Galdhøpiggen - Juvasshytta

Skidorter i Norge
Galdhøpiggen - Juvasshytta tillhör Jotunheimen.

Nordeuropas högst belägna fjällstuga ligger i grannlandet Norge och stavas Juvasshytta. Denna förväxlas titt som tätt med skidorten "Galdhøpiggen sommerski" som ligger alldeles i närheten. Bägge två ligger uppe på fjället på en höjd av cirka 1800 möh vid glaciären Juv som är belägen vid foten av Galdhøpiggen, Norges högsta berg med en topp på närmare 2 500 meter.

För dig som vill uppleva Skandinaviens vinterlandskap från sin bästa sida, kan du besöka Galdhøpiggens skidsenter eller Juvasshytta. Från fjällstugan Juvasshytta har du en perfekt start för att vandra upp till berget. Från skidcentret kan även njuta av liftburen skidåkning här, dock är orten relativt liten med endast en lift.

Den längsta nedfarten i området är en kilometer och här finns även en uppskattad park med både rails och hopp. När du vill åka skidor i en annorlunda fjällmiljö, mindre och per personligt, är Juvasshytta ett bra alternativ. Vad många gillar med Juvasshytta och Galdhøpiggen är att du har möjlighet att åka på puder ända in i juli. Samtidigt är det ganska enkelt att ta sig till fjällstugan och skidorten. Bilväg från Oslo tar cirka fem timmar. Om du kommer med buss är närmsta hållplats en kilometer från Juvasshytta.

Många alpina lag tränar på glaciären på höstarna.

Snöprognos

 • Torsdag

  0 cm
  Sol
  -15°
  3 m/s
 • Fredag

  0 cm
  Lätt molnighet
  -15°
  4 m/s
 • Lördag

  0 cm
  Sol
  -6°
  4 m/s
Vad tycker du om Galdhøpiggen - Juvasshytta?
5
4
3
2
1
cookiedough
2011-01-27
Har varit där cirka 4-5 gånger och tränat alpint(har varit alpin åkare i 5 år.
Det är riktigt bra och sjukt roligt.
Det inte särsklit snösäkert :(
Det är dock riktigt,riktigt bra då det är snö.

Så mitt tips är kolla om det är snö om det är det så for crying out load åk dit!!!

jarling
2010-10-27
Var där i sommras (2010), trots rekordålig vinter och kort säsong på Styn så var snön helt ok i juli. Grymt fin park. Själva pisten är väl inte så upphetsande utan mer spännande för dom i fantomenkläder. Stort opistat omfåde där det var helt ospårad då vi kom. Var en 30-40cm sorbetsnö , helt undrbart med bräda iaf. Helt klart godkänd sommarskidåkning om man inte orkar åka till alperna. Styn ifos bättre men har ju kortare säsong, juvass har öppet ända till oktober! Klart bättre än fonna. Betyget värdsklass är satt med tanke på att det är sommarskidåkning.

Kumlin
2009-08-05
Min resa till Juvass 2009!
Efter att i en veckas tid kollat väderprognosen bestämde vi oss på onsdagkvällen, imorgon bitti drar vi på skid och cykelsemester till Norge. Vi som åker är min Pappa Jocke, min brorsa Viking, samt mina Kusiner Anton & August Rung. Skidåkning mitt i sommaren för första gången (Förutom 1 dag i Riksgränsen för 3 år sedan), det här skall bli kul.

AVRESEDAGEN
vi startar torsdagen 16 juni kl 09:00 på morgonen.
efter ca 3 timmars bil körning till Karlstad så börjar bensinen att ta slut. Vi kan åka i cirka i 7 mil till och det är 8 mil till Arvika så vi hoppas på en mack innan Arvika.
Efter att ha åkt i ca 5 mil börjar vi bli oroliga om det kommer någon mack eller inte, så vi stannar och frågar ett par som står vid vägen dom säger att det kommer en mack om en mil.
Yes tänker vi då hinner vi innan dieseln tar slut så vi kommer fram till macken men då uppstår ett problem eftersom att dom har slut på diesel..
shit tänker vi, vad ska vi göra nu?
Vi kan bara åka en mil till och det är 1,8 mil till Arvika där dom har mack.
men mätaren visar att vi bara kan åka 1 mil till, men vi chansar och börjar köra efter att ha åkt i ca 1 minut börjar mätaren visa 0 mil kvar, men vi hinner exakt fram till macken på sista droppen diesel.
sen åker vi vidare ca 5 timmar till staden Lom där vi över nattar i en stuga på Forssbergs Hotel, på kvällen gick vi och kolla på forsar samt käkade Pizza och hamburgare på vår hotellrestaurang.

FREDAGEN DEN 17 JULI
Vi går vi upp kl 7 och kom iväg halv 9 och efter att ha bilat ca 45 minuter till Juvass ser vi en fantastisk skidbacke med flera meter snö samt en jättehäftig glasiärsjö. Vi började åka skidor klockan kvart över 9.
det var mulet till kl 12 när vi gick och käka på restaurangen där dom hade korv med bröd eller hamburgare med bröd.
När vi går ut igen har solen kommit fram och åkningen den dagen var sjukt kul och bra.
Inga liftköer eller något folk alls och då menar jag verkligen inga liftköer.
Parken var grym och backen lika så sjukt kul.
sen åker vi ner till Hotellet Raubergstulen ca 10 minuter efter vi har packat upp allt drar vi till en klätterpark som låg där, och vi klättrade i ca 1 och en halv timme vilket var något jag starkt rekommenderar.
På kvällen käkar vi pizza vilket var ganska dyrt och därför beställde Pappa inte så mycket.
Vid 9-tiden på kvällen går jag, August och Viking upp till snön på berget vilket tog en och en halv timme upp och en och en halv timme ner efter som vi tog fel väg ner.
Sen var vi trötta och somnade snabbt.

LÖRDAGEN DEN 18 JULI
På morgonen åkte vi till backen kl 9:00
samma väder denna dag lika kul och samma lunch.
bra i backen ingen liftkö, skön park med hopp och rails i alla svårighets grader och sista halvtimmen så gjorde Viking och Anton så att dom tog av sig jackan och allt och körde i bar över kropp vilket måste ha varit kallt.
Klockan halv fyra sluta vi åka och packa in allt i bilen kom iväg kl fyra.
vi åkte ca 3 timmar till staden Lillhammer och bodde i en stuga på Hotellet Hundfossen där vi bara tog det lugnt på kvällen och bada lite, vädret var molnigt och ca 19 grader.
SÖNDAGEN DEN 19 JULI
Dagen efter vaknar vi kl 8 och det regnar, vi käkar frukost och drar sedan vidare till Hafjell och ska köra Downhill vi tar gondolen upp och kör ca 3 åk sjukt kul var det.
Det fjärde åket kommer jag för snabbt in i en vall och flyger över styret ner i ett stenrös och får en sten exakt där ryggplatan inte skyddar.
Jag kan knappt gå men jag åker lugnt ner från berget och hade sjukt tur att det bara blev ett blåmärke.
sen när vi har bytt om åker vi ca 6 timmar hem tills vi äntligen är hemma i lilla byn Örsundsbro.
Och det är nog som de säger, BORTA BRA MEN HEMMA BÄST!

joskim
2006-08-02
Var på Juvass / Galdhøpiggen sommerskisenter i slutten av juli 2005. Ble ikke spesielt imponert over anlegget, men er man sugen på ski, og Stryn har stengt, så kan man vurdere å dra hit.
Slak bakke som man fort blir lei.
Fordelen med Juvass er at sesongen er lang - så vidt jeg vet pleier de ikke å stenge før i oktober/november. De venter visst gjerne med å stenge til det første anlegget i gudbrandsdalen åpner (som regel Bjorli, evt Kvitfjell). Det skal visstnok være mulig å kjøre i nysnø allerede i september/slutten av august!

zero_ant
2005-03-10
ja testade Sommarskidåking i galdöpiggen och blev till men besvikelse lite mologen. Gristalsnö å grått väder... men glatt traska man upp å rog nära skär å blev inte mycke gladare för själva backen å så men av att få åka etfer ca. 6 månaders uppehåll. så har man vägarna förbi så visst men å åka ditt bara för skidåkningen vetikatten. (detta var sommaren 03)

Skidbruden
2005-01-04
Vi tuffade oss upp för den branta slingriga grusvägen i en 3-tons husbil som kokade ett par gånger på vägen upp.

Det var väldigt tung och blöt snö och det rann små bäckar här och var i pisten. Men vill man åka skidor på sommaren så håller man till godo.

2004-11-21
Var där september 2004, och kan ge följande betyg.
+
-Realtivt trevlig backe att åka i
-Vacker utsikt

-
-allt för många racingåkare
-i stort sätt bara blåis att åka på just då.
-Lååånga liftköer

Inget att rekommendera direkt..

fogy
2003-06-24
Som komplement till Stryn så smäller faktiskt Juvas riktigt högt. Inte riktigt lika mycket valfrihet som i Stryn men ändå ganksa hyfsad teräng, men framförallt kan man ju få puder in i Juli!
Det finns väl egentligen bara två offpiståk som är enkla att ta sig till. Skiers left från toppen och sedan är det bara att välja om du vill åka på hit- eller bortsidan av "hålet". Kan vara knepigt att ta sig över stenrapplet tillbaka till vägen dock. (Om du tar den bortre vägen). Finns ju annars hyfsad tillgång på berg omkring anläggningen så om man vill kan man ju få så det räcker och blir över.
Rekomenderas varmt! (ej för jibbare)

KalloBallo
2002-11-04
besökte Galdöpiggen i juli i somras. Mycket slush-puppy snö som blev tung framåt dagen i den breda backen. mycket mygg!

RB
2002-08-02
Underbart att åka skidor mitt i sommaren. Saltad glaciärsnö blir grymt bra. Backarna är 1,5km långa men kanske inte så varierande, men för några dagars sommarskidåkning är det alldeles utmärkt. Klart bättre än Stryn för det är mycket mindre folk här. Rekommenderas!!!

Visa fler recensioner (12)

Mest populära foto

Åkare: Daniel Jönsson Foto: jag

Pistkarta

Pistkarta Galdhøpiggen - Juvasshytta

Närliggande skidorter

Hemmabacke