Chamonix

Skidorter i Frankrike
Chamonix innefattar även Argentière – Les Grands Montets, Le Tour-Vallorcine, Les Houches

Extremskidåkningens födelseort Chamonix erbjuder det största och mesta när det kommer till skidåkning. Varje centimeter av berget och byn andas historia och hit åker du om du är intresserad av brantåkning. Legenderna som har bosatt sig under Mont Blanc - alpernas högsta berg - är många.

Dessvärre är det även många som har förolyckats på bergens extrema branter.

Orten består av fem skidorter som är: Grands Montets, Les Houches, Le Tour/Balme, La Flegere och Le Brevent.

År 2010 hade kommunen Chamonix-Mont-Blanc 9 054 invånare men många fler rör sig dagligen i orten. Chamonix har fler besökare under sommaren än vintern med omkring 100 000 per dag under sommaren och 60 000 per dag under vintern.

De första olympiska vinterspelen gick av stapeln här 1924.

Chamonix ligger i sydöstra Frankrike endast 20 minuters bilfärd från Italien under Mont Blanctunneln. Du har nära till både Geneve och Milano härifrån och restiden till flygplatsen i Geneve är en timme då det bara är drygt åtta mil bort.

Snöprognos

 • Fredag

  0 cm
  Molnigt
  -5°
  0 m/s
 • Lördag

  34,1 cm snö
  Kraftigt snöfall
  -10°
  2 m/s
 • Söndag

  2,6 cm snö
  Lätt snöfall
  -15°
  0 m/s
Vad tycker du om Chamonix?
5
4
3
2
1
Linus
Linus (Gäst)
2013-01-07
Första gången jag var i alperna blev det Chamonix och jag blev inte besviken! Var där från den 29/12-2012 till den 5/01-2013 och snö fanns det mer än tillräckligt. Åkningen var alldeles underbar med riktigt mycket fallhöjd och sjukt bra off-pist. Områdena jag rekommenderar är Les Grand Motets och Brevent. Fleglere var jag i kort och han inte utforska det fullt ut men tyckte att det var helt okej den korta tid jag spenderade där. Domaine de Balmes hann jag inte heller med så den kan jag inte heller uttala mig om. Les Hoches var däremot en riktig besvikelse. Åkte dit en dag och blev mycket besviken då området ur min synvinkel var riktigt dåligt.

Nackdelarna med hela området är bussarna som du måste ta emellan de olika områdena, det är inte värt att byta område mitt under en dag utan om du börjar åka i ett område så får du hålla dig till det resten av dagen. Bussarna håller inte tiden och är nästan alltid smockfulla. Du skall inte heller räkna med att lokalbefolkningen pratar engelska, inte ens kypare på vissa restauranger pratar engelska. Informationen om det mesta är också dålig och du får leta själv mycket för att hitta information. Mat i mataffärer är dyr. räkna inte heller med att hitta vanliga "manchestrade" pister, om det inte har snöat på ett par dagar finner du dig åkandes i en gigantisk puckelpist som i och för sig är ganska kul men som man tröttnar lite på efter ett tag.

Många liftar är gamla och kabinerna har otroligt dålig kapacitet. Sittlift eller gondol är alltid att föredra framför en kabin. Om du t.ex. skall upp till Grand montets rekommenderar jag att ta sittliften upp istället för att stå och vänta i kabinkön. Går mycket snabbt. Om du skall ta kabinen upp till toppen på grand motets 3300m så får du räkna med att köa men den kön är värd att vänta i!

För att sammanfatta så rekommenderar jag dig starkt att åka dit om du gillar att åka offpist!

Kalle74
2012-04-25
Vilt, stort och grymt! Enda nackdelen är mängden duktiga skidåkare som slåss om pudret...

teg
2012-02-23
Grand Montets måste vara världens bästa skidområde! Enda nackdelen är att alla andra också har insett det.
Väl uppe på berget möts man av en stor, sluttande höghöjdsplatå med fria och öppna ytor i alla riktningar. Liftarna är lämpligt placerade för att skapa effektiv åkning med många fallhöjdsmeter.
Även om området inte är speciellt stort, finns det ingen risk att jag blir mätt på det. Här finns allt jag behöver. Utom orörd offpist.

AndreasNord
2010-10-01
Jag var i Chamonix med UCPA i mars 2010. Känns lite som "heaven and hell för mig". Jag tyckte det var jobbigt med alla bussarna, tog ju nästan 50min från byn upp till Le Tour. Bussarna var ju dessutom alltid knökfulla, ibland så fulla att man inte ens fick plats o bara fick vänta på nästa buss. som kunde gå en halvtimme senare...
Dessutom är det ju så att lättillgängligt puder blir uppåkt väldigt fort i chamonix såklart. Trots det så är ju chamonix okej, det finns många fina åk, men det e väldigt många som vill va med o dela på härligheten.
De fem systemen som ingår på liftkortet sitte ju inte ihop, man åker med buss mellan dem, och inget av systemen är jättestort.
Många liftar är uråldriga och väldigt långsamma.
Bra ort så klart men finns många bättre alporter enligt mig, mindre överbefolkade.
Fin utsikt dock över Mont Blanc och Aiugille du Midi. Chamonix by är oxå mysig med bra nattliv såklart.

DouglasThorell
2010-08-20
Var i Chamonix i 8 februaridagar 2009 och jag konstaterade att stället är grymt! Otroligt mångsidigt när det gäller skidåkning, allt ifrån galet branta offpiståkt till familjevänligt pistsmisk.
Under våra dagar fick vi ett dump i mitten av veckan, vi var uppe med första cabinen och det var den bästa skiddagen i mitt liv! Däremot spenderades den med typ 2000 andra offpiståkare så innan lunch var de mest lättillgängliga omnrådena uppkörda.

Chamonix är otroligt stort och det finns många olika möjligheter men samtidigt väldigt mycket folk. Långa liftköer och snabbt uppkörd offpist ger chamonix en värförtjänt 4

E-SundberG
2010-03-23
Var där första gången på sportlovet.
Köarna går väldigt fort om man jämför med åre så tar det typ
5min på kabinbanan. Men i Chamonix går det as snabbt

As fina och bra långa backar. Det är roligt att de är massa hyter runt chamonix och resturanger.

När man åker upp till Grand Montes toppen så ska man åka la face, helst ska man typ ha sele där för de e brant och också ganska lavinfaligt. Aiguille Du Midi var ganska kul när man skulle gå ner fast de va så många nybörjare som va i vägen så inte kunde gå snabbt.Val de blanc var faktiskt kul för det är så mycket fjäll runt omkring. Den backen e typ ungefär 1.8 mil från toppen och ändan ner till Chamonix. Efter skidåkning går man rund i Chamonix och ta sig en kaffe någonstan.

Zike
2009-12-02
Har varit här ett par gånger. Det kan aldrig bli fel. Stan är mysig och folkets sjyst. Skidåkningen finns där. Glassa på Le brevant eller stå på på grand monte eller mont blance.

Snösäkerheten är god då det ligger högt.

Här finns nåt för alla. Det gör i och för sig att alla finns här också.

Trost mycket folk så har jag mycket trevliga minnen härifrån.

Dariddla
2009-03-04
Jag håller med om att Chamonix är en skidort av världsklass, men det är också stenhård konkurrens. Det blir väldigt fort uppåkt och ska man bara åka ner en vecka eller tre så ska man ha en sabla tur rent ut sagt för att få ta del av det som är så bra. Jag var nere en månad i mitten av 90talet och jag tror det snöade 20 dagar... sån tur tror jag inte på igen och jag vill behålla mina minnen oförstörda så nu åker jag någon annanstans och skulle råda alla som inte ska ner hela säsongen att leta efter mindre orter utanför Charter-stråket för att få ut mer av skidåkningen. Men sedan finns det ju dem som vill ha mer än skidåkning på sin skidsemester...har jag hört ;)

Occy90
2009-01-09
haft ett par härliga åkturer till Chamonix och kan säga att det är europas BC-paradis. för alla som vill ha stora ytor offpist, både med och utan skog så är Chamonix det närmsa paradiset ni kommer.

inte mycket mer att säga annat än att det är absolut helgrymt, bland dom bästa ställena jag åkt på och åker gärna dit igen när som helst!

Eric_W
2008-08-18
Chamonix har kanske världens bästa skidberg! Grand Montes. Enda problemet är att alla vet om det och att alla hänger här. En puderdag gäller det att stå först i kön. Vill man ha mer egen snö, mindre kö och mer åk så åker du till Brevent/Flegere eller Le tour när de dumpat. Dock bör ett ospåratåk från toppen på GM och ner på framsidan, eller baksidan (se upp för glaciärsprickorna bara) upplevas! Nu snackar vi stora ytor, hög fart och mycket fallhöjd! Glöm inte puderlaggen bara.

Bästa afterskin är utan tvekan Chambre Nuef. Kan vara bland de absolut vassaste i hela alperna.
Framåt 7-halv 8 tiden, efter 4 kannor öl och när bandet sätter igång med killing in the name of kommer du garranterat inte se en enda person som sitter ner.

Chickenwings på MBC måste provas (måndagar halva priset), är du där en vecka, unna dig ankan på Munchies. Fyllekäk på Pocoloco är de som gäller. ;) Vanlig mat handlar du bäst på Super-U.
Missa inte temakvällarna på Southbar och disconight på Le Garage på onsdagar.

Kortfattat skulle man kunna säga att Cham är en ort man bör spendera lite tid på.
Underbart ställe att göra säsong på. Blir du där en vecka kommer du knappt hinna uppleva en 3dje del av allt som finns. framför allt inte om du inte prickar en vecka med bra snö.

Till dig som ska säsonga. Stanna till liftarna stänger i början av maj.
Åk INTE hem i mitten eller börja av april.
Bästa skidåkningen är helt klart i april. framförallt sista två veckorna då det bara dumpar och dumpar hela tiden. Allt folk är som bortblåst och så länge du inte åker allt för mycket på GM kommer du ha enorma ytor för dig själv och dina kompisar.
Typexempel hur vi spenderade sista veckorna i Cham i våras:
Flegere, 30-40-50 cm puder hela tiden. Antal människor i systemet: 20, vara av 5-7 av dem var vi och att ytterligare 5-7 åkte enbart pist. :) Sa jag att solen lyser rätt bra också?

Visa fler recensioner (97)

Mest populära foto

Åkare: Jimmy Tägtström Foto: Maximilian Schultz

Skidresor

 • Langley
 • Active Ski
 • UCPA
 • Sunweb Sunweb har skidresor till Chamonix från bara 3619 kr för en vecka. Boende och liftkort ingår alltid i våra skidresor.
  Boka hos Sunweb

Pistkarta

Pistkarta Chamonix