våra skandinaviska skidorter har nu vridit ur nyckeln ur lifthuset. Men ett gäng snösäkra skidorter låter liftarna snurra på även nu i maj. 

Riksgränsen

Sveriges nordligaste skidort är vid första anblicken knappt mer än en klunga hus längs Malmbanan. Gränsen ståtar med klassiska fjälltoppar som Nordalsfjäll, en kort hike från liften, och Vassitjåkka som är mer av en dagstur. Det finns även heliskiing i ett område stort som ett mindre mellaneuropeiskt land. Liftarna som ger dig 409 fallhöjdsmeter snurrar ända fram 27 maj. En udda grej hela maj är att man också har övre och nedre stolsliften öppen på fredag och lördagsnätterna mellan 22.00 -00.30. Liftarna öppnar sedan igen för Midsommarskidåkning 21 – 24 juni.

Gaustablikk-Gaustatoppen

Gaustablikk-Gaustatoppen ligger i södra Norge blott 2,5 timme i bil från Oslo. Denna skidort ovanför byn Rjukan har ett vanligt skidsystem som nu har stängt för säsongen. Men den verkliga höjdpunkten i skidorten, både bildligt och faktiskt, Gaustatoppen fortsätter att låta sin lift gå. Åka skidor gör du hela vägen fram till midsommarhelgen 22-23 juni. Dalstationen, som är försedd med parkeringsplats, ligger på 1150 meters höjd och via bergbanan inne i fjället når du toppstationen på 1800 meter.

Till själva Gaustatoppen knatar du – om du vill – sedan längs den breda och snälla bergskammen och når då 1 883 meters höjd. Det enkla utmarkerade, men opistade, skidåket ner hittar du direkt från toppstationen och då behöver du alltså inte gå en meter för att åka de 650 vertikala meterna ned till dalstationen. Det utmarkerade åket kan i princip alla skidåkare klara av själva, det är ett snällt åk.

Går du istället via ryggen bort mot toppen finns ett gäng sköna rännor i fin lutning som också de leder tillbaka till dalstationen genom att du åker och skråar skiers right efter själva rännorna. Ju längre bort du går längs bergskammen, desto längre skrå tillbaka. Rännorna är utmanande och lutar på bra, är du osäker rekommenderas guide men med god bergsvana, gott omdöme och bra skidkunskaper kan man lösa åkningen själv. Norska priser är som bekant inte alltid i paritet med svenska, en tur med bergbanan kostar 300 NOK för vuxen och dagskort kostar 800 NOK. Vädret är en viktig faktor om du ska besöka Gaustatoppen eftersom det är kalfjäll, 9-dygns prognos ser du alltid här hos oss.

Tänndalen 

Tändalen är ett av Funäsfjällens skidsystem. Skidanläggningen i nordvästra Härjedalen håller öppet hela denna vecka till och med söndag 6:e maj, och även nästa långhelg torsdag 10 – söndag 13 maj. Sista långhelgen är det Hamraliften, Hamra Komfort, Barnliften och Rullbandet som snurrar. Innevarande vecka går samma liftar och även Vigelliften. I vintras skickade vi superduon Julius & Björn till Tändalen och nedan ser du deras härliga reportage. Vädret i Tänndalen ser du här och mer information om boende och annat hittar du på Tänndalens egen webb.

Åre

SkiStar som driver Åre laddar för sommarsäsong och MTB på Skutan. Men träningshotellet Holiday Club abbonerar liftar de kommande två helgerna och ger liftkort till sina gäster. Det är för trejde året i rad som man tar detta både smarta och snygga marknadsföringsgreppet. . Den 5, 6 samt 11 och 12 maj hyr Holiday Club Åre liftarna på Åreskutan. Preliminärt planeras VM8:an och Gondolen att vara i bruk med skidåkning på framförallt högzon mellan kl 10-15.

Røldal

I Røldal gick Norges svar på NM förra helgen, men utan några svenska startande. Skidorten kämpar på i det sista och stänger nu på söndag 6 maj. Henrik Gangsø kom på andraplats i Røldal Freeride Challenge och fick tävlingsfacet Tredjerännan att likna en park.

Kittelfjäll

Kittelfjäll har haft en fin säsong och har egentligen stängt. Men har bestämt sig för att vila kommande helg och sedan köra en extrahelg  fredag 11 – söndag 13 maj. På lördag är liftarna till och med öppna ända tills solen går ned.  Det är dessutom rea i skidboden och dessutom utlovas en liten överraskning i skidboden till alla som har säsongskort, mer information på Kittelfjälls egen webb. Missa inte heller offpistguiden som vi körde om Kittelfjäll i vintras.

Sommarskidorterna i Norge

Inte de mest besökta och lönsamma, men tapprast och med det skönaste hänget – de tre norska glaciärskidorterna Fonna, Juvass och Stryn är som vanligt på gång nu på senvåren. Fonna är redan igång och Juvass öppnar 10 maj, medan Stryn sätter igång sin stolslift 1 juni.

Fonna

På Folgefonna startade säsongen med helgöppet redan i slutet på april och har från och med torsdag 10 maj öppet varje dag klockan 9-16 hela sommaren och fram till oktober. Den berömda parken börjar byggas 12 maj. Fonna använder sin FB-sida för att meddela eventuella driftstopp och annat. På Folgefonna spelades årets vinnare i Freeride Video Awards också in, den ösiga filmen ser du här nedan.

Juvass

Vägen i Jotunheimen upp till Juvass och Galhøpiggen sommerskisenter bryts 9 maj, och skidorten öppnar dagen därpå 10 maj 2018 och kör precis som de andra norska sommarorterna varje dag. Liften går från hela 1 850 meter över havet upp till 2 200 meter över havet. 5 kilometer bort ligger dessutom Norge och Nordeuropas högsta topp Galdhøpiggen som du kan göra topptur till.

Stryn

Stryn sparkar igång säsongen uppe på Tystigbreen den 1 juni och håller sedan öppet alla dagar 10-16.

Har vi missat någon ort? Tipsa gärna nedan i kommentarsfältet!

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.