Chamonix

Skidorter i Frankrike
Chamonix innefattar även Argentière – Les Grands Montets, Le Tour-Vallorcine, Les Houches

Extremskidåkningens födelseort Chamonix erbjuder det största och mesta när det kommer till skidåkning. Varje centimeter av berget och byn andas historia och hit åker du om du är intresserad av brantåkning. Legenderna som har bosatt sig under Mont Blanc - alpernas högsta berg - är många.

Dessvärre är det även många som har förolyckats på bergens extrema branter.

Orten består av fem skidorter som är: Grands Montets, Les Houches, Le Tour/Balme, La Flegere och Le Brevent.

År 2010 hade kommunen Chamonix-Mont-Blanc 9 054 invånare men många fler rör sig dagligen i orten. Chamonix har fler besökare under sommaren än vintern med omkring 100 000 per dag under sommaren och 60 000 per dag under vintern.

De första olympiska vinterspelen gick av stapeln här 1924.

Chamonix ligger i sydöstra Frankrike endast 20 minuters bilfärd från Italien under Mont Blanctunneln. Du har nära till både Geneve och Milano härifrån och restiden till flygplatsen i Geneve är en timme då det bara är drygt åtta mil bort.

Snöprognos

 • Fredag

  6,5 mm regn
  Regn

  1 m/s
 • Lördag

  3,6 mm regn
  Molnigt
  11°
  1 m/s
 • Söndag

  2,5 mm regn
  Duggregn / sol

  1 m/s

Läsarnas recensioner

Skriv en recension
4/5
Första gången jag va...
 • Av: Linus (Gäst)
 • 2013-01-07

Första gången jag var i alperna blev det Chamonix och jag blev inte besviken! Var där från den 29/12-2012 till den 5/01-2013 och snö fanns det mer än tillräckligt. Åkningen var alldeles underbar med riktigt mycket fallhöjd och sjukt bra off-pist. Områdena jag rekommenderar är Les Grand Motets och Brevent. Fleglere var jag i kort och han inte utforska det fullt ut men tyckte att det var helt okej den korta tid jag spenderade där. Domaine de Balmes hann jag inte heller med så den kan jag inte heller uttala mig om. Les Hoches var däremot en riktig besvikelse. Åkte dit en dag och blev mycket besviken då området ur min synvinkel var riktigt dåligt.

Nackdelarna med hela området är bussarna som du måste ta emellan de olika områdena, det är inte värt att byta område mitt under en dag utan om du börjar åka i ett område så får du hålla dig till det resten av dagen. Bussarna håller inte tiden och är nästan alltid smockfulla. Du skall inte heller räkna med att lokalbefolkningen pratar engelska, inte ens kypare på vissa restauranger pratar engelska. Informationen om det mesta är också dålig och du får leta själv mycket för att hitta information. Mat i mataffärer är dyr. räkna inte heller med att hitta vanliga "manchestrade" pister, om det inte har snöat på ett par dagar finner du dig åkandes i en gigantisk puckelpist som i och för sig är ganska kul men som man tröttnar lite på efter ett tag.

Många liftar är gamla och kabinerna har otroligt dålig kapacitet. Sittlift eller gondol är alltid att föredra framför en kabin. Om du t.ex. skall upp till Grand montets rekommenderar jag att ta sittliften upp istället för att stå och vänta i kabinkön. Går mycket snabbt. Om du skall ta kabinen upp till toppen på grand motets 3300m så får du räkna med att köa men den kön är värd att vänta i!

För att sammanfatta så rekommenderar jag dig starkt att åka dit om du gillar att åka offpist!

4/5
Vilt, stort och grym...

Vilt, stort och grymt! Enda nackdelen är mängden duktiga skidåkare som slåss om pudret...

5/5
Grand Montets måste ...
 • Av: teg
 • 2012-02-23

Grand Montets måste vara världens bästa skidområde! Enda nackdelen är att alla andra också har insett det.
Väl uppe på berget möts man av en stor, sluttande höghöjdsplatå med fria och öppna ytor i alla riktningar. Liftarna är lämpligt placerade för att skapa effektiv åkning med många fallhöjdsmeter.
Även om området inte är speciellt stort, finns det ingen risk att jag blir mätt på det. Här finns allt jag behöver. Utom orörd offpist.

3/5
Jag var i Chamonix m...

Jag var i Chamonix med UCPA i mars 2010. Känns lite som "heaven and hell för mig". Jag tyckte det var jobbigt med alla bussarna, tog ju nästan 50min från byn upp till Le Tour. Bussarna var ju dessutom alltid knökfulla, ibland så fulla att man inte ens fick plats o bara fick vänta på nästa buss. som kunde gå en halvtimme senare...
Dessutom är det ju så att lättillgängligt puder blir uppåkt väldigt fort i chamonix såklart. Trots det så är ju chamonix okej, det finns många fina åk, men det e väldigt många som vill va med o dela på härligheten.
De fem systemen som ingår på liftkortet sitte ju inte ihop, man åker med buss mellan dem, och inget av systemen är jättestort.
Många liftar är uråldriga och väldigt långsamma.
Bra ort så klart men finns många bättre alporter enligt mig, mindre överbefolkade.
Fin utsikt dock över Mont Blanc och Aiugille du Midi. Chamonix by är oxå mysig med bra nattliv såklart.

4/5
Var i Chamonix i 8 f...

Var i Chamonix i 8 februaridagar 2009 och jag konstaterade att stället är grymt! Otroligt mångsidigt när det gäller skidåkning, allt ifrån galet branta offpiståkt till familjevänligt pistsmisk.
Under våra dagar fick vi ett dump i mitten av veckan, vi var uppe med första cabinen och det var den bästa skiddagen i mitt liv! Däremot spenderades den med typ 2000 andra offpiståkare så innan lunch var de mest lättillgängliga omnrådena uppkörda.

Chamonix är otroligt stort och det finns många olika möjligheter men samtidigt väldigt mycket folk. Långa liftköer och snabbt uppkörd offpist ger chamonix en värförtjänt 4

Mest populära foto

Åkare: Jimmy Tägtström Foto: Maximilian Schultz

Medelbetyg (4,2/5)

Baserat på 97 recensioner

Skidresor

 • Langley
 • Active Ski
 • UCPA

Pistkarta

Pistkarta Chamonix