Chamonix

Skidorter i Frankrike
Chamonix innefattar även Argentière – Les Grands Montets, Le Tour-Vallorcine, Les Houches

Extremskidåkningens födelseort Chamonix erbjuder det största och mesta när det kommer till skidåkning. Varje centimeter av berget och byn andas historia och hit åker du om du är intresserad av brantåkning. Legenderna som har bosatt sig under Mont Blanc - alpernas högsta berg - är många.

Dessvärre är det även många som har förolyckats på bergens extrema branter.

Orten består av fem skidorter som är: Grands Montets, Les Houches, Le Tour/Balme, La Flegere och Le Brevent.

År 2010 hade kommunen Chamonix-Mont-Blanc 9 054 invånare men många fler rör sig dagligen i orten. Chamonix har fler besökare under sommaren än vintern med omkring 100 000 per dag under sommaren och 60 000 per dag under vintern.

De första olympiska vinterspelen gick av stapeln här 1924.

Chamonix ligger i sydöstra Frankrike endast 20 minuters bilfärd från Italien under Mont Blanctunneln. Du har nära till både Geneve och Milano härifrån och restiden till flygplatsen i Geneve är en timme då det bara är drygt åtta mil bort.

Snöprognos

 • Torsdag

  0 cm
  Sol
  -5°
  1 m/s
 • Fredag

  0 cm
  Lätt molnighet
  -7°
  1 m/s
 • Lördag

  0 cm
  Halvklart
  -6°
  1 m/s
Vad tycker du om Chamonix?
5
4
3
2
1
moneysister
2019-01-15
Hemma säger vi ofta att vi kanske bara borde flytta till alperna, och då syftar vi enkom på Chamonix. Jag har varit i Cham vid ett flertal tillfällen, både på sommaren och vintern. Staden är relativt stor och erbjuder ett rikt socialt liv, flertalet restauranger och ett enormt skidsystem. Chamonix är som bäst när man kan dra en bärs nånstans och spana in de allra bästa åkarna, inspireras av att hela stan andas skidåkning, naturliv och där alla har ett enormt leende på läpparna. Att du är omringad av dessa vackra toppar gör inte vyn sämre. Det är inte heller ovanligt att man hör svenska talas både här och där. Chamonix är ett smidigt resmål för en get-away, en timmas bilväg från Geneve gör resan enkel.

Men(!) skidåkningen är inte lika smidig som i andra alporter. Systemet är utspritt och kräver att du kan transportera dig, ha tidsåtgången i beräkningarna, att du är har tänkt ut dina rutter och vet var du ska. Självklart kan du strategiskt välja att bo vid ett av systemen och hålla dig därikring - men låt säga att du bor i Le tour och det börjar dumpa i Flegere, då behöver du vara benägen att förflytta dig. Samma sak gäller om ett system är stängt på grund av hårda vindar medan ett annat är öppet. Liftarna är många och långa. Tiden tickar! Chamonix är fantastiskt - åk dit minst en gång även för skidåkningen, jag vill inte säga något annat - men för den som åker på en-två skidresor om året finns det andra ställen att rekommendera för både kvalitet och kvantitet.

Pillard
2018-12-21
Fantastiskt kluven till den här orten. Som ort att bara vistas i är den svårslagen och jag blir lika glad varje gång jag är där. Som skidort är den dock ganska medioker. En stor fördel är ju också närheten till Geneve. Ganska prick en timme kör man upp på om det inte är för mycket trafik i Geneve eller din GPS är full...

Det är få andra skidorter där man skulle kunna tänka sig att bara bo och hänga, utan att nödvändigtvis åka skidor. Personligen har jag tillbringat kanske 4 veckor i Chamonix och åkt skidor knappt två av dem. Skidåkningen har inte heller varit speciellt fantastisk. Visst, den enda renodlade skidresan med UCPA var det uselt väder, 20 minus i en vecka och länge sen senaste snöfallet. Men trots det har jag haft som trevligast i Chamonix när vi bara hängt, vandrat i bergen med dottern på ryggen eller bara gått i stan, lunchat på Moö bar eller druckit en bärs i baren bredvid och bara tittat upp mot Aiguille du Midi.

Varför är det så här då? Chamonix är inte byggt som en skidort, det är en stad som ligger bredvid ett berg och råkar ligga nära skidorter. Visst, bor man vid liften i Grand Montets eller Le Tour så är det ju som vilken skidort som helst. Eller om du bor nära liftarna i Brevent eller Flegere. Det är dock fortfarande ganska utspritt med få men långa liftar. Det är väl egentligen bara Brevent/Flegere som ger känslan av en "vanlig" skidort.

Jag hoppas att jag ska få prova på det "riktiga" Chamonix nån gång med heldagsturer för "DET DÄR åket" osv men hittills har jag mest upplevt skidåkningen som krånglig och utspridd. Att bo i Chamonix halva året skulle jag dock gladeligen göra om jag inte hade ett jobb på hemmaplan. Att kunna bo i en stad där man kan göra utflykter ut i bergen och åka skidor är ju svårslaget på andra orter. Men att åka till en skidort för att kunna maxa skidåkning under en veckas skidresa, nja. Då finns det ställen som är bra mycket bättre.

KajsaG
2018-11-30
Stor skidort med flera områden. Jag skulle rekomendera att hyra bil, så att man slipper åka buss runt till skidområdena

Vinter-Paul
2018-03-10
Som erfaren skidåkare som inte förrän nu tagit sig första gången till Chamonix har man samlat på sig en del förutfattade meningar.
Det första man ska ta upp är bussandet, boendet finns i de flesta fall inte på gå avstånd till liftarna så man får åka buss en bit. Det hela fungerar bra efter förutsättningarna men det tar ändå längre tid att komma ut i backen än på de flesta andra skidorter.
Sen finns skidåkning för alla men övervägande delen är ändå mer för avancerade åkare. Terrängen för offpiståkning är bra men jag skulle inte säga att den är märkbart bättre än andra ställen som till exempel Les Arcs eller Engelberg, som alltid handlar det mer om att lära sig hitta på stället.
Ryktena man hört om att det blir slagsmål i liftkön på puderdagar såg jag ingenting av, överhuvudtaget var liftköerna inte alls något problem förutom när man skulle till toppen av Grand Montets.
Sammanfattningsvis är Chamonix definitivt värt återbesök, men de höjer det till skyarna som världens bästa skidort håller jag inte med om, den bästa skidorten är där du har lokalkännedom och det för tillfället dumpar.

Felix Ahlcrona
Felix Ahlcrona (Gäst)
2018-01-10
Kanske är bortskämd efter ha varit i Tignes och Val thorens men Chamoinx är ett otroligt jobbigt system att åka i. Långa bussturer till de olika bergen och många av dom går inte att ta sig emellan. Grand montes är helt klart bäst, egentligen bra mycket bättre än något annat i Chamonix.

Okej mat och finns en del shopping och annat i byn men själva skidåkning är väldigt bökig.

boxra
2017-12-20
Chamonix är orten för dig som vill ha variation. Från stora åk till barnbackar, längdspår till promenadstigar. Vi spenderade ett halvår i Cham med våra två barn då 4 månader och 6 år och vi alla fick ut något av resan.

För de som inte åker skidor finns Montenverståget eller glaciären. För barnfamiljer finns härligt långa, fina backar i Le Tour, lekplats, simhall och pulkabackar med en fantastisk bakgrund.

För de mer äventyrliga finns alla de stora och ibland ganska extrema åk som Chamonix är kända för.

Är ni i orten en vecka kan ni passa på att åka över till Courmayeur över en dag. Passa på då det är dåligt väder i Cham för i Italien skiner alltid solen :)

Vi rekommenderar Chamonix varmt!Nils
Nils (Gäst)
2017-12-01
Chamonix är verkligen drömmer för alla som gillar skidåkning!
Du kan mixa världens bästa offpist på Grand montets med en helt galen after ski på chambre neuf.
Om du vaknar och ser att nysnö har fallit så se till att du är först ut i backen, då finns det oändliga möjligheter för bra skidåkning.
Den enda nackdelen som finns med Chamonix är tillgången till mat i backarna, den är i princip obefintlig tyvärr, så vill du få ut det mesta av skidåkningen: se till att ha med mat i ryggsäcken, det räddar många timmars letande!

Linus
Linus (Gäst)
2013-01-07
Första gången jag var i alperna blev det Chamonix och jag blev inte besviken! Var där från den 29/12-2012 till den 5/01-2013 och snö fanns det mer än tillräckligt. Åkningen var alldeles underbar med riktigt mycket fallhöjd och sjukt bra off-pist. Områdena jag rekommenderar är Les Grand Motets och Brevent. Fleglere var jag i kort och han inte utforska det fullt ut men tyckte att det var helt okej den korta tid jag spenderade där. Domaine de Balmes hann jag inte heller med så den kan jag inte heller uttala mig om. Les Hoches var däremot en riktig besvikelse. Åkte dit en dag och blev mycket besviken då området ur min synvinkel var riktigt dåligt.

Nackdelarna med hela området är bussarna som du måste ta emellan de olika områdena, det är inte värt att byta område mitt under en dag utan om du börjar åka i ett område så får du hålla dig till det resten av dagen. Bussarna håller inte tiden och är nästan alltid smockfulla. Du skall inte heller räkna med att lokalbefolkningen pratar engelska, inte ens kypare på vissa restauranger pratar engelska. Informationen om det mesta är också dålig och du får leta själv mycket för att hitta information. Mat i mataffärer är dyr. räkna inte heller med att hitta vanliga "manchestrade" pister, om det inte har snöat på ett par dagar finner du dig åkandes i en gigantisk puckelpist som i och för sig är ganska kul men som man tröttnar lite på efter ett tag.

Många liftar är gamla och kabinerna har otroligt dålig kapacitet. Sittlift eller gondol är alltid att föredra framför en kabin. Om du t.ex. skall upp till Grand montets rekommenderar jag att ta sittliften upp istället för att stå och vänta i kabinkön. Går mycket snabbt. Om du skall ta kabinen upp till toppen på grand motets 3300m så får du räkna med att köa men den kön är värd att vänta i!

För att sammanfatta så rekommenderar jag dig starkt att åka dit om du gillar att åka offpist!

Kalle74
2012-04-25
Vilt, stort och grymt! Enda nackdelen är mängden duktiga skidåkare som slåss om pudret...

teg
2012-02-23
Grand Montets måste vara världens bästa skidområde! Enda nackdelen är att alla andra också har insett det.
Väl uppe på berget möts man av en stor, sluttande höghöjdsplatå med fria och öppna ytor i alla riktningar. Liftarna är lämpligt placerade för att skapa effektiv åkning med många fallhöjdsmeter.
Även om området inte är speciellt stort, finns det ingen risk att jag blir mätt på det. Här finns allt jag behöver. Utom orörd offpist.

Visa fler recensioner (104)

Mest populära foto

Åkare: Jimmy Tägtström Foto: Maximilian Schultz

Skidresor

 • Go West
 • Active Ski
 • UCPA
 • Sunweb Sunweb har resor till Chamonix från bara 4724 kr. Boende och liftkort ingår alltid i våra skidresor.
  Boka hos Sunweb

Pistkarta

Pistkarta Chamonix
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer