Chamonix

Skidorter i Frankrike
Chamonix innefattar även Argentière – Les Grands Montets, Le Tour-Vallorcine, Les Houches

Extremskidåkningens födelseort Chamonix erbjuder det största och mesta när det kommer till skidåkning. Varje centimeter av berget och byn andas historia och hit åker du om du är intresserad av brantåkning. Legenderna som har bosatt sig under Mont Blanc - alpernas högsta berg - är många.

Dessvärre är det även många som har förolyckats på bergens extrema branter.

Orten består av fem skidorter som är: Grands Montets, Les Houches, Le Tour/Balme, La Flegere och Le Brevent.

År 2010 hade kommunen Chamonix-Mont-Blanc 9 054 invånare men många fler rör sig dagligen i orten. Chamonix har fler besökare under sommaren än vintern med omkring 100 000 per dag under sommaren och 60 000 per dag under vintern.

De första olympiska vinterspelen gick av stapeln här 1924.

Chamonix ligger i sydöstra Frankrike endast 20 minuters bilfärd från Italien under Mont Blanctunneln. Du har nära till både Geneve och Milano härifrån och restiden till flygplatsen i Geneve är en timme då det bara är drygt åtta mil bort.

Snöprognos

 • Lördag

  9,1 cm snö
  Halvklart
  -11°
  0 m/s
 • Söndag

  26,2 cm snö
  Molnigt
  -8°
  0 m/s
 • Måndag

  6,5 cm snö
  Halvklart
  -12°
  0 m/s
Vad tycker du om Chamonix?
5
4
3
2
1
KajsaG
2018-11-30
Stor skidort med flera områden. Jag skulle rekomendera att hyra bil, så att man slipper åka buss runt till skidområdena

Vinter-Paul
2018-03-10
Som erfaren skidåkare som inte förrän nu tagit sig första gången till Chamonix har man samlat på sig en del förutfattade meningar.
Det första man ska ta upp är bussandet, boendet finns i de flesta fall inte på gå avstånd till liftarna så man får åka buss en bit. Det hela fungerar bra efter förutsättningarna men det tar ändå längre tid att komma ut i backen än på de flesta andra skidorter.
Sen finns skidåkning för alla men övervägande delen är ändå mer för avancerade åkare. Terrängen för offpiståkning är bra men jag skulle inte säga att den är märkbart bättre än andra ställen som till exempel Les Arcs eller Engelberg, som alltid handlar det mer om att lära sig hitta på stället.
Ryktena man hört om att det blir slagsmål i liftkön på puderdagar såg jag ingenting av, överhuvudtaget var liftköerna inte alls något problem förutom när man skulle till toppen av Grand Montets.
Sammanfattningsvis är Chamonix definitivt värt återbesök, men de höjer det till skyarna som världens bästa skidort håller jag inte med om, den bästa skidorten är där du har lokalkännedom och det för tillfället dumpar.

Felix Ahlcrona
Felix Ahlcrona (Gäst)
2018-01-10
Kanske är bortskämd efter ha varit i Tignes och Val thorens men Chamoinx är ett otroligt jobbigt system att åka i. Långa bussturer till de olika bergen och många av dom går inte att ta sig emellan. Grand montes är helt klart bäst, egentligen bra mycket bättre än något annat i Chamonix.

Okej mat och finns en del shopping och annat i byn men själva skidåkning är väldigt bökig.

boxra
2017-12-20
Chamonix är orten för dig som vill ha variation. Från stora åk till barnbackar, längdspår till promenadstigar. Vi spenderade ett halvår i Cham med våra två barn då 4 månader och 6 år och vi alla fick ut något av resan.

För de som inte åker skidor finns Montenverståget eller glaciären. För barnfamiljer finns härligt långa, fina backar i Le Tour, lekplats, simhall och pulkabackar med en fantastisk bakgrund.

För de mer äventyrliga finns alla de stora och ibland ganska extrema åk som Chamonix är kända för.

Är ni i orten en vecka kan ni passa på att åka över till Courmayeur över en dag. Passa på då det är dåligt väder i Cham för i Italien skiner alltid solen :)

Vi rekommenderar Chamonix varmt!Nils
Nils (Gäst)
2017-12-01
Chamonix är verkligen drömmer för alla som gillar skidåkning!
Du kan mixa världens bästa offpist på Grand montets med en helt galen after ski på chambre neuf.
Om du vaknar och ser att nysnö har fallit så se till att du är först ut i backen, då finns det oändliga möjligheter för bra skidåkning.
Den enda nackdelen som finns med Chamonix är tillgången till mat i backarna, den är i princip obefintlig tyvärr, så vill du få ut det mesta av skidåkningen: se till att ha med mat i ryggsäcken, det räddar många timmars letande!

Linus
Linus (Gäst)
2013-01-07
Första gången jag var i alperna blev det Chamonix och jag blev inte besviken! Var där från den 29/12-2012 till den 5/01-2013 och snö fanns det mer än tillräckligt. Åkningen var alldeles underbar med riktigt mycket fallhöjd och sjukt bra off-pist. Områdena jag rekommenderar är Les Grand Motets och Brevent. Fleglere var jag i kort och han inte utforska det fullt ut men tyckte att det var helt okej den korta tid jag spenderade där. Domaine de Balmes hann jag inte heller med så den kan jag inte heller uttala mig om. Les Hoches var däremot en riktig besvikelse. Åkte dit en dag och blev mycket besviken då området ur min synvinkel var riktigt dåligt.

Nackdelarna med hela området är bussarna som du måste ta emellan de olika områdena, det är inte värt att byta område mitt under en dag utan om du börjar åka i ett område så får du hålla dig till det resten av dagen. Bussarna håller inte tiden och är nästan alltid smockfulla. Du skall inte heller räkna med att lokalbefolkningen pratar engelska, inte ens kypare på vissa restauranger pratar engelska. Informationen om det mesta är också dålig och du får leta själv mycket för att hitta information. Mat i mataffärer är dyr. räkna inte heller med att hitta vanliga "manchestrade" pister, om det inte har snöat på ett par dagar finner du dig åkandes i en gigantisk puckelpist som i och för sig är ganska kul men som man tröttnar lite på efter ett tag.

Många liftar är gamla och kabinerna har otroligt dålig kapacitet. Sittlift eller gondol är alltid att föredra framför en kabin. Om du t.ex. skall upp till Grand montets rekommenderar jag att ta sittliften upp istället för att stå och vänta i kabinkön. Går mycket snabbt. Om du skall ta kabinen upp till toppen på grand motets 3300m så får du räkna med att köa men den kön är värd att vänta i!

För att sammanfatta så rekommenderar jag dig starkt att åka dit om du gillar att åka offpist!

Kalle74
2012-04-25
Vilt, stort och grymt! Enda nackdelen är mängden duktiga skidåkare som slåss om pudret...

teg
2012-02-23
Grand Montets måste vara världens bästa skidområde! Enda nackdelen är att alla andra också har insett det.
Väl uppe på berget möts man av en stor, sluttande höghöjdsplatå med fria och öppna ytor i alla riktningar. Liftarna är lämpligt placerade för att skapa effektiv åkning med många fallhöjdsmeter.
Även om området inte är speciellt stort, finns det ingen risk att jag blir mätt på det. Här finns allt jag behöver. Utom orörd offpist.

AndreasNord
2010-10-01
Jag var i Chamonix med UCPA i mars 2010. Känns lite som "heaven and hell för mig". Jag tyckte det var jobbigt med alla bussarna, tog ju nästan 50min från byn upp till Le Tour. Bussarna var ju dessutom alltid knökfulla, ibland så fulla att man inte ens fick plats o bara fick vänta på nästa buss. som kunde gå en halvtimme senare...
Dessutom är det ju så att lättillgängligt puder blir uppåkt väldigt fort i chamonix såklart. Trots det så är ju chamonix okej, det finns många fina åk, men det e väldigt många som vill va med o dela på härligheten.
De fem systemen som ingår på liftkortet sitte ju inte ihop, man åker med buss mellan dem, och inget av systemen är jättestort.
Många liftar är uråldriga och väldigt långsamma.
Bra ort så klart men finns många bättre alporter enligt mig, mindre överbefolkade.
Fin utsikt dock över Mont Blanc och Aiugille du Midi. Chamonix by är oxå mysig med bra nattliv såklart.

DouglasThorell
2010-08-20
Var i Chamonix i 8 februaridagar 2009 och jag konstaterade att stället är grymt! Otroligt mångsidigt när det gäller skidåkning, allt ifrån galet branta offpiståkt till familjevänligt pistsmisk.
Under våra dagar fick vi ett dump i mitten av veckan, vi var uppe med första cabinen och det var den bästa skiddagen i mitt liv! Däremot spenderades den med typ 2000 andra offpiståkare så innan lunch var de mest lättillgängliga omnrådena uppkörda.

Chamonix är otroligt stort och det finns många olika möjligheter men samtidigt väldigt mycket folk. Långa liftköer och snabbt uppkörd offpist ger chamonix en värförtjänt 4

Visa fler recensioner (102)

Mest populära foto

Åkare: Jimmy Tägtström Foto: Maximilian Schultz
 • Recco RECCO® räddningssystem finns här.

Skidresor

 • Go West
 • Active Ski
 • UCPA
 • Sunweb Sunweb har resor till Chamonix från bara 4724 kr. Boende och liftkort ingår alltid i våra skidresor.
  Boka hos Sunweb

Pistkarta

Pistkarta Chamonix
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer